Πέμπτη 10 Αυγούστου 2017

Διακινητής τους έριξε στη θάλασσα και πνίγηκαν

Φωτογραφία αρχείου | AP Photo/Santi Palacios 
Συντάκτης: efsyn.gr
Πάνω από 120 πρόσφυγες και μετανάστες από τη Σομαλία και την Αιθιοπία ανάγκασε ένας διακινητής να πέσουν στη θάλασσα στα ανοικτά των ακτών της Υεμένης με αποτέλεσμα περίπου 50 να πνιγούν, σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης (ΔΟΜ). 
«Οι επιζήσαντες είπαν σε συναδέλφους μας στην ακτή ότι ο διακινητής τους έσπρωξε για να πέσουν στη θάλασσα όταν είδε "τύπους που έμοιαζαν με τις αρχές" κοντά στην ακτή», τόνισε ο Λοράν ντε Μπεκ, επικεφαλής της αποστολής του ΔΟΜ στη χώρα της Μέσης Ανατολής. 
Στελέχη του ΔΟΜ εντόπισαν τα πτώματα 29 μεταναστών από την Αφρική θαμμένα στην ακτή στην επαρχία Σάμπουα της Υεμένης, στον Κόλπο του Άντεν, ενώ άλλοι 22 αγνοούνται μετά το συμβάν και είναι δύσκολο να εντοπιστούν ζωντανοί, σύμφωνα με τους επιζώντες. 

Τα θύματα ήταν κυρίως έφηβοι, όπως ανακοίνωσε η Ολίβια Χίντον, εκπρόσωπος του ΔΟΜ, η οποία δήλωσε πως «ήταν πολύ νέοι, η μέση ηλικία ήταν τα 16» χρόνια. Ανάμεσα τους υπήρχαν «πολλές γυναίκες και παιδιά». 

Ο Ντε Μπεκ υπογράμμισε ότι ο διακινητής «έχει ήδη επιστρέψει στη Σομαλία, προκειμένου να συνεχίσει την επιχείρησή του και να πάρει περισσότερους μετανάστες για να φέρει στην Υεμένη στην ίδια διαδρομή». 

Η θαλάσσια περιοχή ήταν μία «δημοφιλής» και ιδιαίτερη επικίνδυνη διαδρομή μετανάστευσης, ειδικά αυτή τη στιγμή του έτους λόγω ισχυρών ανέμων στον Ινδικό Ωκεανό. 

Ο ΔΟΜ λέει ότι περίπου 55.000 μετανάστες έχουν αφήσει την Αφρική για την Υεμένη από την αρχή του έτους, με στόχο κυρίως να βρουν εργασία στις χώρες του Κόλπου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου