Δευτέρα 7 Αυγούστου 2017

Νέα εισβολή στην κουρδική βόρεια Συρία ετοιμάζουν οι Τούρκοι…

Νέα επιχείρηση στη Βόρεια Συρία φαίνεται πως ετοιμάζουν οι Τούρκοι, καθώς σημειώνεται μεγάλη κινητικότητα και μετακινήσεις δυνάμεων στην ευρύτερη περιοχή, αλλά και σχετική δήλωση του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο.
Οι Τούρκοι ενισχύουν τις δυνάμεις τους στις συνοριακές περιοχές, ενώ έχουν ήδη μετακινήσει στοιχεία πυροβολικού στην επαρχία Κιλίτς. Επιπρόσθετα, στην περιοχή δίπλα στο κουρδικό καντόνι του Αφρίν έχουν αναπτυχθεί άρματα μάχης και αυτοκινούμενα πυροβόλα.

Υποτίθεται στόχος θα είναι το «πολιτικώς ορθό» της εκδίωξης μαχητών του αυτοαποκαλούμενου ως «ισλαμικού κράτους», όμως όλοι αντιλαμβάνονται ότι στόχος είναι οι Κούρδοι μαχητές του YPG, αφού πάγιος στόχος της Άγκυρας είναι το να αποτρέψει την ανάδυση κουρδικής κρατικής οντότητας.


Για άλλη μια φορά ερώτημα θα είναι η στάση των Ηνωμένων Πολιτειών, που έχουν δυνάμεις ειδικών επιχειρήσεων ως «στρατιωτικούς συμβούλους» στην περιοχή υποστηρίζοντας τις δυνάμεις των Κούρδων, τους οποίους οι Τούρκοι θεωρούν παρακλάδι του PKK.

Από την άλλη, η Τουρκία που αισθάνεται ότι απειλείται η εδαφική της κυριαρχία, αφού το παράδειγμα θα μπορούσαν να ακολουθήσουν οι εντός Τουρκίας κουρδικοί πληθυσμοί, έχει αποδείξει ότι είναι ικανή να προχωρήσει, έστω με συμβιβασμούς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου