Πέμπτη 24 Αυγούστου 2017

Charlie Hebdo: Από τον ριζοσπαστισμό στον άκρατο και χυδαίο αντι-ισλαμισμό

Κάποτε το Charlie Hebdo είχε τη φήμη ενός ριζοσπαστικού αριστερού περιοδικού με αντικαθεστωτικό περιεχόμενο. Ηταν ο διάδοχος ενός άλλου σατιρικού περιοδικού, του Hara Kiri, το οποίο δημιουργήθηκε το 1960 και απαγορεύτηκε δύο φορές μέσα σ’ εκείνη τη δεκαετία λόγω των ενοχλητικών του σκίτσων.
Εδώ και αρκετά χρόνια το Charlie Hebdo έχει εγκαταλείψει τον ριζοσπαστισμό και έχει προσχωρήσει στον άκρατο και χυδαίο αντι-ισλαμισμό.
Ειδικά με το τελευταίο του εξώφυλλο που είναι αφιερωμένο στα αιματηρά γεγονότα της Καταλωνίας το τερμάτισε. Μας δείχνει ένα λευκό βαν να φεύγει με ταχύτητα αφού προηγουμένως έχει παρασύρει και σκοτώσει πεζούς, όπως ακριβώς έγινε στην τρομοκρατική επίθεση στη Βαρκελώνη, με την λεζάντα του να γράφει: «Ισλάμ, θρησκεία της αιώνιας ειρήνης...».

Μόνο ένας διεστραμμένος νους, ένας καθαρόαιμος φασίστας θα μπορούσε να υπονοήσει ότι οι οπαδοί του Ισλάμ είναι όλοι εν δυνάμει εγκληματίες.
Εδώ ούτε κατά διάνοια μπορούμε να υποθέσουμε ότι πρόκειται για μια σατιρική προσέγγιση. Είναι μια καθαρά φασιστική, άκρως επικίνδυνη αντίληψη αυτή που εκφράζει ο εμπνευστής αυτού του εξωφύλλου. 
Και είναι μια συνειδητή προσπάθεια από τους υπεύθυνους του περιοδικού να προβάλλουν μ’ αυτό τον τρόπο το αντι-ισλαμικό μένος τους. Το είχαν ξανακάνει αρκετές φορές στο παρελθόν. Χαρακτηριστική περίπτωση τότε που με σκίτσο του απεικόνιζε ένα πιθηκοειδές να κυνηγάει μια ξανθιά γυναίκα και να σχολιάζει: «Τι θα γινόταν ο μικρός Αϊλάν (σημ. δικιά μας: Το τρίχρονο προσφυγάκι από την Συρία που η φωτογραφία του με το πνιγμένο κορμάκι του είχε συγκλονίσει όλο τον κόσμο) αν δεν είχε πνιγεί και είχε καταφέρει να φτάσει στην Ευρώπη;». Και ο σκιτσογράφος του Riss απαντούσε: «Θα χούφτωνε γυναίκες στη Γερμανία». 

Αντί να συνεχίσουμε τον σχολιασμό μας θα προτείναμε στους αναγνώστες μας να διαβάζουν μια αναλυτική αναφορά που υπάρχει στην ιστοσελίδα μας για την διαδρομή και τις πολιτικές απόψεις που εκφράζει το Γαλλικό αυτό περιοδικό.
http://tsak-giorgis.blogspot.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου