Πέμπτη 10 Αυγούστου 2017

Στρατόπεδο συγκέντρωσης για πρόσφυγες από τον Τριντό

Καναδός αστυνομικός λέει σε πρόσφυγες ότι πρόκειται να περάσουν παράνομα τα σύνορα την περασμένη Δευτέρα | AP Photo/Charles Krupa 
Συντάκτης: efsyn.gr 
Κάθε μέρα πρόσφυγες και μετανάστες από τη Βόρεια Αμερική και χώρες όλου του κόσμου, όπως η Συρία, το Κονγκό και η Αϊτή φτάνουν στο δρόμο Ρόξχαμ στα σύνορα του Καναδά ελπίζοντας ότι θα βρουν την ασφάλεια που το πολιτικό κλίμα των ΗΠΑ δεν τους δίνει. 
Με αποσκευές και μικρά παιδιά άνθρωποι περπατούν συναντώντας μονοπάτια με ταμπέλες, που στα αγγλικά και τα γαλλικά γράφουν «κλειστός δρόμος» και «όχι πεζοί», και ύστερα συλλαμβάνονται. 

Φέτος το καλοκαίρι η καναδική αστυνομία δημιούργησε ένα στρατόπεδο συγκέντρωσης στην πλευρά των συνόρων του Κεμπέκ, περίπου 50 χιλιόμετρα νότια του Μόντρεαλ. Σύμφωνα με τις αρχές στους πρόσφυγες διατίθενται τρόφιμα, ενώ υπάρχει παροχή ηλεκτρικού ρεύματος και φορητών τουαλέτων. 

Μέσα στις σκηνές οι αρχές ελέγχουν τα ταξιδιωτικά έγγραφα των αιτούντων άσυλο. Όσοι πάρουν έγκριση μεταφέρονται με λεωφορεία στον επόμενο προορισμό τους. 

Πώς αυτή η περιοχή, που δεν είναι στην επίσημη διέλευση των συνόρων, έγινε το σημείο που επιλέγουν πολλοί πρόσφυγες για να διασχίσουν τον Καναδά παραμένει άγνωστο, αλλά πλέον διαδόθηκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. 

Πάντως, σύμφωνα με συμφωνία του 2002 μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και του Καναδά, οι μετανάστες που ζητούν άσυλο πρέπει να απευθυνθούν στην πρώτη χώρα στην οποία φτάνουν. Αν πάνε σε νόμιμο λιμένα εισόδου, θα επιστρέψουν στις ΗΠΑ και θα τους ζητήσουν να υποβάλουν αίτηση εκεί. Όμως, αν φτάσουν σε άλλο σημείο του Καναδά, όπως ο δρόμος Ρόξχαμ, τους επιτρέπεται να ζητήσουν το καθεστώς του πρόσφυγα εκεί. 

Αρκετοί παίρνουν λεωφορεία, άλλοι αεροπλάνα και άλλοι ταξί για να φτάσουν μέχρι μέχρι τα σύνορα. Μια συριακή οικογένεια δήλωσε ότι πέταξε με τουριστικές βίζες και στη συνέχεια πήγε στο Πλατσμπουργκ της Νέας Υόρκης, όπου πήρε ταξί για τα σύνορα. 

Οι μετανάστες λένε ότι οδηγούνται εκεί εξαιτίας του διατάγματος του Ντόναλντ Τραμπ για την απαγόρευση εισόδου πολιτών από έξι μουσουλμανικές χώρες. Έτσι, οι ΗΠΑ δεν είναι πια ο προορισμός του κόσμου που έχει εκδιωχθεί. Στη θέση τους μπαίνει πλέον η χώρα του Καναδού πρωθυπουργού, Τζάστιν Τριντό. 

«Στη χώρα του Τραμπ, θέλουν να επιστρέψουμε πίσω στη χώρα μας» δήλωσε ένα δεκάχρονο κορίτσι από την Αφρική, η οποία μέχρι αυτή την εβδομάδα ζούσε στο Πόρτλαντ του Μέιν. Ταξίδευε με τη μητέρα της, τον πατέρα και την μικρότερη αδερφή της. 

Οι περισσότεροι αιτούντες άσυλο στον Καναδά είναι από την Αϊτή. Η αμερικανική κυβέρνηση ανακοίνωσε φέτος ότι είχε προγραμματίσει να τερματίσει τον Ιανουάριο ένα ειδικό ανθρωπιστικό πρόγραμμα που εγκρίθηκε μετά τον σεισμό του 2010, το οποίο έδωσε την άδεια περίπου 58.000 Αϊτών να παραμείνουν προσωρινά στις ΗΠΑ. 

Περνώντας στα σύνορα μία 47χρονη είπε ότι χρειάζεται εργασία για να υποστηρίξει την οικογένειά της. «Αν επιστρέψω στην Αϊτή, το πρόβλημα θα μεγεθυνθεί», είπε. «Αυτό που ελπίζω είναι να έχουμε μια καλύτερη ζωή στον Καναδά». 

Ένας νέος άνδρας δήλωσε ότι έφυγε από χώρα της Καραϊβικής και για επτά μήνες έζησε στη Φλόριντα. Έμαθε για το Roxham Road από το Facebook και σκέφτεται ότι «ο Καναδάς θα είναι καλύτερος από την Αμερική». 

Στην πλευρά της Νέας Υόρκης, αστυνομικές περιπολίες ελέγχουν μετανάστες για να δουν εάν είναι «νόμιμα στις Ηνωμένες Πολιτείες», αλλά ανέφεραν πως δεν έχουν τους πόρους να το κάνουν συνεχώς. Εκτός αυτού, όπως είπε ο Μπραντ Μπραντ, ειδικός επόπτης των επιχειρήσεων, «η αποστολή μας δεν είναι να μην εμποδίσουμε τους ανθρώπους να φύγουν». 

Λιγότεροι άνθρωποι συνεχίζουν να διασχίζουν τα σύνορα με τον Καναδά από άλλες περιοχές. Ο ίδιος ο Τριντό είπε πως η χώρα του έχει συνοριακά σημεία ελέγχου και διέλευσης που πρέπει να γίνουν σεβαστά. 

«Έχουμε μια ανοιχτή συμπονετική χώρα, αλλά έχουμε ένα ισχυρό σύστημα που ακολουθούμε», σημείωσε για να προσθέσει ότι «αυτό ακριβώς πρέπει να συνεχίσουμε να κάνουμε». 

Υπήκοος της Αϊτής, που μετακόμισε στις Ηνωμένες Πολιτείες το 2000 και πέρασε τον Καναδά στα τέλη του προηγούμενου μήνα τόνισε ότι οι αμερικανικές αρχές προσπαθούν να τρομάξουν τους Αϊτινούς. 

«Υπάρχει μεγάλη διαφορά εδώ, μας καλωσόρισαν πολύ καλά», είπε ο ίδιος, που πλέον αρχίζει να ψάχνει για σπίτι στην μεγάλη κοινότητα της χώρας του στον Μόντρεαλ. «Θα μας δώσουν στέγαση σε διαμερίσματα. Ελπίζω ότι όλα πάνε καλά». 

Πηγή: Associated Press - Μετάφραση: Λένα Κυριακίδη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου