Τετάρτη 13 Σεπτεμβρίου 2017

Νίκη των φαντάρων και του ΔΙΚΤΥΟΥ ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ στο 79 ΤΥΠΕΘ Σάμου

Νίκη των φαντάρων και του Δικτύου Ελεύθερων Φαντάρων Σπάρτακος οι αλλαγές στο 79 ΤΥΠΕΘ μετά την καταγγελία για τις απάνθρωπες συνθήκες, τη σκληρή καθημερινότητα, τις ατέλειωτες ώρες υπηρεσιών και την ψυχολογική και σωματική καταπόνηση.
Τεράστια ανησυχία και αναστάτωση προκάλεσε η δημοσίευση της καταγγελίας των στρατιωτών για τις άθλιες συνθήκες που αντιμετώπιζαν .
Αρχικά η διοίκηση της μονάδος η οποία ήταν συνειδητά υπεύθυνη και υπόλογη  για την τραγική κατάσταση που επικρατούσε στο στρατόπεδο καταδίκασε την πράξη αυτή και προσπάθησε να «βρει» και προφανώς να τιμωρήσει με τον τρόπο που αυτή γνώριζε καλύτερα από τον καθένα τους συγγραφείς και αποστολείς του κειμένου.
Γρήγορα όμως φάνηκε πως πολλά πράγματα θα άλλαζαν προς όφελος των στρατιωτών. Άμεσα μάλιστα οι τιμές του Κ.Ψ.Μ. έπεσαν αρκετά (υπάρχει πλέον και τιμοκατάλογος)  ενώ ξεκίνησε να δίνεται δωρεάν ένα μεγάλο μπουκάλι νερό σε κάθε στρατιώτη μέχρι να γίνουν εκ νέου αναλύσεις για το νερό της μονάδος,  κάνοντας το κόστος της θητείας έστω και ελάχιστα ελαφρύτερο για αυτούς και τις οικογένειες τους.
Δυο μήνες μετά την δημοσίευση της καταγγελίας των φαντάρων που υπηρετούν και  υπηρέτησαν στη μονάδα 79 ΤΥΠΕΘ της Σάμου η κατάσταση στη μονάδα έχει αλλάξει ΣΥΝΟΛΙΚΑ προς όφελος της καθημερινότητας των φαντάρων. Καμιά υπηρεσία δεν ξεπερνά τις 8 ώρες, υπάρχουν εξοδούχοι και αρκετά υπηρεσιακά ενώ όταν λιγοστεύει ο αριθμός των συναδέλφων στρατιωτών τις επιπλέον ώρες υπηρεσιών τις μοιράζονται τα μόνιμα στελέχη.
Πολύ σημαντικό  για την καθημερινότητα μας είναι το γεγονός πως υπάρχει πλέον πάγια εντολή όταν κάποιος νιώθει καταπονημένος μπορεί να κοιμηθεί και να ξεκουραστεί ακόμη και το πρωί ζητώντας άδεια από τον διοικητή του λόχου του, ενώ από την άλλη οι αγγαρείες, οι χειρωνακτικές εργασίες και γενικότερα οι παράλογες απαιτήσεις μειώθηκαν σε ικανοποιητικό βαθμό. Όλες οι αλλαγές στις υπηρεσίες συμβαίνουν επιτέλους στην προγραμματισμένη ώρα. Έτσι κανείς δεν εκτελεί πλέον ψυχοφθόρες 12ωρες και βάλε υπηρεσίες και καταργήθηκε το καθεστώς του κωλυόμενου θαλαμοφύλακα που ίσχυε πριν τη δημοσίευση του πρώτου μας κειμένου. 
Όλα αυτά κάνουν τη θητεία περισσότερο βιώσιμη και δικαιώνουν την επιλογή όλων των στρατιωτών να αγωνιστούν μέσω του ΔΙΚΤΥΟΥ κατά των απάνθρωπων συνθηκών που βίωναν προηγουμένως.
Πρέπει ωστόσο να πούμε πως κάποια ζητήματα όπως αυτό τον εξόδων χρειάζεται να διευθετηθεί με μεγαλύτερη υπευθυνότητα καθώς ακόμη και σήμερα ο συνολικός αριθμός των εξόδων που έχει ο κάθε φαντάρος είναι ιδιαίτερα χαμηλός αν και πλέον όλοι παίρνουν ανά δεύτερη ή τρίτη μέρα υπηρεσιακά και βγαίνουν για κάποιες ώρες. 
Ένα άλλο ζήτημα είναι το γεγονός πως αν και οι τιμές στα προϊόντα Κ.Ψ.Μ μειώθηκαν αρχικά, στη συνέχεια κάποια προϊόντα συχνής κατανάλωσης από φαντάρους αντικαταστάθηκαν με αντίστοιχα πολύ χαμηλότερης ποιότητας προφανώς για να μένει στη μονάδα αντίστοιχο κέρδος στις πλάτες των φαντάρων. Δεν τους νοιάζει δηλαδή τι τρώμε αρκεί να βγάζουν το μέγιστο κέρδος.  Αν δεν αυξηθούν οι έξοδοι (παρά τις διαβεβαιώσεις και οδηγίες του ΑΓΕΣ πως κάνεις φαντάρος δεν πρέπει να κάνει περισσότερες από 18 υπηρεσίες το μήνα) και αν το ζήτημα της ποιότητας ορισμένων προϊόντων στο Κ.Ψ.Μ δεν λυθεί γνωρίζουμε πλέον πως να διεκδικούμε και να κατακτούμε τα δικαιώματά μας και αν χρειαστεί θα επανέλθουμε με επιπλέον κείμενο. Το ίδιο θα συμβεί στην περίπτωση που οι έως τώρα αλλαγές δεν γίνουν οριστικά μόνιμες.  
 Απευθυνόμενοι προς όλους τους συναδέλφους στρατιώτες καθώς και σε αυτούς που θα καταταγούν το Σεπτέμβρη λέμε πως όλες αυτές οι αλλαγές ήταν κρίσιμες και απολύτως αναγκαίες για τη σωματική και ψυχική μας υγεία, τη βιωσιμότητα της θητείας και το οικονομικό κόστος των δικών μας ανθρώπων. 
Όλα αυτά έγιναν εφικτά μέσω του ΔΙΚΤΥΟΥ ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΦΑΝΤΑΡΩΝ ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ και με όπλο την καταγγελία - δημοσίευση της κατάστασης που επικρατούσε. Θεωρούμε πλέον πως είναι χρέος του καθένα από εμάς να υποστηρίζει το ΔΙΚΤΥΟ και να δημοσιεύει και να αποκαλύπτει ό,τι τυχόν συμβαίνει και καταπατά τα δικαιώματα μας. 
Μόνο εμείς συνάδελφοι μέσω του αγώνα, των διεκδικήσεων, της αλληλεγγύης, της έμπρακτης  διαμαρτυρίας μπορούμε να κάνουμε πιο ανθρώπινη τη θητεία για όλους μας. Είμαστε πολίτες με στολή, απατούμε αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης, βιώσιμη θητεία σεβασμό στο λαό.
Συνάδελφοι, αν δεν αγωνιστείτε θα υποφέρετε και θα αδικηθείτε.
Ξαναλέμε πως μόνο με συλλογικό αγώνα μπορούμε και πρέπει να Υπερασπίσουμε τα Δικαιώματα του Φαντάρου Πολίτη με Στολή.
Δυναμώστε την προσπάθεια του ΔΙΚΤΥΟΥ ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΦΑΝΤΑΡΩΝ ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ. 
Μόνο με ένα κίνημα μαζικό και μαχητικό, μέσα και έξω από τον στρατό, μπορούμε να σταθούμε ενάντια στον πόλεμο, εθνικισμό και φασισμό.

Περιμένουμε η Ταξιαρχία και το ΓΕΣ να μας ακούσουν, να οριστικοποιήσουν τις αλλαγές και να διευθετήσουν το εναπομείναντα ζητήματα.
Στρατιώτες που υπηρέτησαν και υπηρετούν στο 79 ΤΥΠΕΘ.
ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΣΤΡΑΤΕΥΜΕΝΩΝ   
ΔΙΚΤΥΟ ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΦΑΝΤΑΡΩΝ ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ
Τηλ. Επικ. 6932 955437   

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου