Δευτέρα 10 Ιουλίου 2017

Οι Γερμανοί προετοιμάζονται... Bundeswehr επενδύει αδρά στον μελλοντικό μαχητή… (vid.)

Την ανάθεση από τις ένοπλες δυνάμεις της Γερμανίας (Bundeswehr) και ειδικότερα το ομοσπονδιακό γραφείο εξοπλισμών, πληροφορικής και υποστήριξης (BAAINBw), σύμβασης ύψους 370 εκατ. ευρώ για την παραγωγή και προμήθεια συστημάτων «Μελλοντικού Μαχητή – αναπτυγμένης [έκδοσης]» (IdZ [Infanterist der Zukunft]-ES), ανακοίνωσε ο γερμανικός όμιλος Rheinmetall.

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση Τύπου, ο αριθμός των συστημάτων IdZ-ES που θα παραδοθούν στο πλαίσιο της σύμβασης θα επαρκεί για τον εξοπλισμό 68 διμοιριών Πεζικού (περί 2.460 άτομα). Οι παραδόσεις των συστημάτων θα αρχίσουν το 2018 και θα ολοκληρωθούν περί τα τέλη του 2020.
Υπενθυμίζεται, ότι το σπονδυλωτής αρχιτεκτονικής σύστημα IdZ-ES επιτρέπει τη σύνδεση των πεζών μαχητών στο δικτυοκεντρικό πεδίο επιχειρήσεων. Με τη χρήση του οι πεζοί μαχητές μπορούν ταχύτατα και με ακρίβεια να εντοπίσουν και να αναγνωρίσουν στόχους και να τους προσβάλλουν οι ίδιοι ή να αιτηθούν πυρά υποστήριξης με ελαχιστοποίηση των παράπλευρων απωλειών.
Το σύστημα IdZ-ES χρησιμοποιείται από το καλοκαίρι του 2013 από τις γερμανικές δυνάμεις στο Αφγανιστάν. Από το 2012 μέχρι σήμερα οι ένοπλες δυνάμεις της Γερμανίας (Bundeswehr) έχουν προμηθευτεί σε τρεις μερίδες παραγωγής 90 συστήματα IdZ-ES καθένα εκ των οποίων έχει σχεδιαστεί για να εξοπλίζει ομάδα μαχητών 10 ατόμων.
Κύριο χαρακτηριστικό του συστήματος IdZ-ES είναι ότι επιτρέπει την υλοποίηση ενός «ολιστικού συστήματος Πεζικού» όπου πεζοπόρα και μηχανοκίνητα τμήματα Πεζικού καθώς και τα οχήματα τους (που έχουν κατάλληλα εξοπλιστεί ώστε να λειτουργούν ως σταθμοί βάσης) διασυνδέονται σε βρόχο που επιτρέπει τη διεξαγωγή δικτυοκεντρικών επιχειρήσεων.
Ιδιαίτερη αναφορά θα πρέπει να γίνει στην κεντρική υπολογιστική μονάδα του συστήματος και το κράνος. Η κεντρική υπολογιστική μονάδα που τροφοδοτείται από συσσωρευτές φέρεται στην πλάτη του μαχητή (για αυτό τον λόγο αποκαλείται και «ηλεκτρονική ραχοκοκαλιά») και επιτρέπει, μέσω διεπαφών, τον έλεγχο όλων των αισθητήρων και συσκευών που φέρει ο μαχητής.
Οι κύριες λειτουργίες της περιλαμβάνουν τη διαχείριση της ενέργειας, την πρόσβαση στις λειτουργίες ελέγχου και παρακολούθησης λειτουργίας, την πλοήγηση, την αναφορά σε υποκείμενα και υπερκείμενα κλιμάκια, την ανταλλαγή δεδομένων αναγνώρισης και στόχων, την επεξεργασία πληροφοριών που συλλέγονται από τους αισθητήρες (ίδια θέση, γραμμές θέασης, κ.λπ.), τον έλεγχο και λειτουργία των διεπαφών και της διαμόρφωσης του συστήματος και την οπτικοποίηση των πληροφοριών.
Ειδικότερα, ο μαχητής μπορεί να ελέγξει το Σύστημα Διοίκησης Μαχητή (Soldier Command System) και τις επικοινωνίες μέσω μονάδας χειροκίνητου ελέγχου και απεικόνισης που φέρει ως ονομασία το γερμανικό αρκτικόλεξο BAG. Όλες οι πληροφορίες που αφορούν την παρούσα τακτική κατάσταση, τη θέση των φίλιων δυνάμεων (blue force tracking), την αποστολή και τη λειτουργική κατάσταση του συστήματος μπορούν να απεικονιστούν είτε στην οθόνη του BAG είτε στην επί του κράνους προσαρμοσμένη οθόνη απεικόνισης OLED.
Επιπρόσθετα, η σπονδυλωτής σχεδίασης στολή μάχης του IdZ-ES μπορεί εύκολα να προσαρμοστεί στις παρούσες περιβαλλοντικές και θερμοκρασιακές συνθήκες. Επίσης, το σύστημα περιλαμβάνει βαλλιστική θωράκιση κορμού (επιπέδου προστασίας 1 και με την προσθήκη ενθέτων επιπέδου προστασίας 4) η οποία περιλαμβάνει και τμήματα προστασίας ισχίου, με ενσωματωμένο σύστημα αερισμού και σπονδυλωτή εξάρτηση για τη μεταφορά πυρομαχικών, της «ηλεκτρονικής ραχοκοκαλιάς» και πρόσθετων υλικών και εξοπλισμού. Ο εξοπλισμός των διμοιριτών και των ομαδαρχών περιλαμβάνει και της «ενότητα επικεφαλής» που αποτελείται από επαφικής οθόνης υπολογιστή διοίκησης.
Άλλο ένα αξιοσημείωτο χαρακτηριστικό του συστήματος είναι η δυνατότητα απρόσκοπτης ασύρματης επικοινωνίας ακόμη και στην περίπτωση που ο μαχητής χρησιμοποιεί τον ατομικό οπλισμό χάρη στην ύπαρξη προσαρμοσμένου επί αυτού χειριστηρίου. Φυσικά, ο φορητός οπλισμός που χρησιμοποιεί ο μαχητής μπορεί να εξοπλιστεί με τα τελευταίας γενεάς οπτικά και οπτρονικά συστήματα παρατήρησης – σκόπευσης τα οποία μέσω διεπαφών ολοκληρώνονται στο σύστημα.
Εκτός από τις ένοπλες δυνάμεις της Γερμανίας, το σύστημα IdZ-ES ή έκδοχα αυτού χρησιμοποιούνται από τον Καναδά («Argus», παράγεται στο πλαίσιο του προγράμματος Ολοκληρωμένου Συστήματος Μαχητή [Integrated Soldier System] των ενόπλων δυνάμεων του Καναδά) και μία άλλη μη κατονομαζόμενη χώρα (η οποία χρησιμοποιεί μία έκδοση του «Gladius», που σχεδιαστικά βασίζεται στο IdZ-ES).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου