Κυριακή 17 Δεκεμβρίου 2017

Προειδοποιήσεις RAND για ήττα ΗΠΑ από Κίνα και Ρωσία

Οι Ηνωμένες Πολιτείες πιθανότατα θα χάσουν μια στρατιωτική αντιπαράθεση είτε με τη Ρωσία και την Κίνα, υποστηρίζει σε έκθεσή του το αμερικανικό think tank RAND Corporation, 

προειδοποιώντας για ανεπαρκή εκπαίδευση και ετοιμότητα των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων.
Στην πρόσφατη έκθεση με τίτλο «Αμερικανικές Στρατιωτικές Ικανότητες και Δυνάμεις για έναν Επικίνδυνο Κόσμο» (US Military Capabilities and Forces for a Dangerous World),
το εγνωσμένου κύρους «non partisan» think tank με έδρα την Καλιφόρνια, προειδοποίησε ότι οι αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις δεν έχουν αρκετές πιθανότητες να επικρατήσουν σε πιθανή σύγκρουση είτε με τη Ρωσία στην Ευρώπη είτε με την Κίνα για το ζήτημα της Ταϊβάν!
Χάρη στις σημαντικές τεχνολογικές εξελίξεις τα τελευταία χρόνια, η Ρωσία και η Κίνα έχουν πλέον φθάσει σε επίπεδο που μπορεί να επικρατήσουν των ΗΠΑ σε συγκεκριμένους τομείς της στρατιωτικής ισχύος, υποστηρίζουν οι αναλυτές στη μελέτη 190 σελίδων, προειδοποιώντας ότι ο μειωμένος αμυντικός προϋπολογισμός και η έλλειψη δυνάμεων για να υποστηρίξουν το «φιλόδοξο» στρατιωτικό σχέδιο των ΗΠΑ, υπονομεύουν τα αμερικανικά συμφέροντα ανά τον πλανήτη.
Οι δε αμερικανικές δυνάμεις θα μπορούσαν να χάσουν έναν πόλεμος με τις έτερες δύο μεγάλες δυνάμεις του πλανήτη, παρότι η αναλογία αμυντικών με την Κίνα ευνοεί τις ΗΠΑ κατά 2,7 προς 1 και στην περίπτωση της Ρωσίας κατά 6 προς 1, αναφέροντας ότι επείγει η εισαγωγή σημαντικών αλλαγών.
Στο «ευρωπαϊκό θέατρο» οι αμερικανικές δυνάμεις δεν θα μπορέσουν να αντεπεξέλθουν σε μια επίθεση η οποία θα είναι αποφασιστική και θα εξασφαλίζει μικρό περιθώριο προειδοποίησης, δηλαδή επί της ουσίας θα επιτύχει αιφνιδιασμό. Κατά συνέπεια, το συμπέρασμα είναι ότι το ΝΑΤΟ δεν μπορεί να υπερασπιστεί τα κράτη της Βαλτικής!
Όσον αφορά σε ενδεχόμενη σύγκρουση με την Κίνα για την Ταϊβάν, σε ενδεχόμενη στρατιωτική κίνηση των Κινέζων για την κατάληψη της αποσχισθείσας νήσου (σ.σ. «renegade province» αποκαλείται από την Κίνα, δηλαδή κινεζική επαρχία που έχει αποσχισθεί παράνομα), το RAND προειδοποιεί, ότι οι ΗΠΑ θα αντιμετωπίσουν δυσκολίες υπερασπίζοντας την Ταϊβάν (σ.σ. η οποία θα παρατάξει και τη δική της διόλου ευκαταφρόνητη στρατιωτική ισχύ).
Οι Κινέζοι εμφανίζονται στην έκθεση να έχουν μελετήσει τις αμερικανικές στρατιωτικές στρατηγικές και τακτικές και έχουν εκπονήσει τις δικές τους με στόχο την αποτελεσματική αντιμετώπιση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου