Δευτέρα 24 Ιουλίου 2017

Στη φυλακή η ισραηλινή αντιρρησίας συνείδησης Noa Gur Golan

Γράφει η Σίσσυ Βωβού 

Σε πέντε ημέρες φυλάκιση στις στρατιωτικές φυλακές του Ισραήλ καταδικάστηκε η 19χρονη Noa Gur Golan, που δήλωσε αντιρρησίας συνείδησης. Αυτό έγινε στις 12 Ιουλίου, και ζητούμε συγνώμη για την καθυστερημένη ανάρτηση, αφού μόλις το πληροφορηθήκαμε. Άρα, σήμερα φυσιολογικά η κοπέλα θα είναι έξω, σύμφωνα όμως με την πολιτική του IDF (Ισραηλινή Αμυντική Δύναμη – Israel Defense Force) το πιθανότερο είναι κάθε λίγο θα ξανακαλείται να υπηρετήσει και να ξαναφυλακίζεται. Η ίδια έκανε την εξής δήλωση στο αίτημά της προς τις αρχές: 
«Όταν ήμουν νέα, πάντα ονειρευόμουν να γίνω πιλότος του IDF. Σήμερα είμαι 19, και πονώ με τη σκέψη να συμμετέχω σε έναν πολεμοκάπηλο οργανισμό. Οι αξίες με τις οποίες διαπαιδαγωγήθηκα – να υπακούω στο νόμο και να προσφέρω στην κοινωνία- πρέπει να συνυπάρχουν με άλλες αξίες στις οποίες πιστεύω με όλη μου τ ην καρδιά. Την ιερότητα κάθε ζωής και την αντίσταση στη βία. Θεωρώ την άρνησή μου ως ένα ενεργητικό βήμα, μια εναλλακτική απέναντι στη βίαιη πραγματικότητα μέσα στην οποία έχουμε συνηθίσει να ζούμε. Για το καλό της ασφάλειας, πιστεύω ότι πρέπει να υπάρχει άλλος τρόπος». 
Να σημειώσουμε επίσης ότι η Noa Gur Golan δεν δήλωσε άρνηση για λόγους ειρήνης, αλλά ως αντιρρησίας συνείδησης, που είναι πιο δύσκολο να λάβει την απαλλαγή. 
Τον περασμένη μήνα, ο στρατός απάλλαξε την αντιρρησία συνείδησης Atalya Ben-Abba από τη στρατιωτική υπηρεσία, μετά από φυλάκιση συνολικά 110 ημερών στις στρατιωτικές φυλακές, γιατί αρνήθηκε να καταταγεί. ΗBen-Abba απαλλάχθηκε ως ακατάλληλη, μετά την απόρριψη της αίτησής της να αναγνωριστεί ως αντιρρησίας συνείδησης, την προηγούμενη της απόλυσής της. 
Η Noa Gur Golan πήγε να καταταγεί με μέλη της οικογένειάς της και ακτιβίστριες και ακτιβιστές του αντιπολεμικού κινήματος, στο οποίο προφανώς συμμετέχει. 
Πληροφορίες από blog +792 και αντιμιλιταριστικές πηγές

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου