Τετάρτη 21 Φεβρουαρίου 2018

Τι κρύβεται πίσω από την είσοδο της Συριακής παραστρατιωτικής οργάνωσης NDF στο Afrin ;

Αντικρουόμενες είναι οι πληροφορίες σχετικά με την είσοδο παραστρατιωτικών φιλοκυβερνητικών δυνάμεων στο Καντόνι του Afrin σήμερα 20 Φεβρουαρίου το μεσημέρι.
Από την πλευρά τους οι Κούρδοι ισχυρίζονται ότι οι άνδρες της φιλοκυβερνητικής οργάνωσης NDF και της Σιιτικής Ταξιαρχίας Al-Baqir που στηρίζεται από το Ιράν και πιο ειδικά από τους Φρουρούς της Ιρανικής Επανάστασης, εισήλθαν στην περιοχή τους για να τους ενισχύσουν στον αγώνα τους κατά των Τούρκων.
Από την άλλη πλευρά ο Τούρκος Πρόεδρος ισχυρίζεται ότι οι άνδρες που μπήκαν στο Afrin ήταν εθελοντές, δεν αποτελούν μια οργανωμένη κίνηση του Assad, αλλά μια αυθόρμητη ενέργεια κάποιων Σύρων και Σιιτών μαχητών, οι οποίοι με σχετικά ελαφρύ οπλισμό αποτελούμενο κυρίως από φορτηγάκια εξοπλισμένα με πολυβόλα και φορτηγά εξοπλισμένα με αντιαεροπορικά πυροβόλα, δεν θα παράσχουν ουσιαστική βοήθεια στην υπεράσπιση του Afrin.

Αν και ο Ερντογάν υποστήριξε ότι η Τουρκία κατάφερε να αποτρέψει μια ενδεχόμενη ανάπτυξη συριακών κυβερνητικών δυνάμεων στο καντόνι Afrin μετα από συνομιλίες που είχε με τον Ρώσο και τον Ιρανό ομόλογό του, φαίνεται ότι οι πιέσεις που ασκούνται στον Assad από την εισβολή των Τούρκων στις Κουρδικές περιοχές οδήγησαν την Δαμασκό σε μια μεσοβέζικη λύση στέλνοντας όπως φαίνεται τις δυνάμεις της παραστρατιωτικής φιλοκυβερνητικής δύναμης NDF από τις πόλεις Nub ‘bul & Zahraa να εισέλθουν στο κουρδικό καντόνι.

Εκτιμάται ότι η δύναμη που εισήλθε ήταν εκατοντάδες άνδρες και περισσότεροι θα ακολουθήσουν αύριο 21 Φεβρουαρίου με στόχο να φτάσουν τους 500.


Η παραστρατιωτική δύναμη NDF δεν είναι κάποια αμελητέα οργάνωση αφού ιδρύθηκε το 2012, αποτελείται από ένθερμους υποστηρικτές του καθεστώτος Μπααθ και αντλεί το ανθρώπινο δυναμικό της από τις εφεδρείες του Συριακού Στρατού έχει συμμετάσχει σε 40 στρατιωτικές επιχειρήσεις από το 2012 σε ολόκληρο το μήκος και το πλάτος της Συριακής επικράτειας και αριθμεί…80.000 άνδρες.

Ως μέτρο σύγκρισης αναφέρεται ότι η δύναμη του Συριακού Στρατού, θεωρητικά πάντα, είναι 180.000 άνδρες, της Hezbollah 6.000-8.000, του Ιράν 3.000-5.000 και των Ρώσων 4.000 στρατιώτες καθώς και 1.000 μισθοφόρους.

Σε αυτούς προστίθενται 7.000 μέλη του κόμματος Μπάαθ, 4.000-8.000 άνδρες της οργάνωσης Liwa Al-Quds και 8.000 του Υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας με ακόμη 20.000 άνδρες από άλλες φιλικές προς την Δαμασκό οργανώσεις.

Ουσιαστικά η NDF αντιπροσωπεύει μια από τις πλέον αφοσιωμένες δυνάμεις του Assad, συνιστώντας το 25% των στρατιωτικών δυνάμεων που στηρίζουν την κυβέρνηση της Δαμασκού.


Επομένως μόνο τυχαία δεν ήταν η αποστολή αυτών των ανδρών οι οποίοι αν και δεν είναι τακτικός Στρατός αποτελούν μια υπολογίσιμη εμπειροπόλεμη παραστρατιωτική δύναμη η οποία δεν έφυγε από το Afrin όπως ισχυρίστηκε ο Ερντογάν αλλά προωθήθηκαν στο εσωτερικού του Καντονιού παρα τους Τουρκικούς βομβαρδισμούς.

Όπως φάνηκε από τα βίντεο που δημοσιεύτηκαν οι δυνάμεις των NDF που εισήλθαν στο Καντόνι έχουν μαζί τους πυροβόλα των 23χλστ και 57χλστ επί οχημάτων. Αν και δεν διαθέτουν προστασία μπορούν ταχύτατα να πλήττουν στόχους πεζικού κυρίως και ΤΟΠΑ, ΤΟΜΠ και να αποσύρονται από το πεδίο.

Όμως η παραστρατιωτική αυτή δύναμη δεν φαίνεται να είναι η μόνη που θα εισέλθει στο Afrin. Σύμφωνα με Λεβαντίνους στρατιωτικούς αναλυτές τις επόμενες ημέρες θα εισέρθουν στο Καντόνι 4.000 άνδρες του Συριακού Στρατού οι οποίοι θα δημιουργήσουν 52 φυλάκια και θα αναλάβουν την προστασία του συνόλου των συνόρων του Καντονιού.

Προ της εισόδου του Συριακού Στρατού στο Afrin θα έχει προηγηθεί η επίτευξη συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός η οποία από την προηγούμενη εβδομάδα βρίσκεται υπό διαπραγμάτευση.

Κατά αυτό τον τρόπο οι Κούρδοι του Afrin αποχαιρετούν το όνειρο της Ανεξαρτησίας τους η Δαμασκός εντάσσει στον κρατικό κορμό ακόμη μια περιοχή η οποία θα αποκτήσει αυξημένη αυτονομία, οι Τούρκοι βλέπουν ότι μια απειλή απομακρύνεται από τον ορίζοντα τουλάχιστον σε αυτή την γωνιά της Συρίας και οι Ρώσοι βλέπουν το σχέδιο τους για μια Ομόσπονδη Συρία να προχωρά με σταθερά βήματα προς υλοποίηση.

Από την άλλη πλευρά οι Αμερικανοί θα πρέπει να δουν πως θα μπορέσει να διατηρηθούν ανεξάρτητα τα υπόλοιπα δύο Κουρδικά καντόνια της Συρίας χωρίς μια πιθανή πρόσβαση στην θάλασσα και να μην πέσουν στην παγίδα που οι Ρώσοι έχουν φτιάξει ώστε και τα υπόλοιπα Κουρδικά καντόνια να αποτελέσουν τμήμα της νέας Ομοσπονδιακής Συρίας που οικοδομούν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου