Κυριακή 11 Μαρτίου 2018

Πήγαμε στον «εχθρό» και βρήκαμε ταξικούς φίλους και συναγωνιστές

Αποστολή στη ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ της ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

Παναγιώτης Ξοπλίδης, Νίκος Σακαλής
Στη συνάντηση αναδείχθηκε η ανάγκη κοινής δράσης ενάντια σε ιμπεριαλισμό, εθνικισμούς και ολιγαρχία
Την Δευτέρα αντιπροσωπεία του ΝΑΡ για την Κομμουνιστική Απελευθέρωση και άλλων αριστερών οργανώσεων από την Ελλάδα (ΟΚΔΕ Σπάρτακος, ΕΕΚ, ΔΕΑ) βρέθηκε στην ΠΓΔΜ έπειτα από πρόσκληση του αριστερού κόμματος Levica (Αριστερά), με σκοπό να συμμετάσχει σε εκδήλωσή του για το Μακεδονικό ζήτημα.
Η συγκεκριμένη εκδήλωση αποτέλεσε μια πολύ σημαντική πρωτοβουλία στην κατεύθυνση των διεθνιστικών στόχων που οφείλει να έχει η σύγχρονη αντικαπιταλιστική και κομμουνιστική αριστερά, ειδικά στην περιοχή των Βαλκανίων που στις μέρες μας μετατρέπεται ξανά σε ένα καζάνι που βράζει.

Η συζήτηση είχε ιδιαίτερο ενδιαφέρον και συνέβαλε στην εξαγωγή συμπερασμάτων για τις κινήσεις των ντόπιων αστικών τάξεων και των κυβερνήσεών τους, του ιμπεριαλισμού καθώς και των εθνικισμών που αναπτύσσονται και προωθούνται και στις δύο πλευρές των συνόρων. Στη γείτονα χώρα καλλιεργείται ένα κλίμα πολιτικής ασφυξίας για το θέμα ένταξης της στο ΝΑΤΟ. Παρουσιάζεται ως η μόνη λύση για εδαφική ακεραιότητα και ειρήνη –ενώ πολύ καλά γνωρίζουμε πως η εμπλοκή στο ΝΑΤΟ μόνο ειρήνη δεν μπορεί να σημαίνει- γεγονός που δυσκολεύει την ανάπτυξη διεθνιστικής και εργατικής τοποθέτησης ενάντια στην ένταξη, την οποία μόνο η Levica εκφράζει. Ακριβώς όπως και στην Ελλάδα τα εθνικιστικά παραληρήματα μπορεί να βγάζουν δήθεν κραυγές ενάντια στο ΝΑΤΟ, ωστόσο είναι πιστοί εντολοδόχοι του αμερικάνικου και ευρωπαϊκού ιμπεριαλισμού. Η Levica προσπαθεί να τοποθετηθεί ενάντια στον τοπικό εθνικισμό που μεταξύ αλλών, έχει καταστρέψει αισθητικά την πρωτεύουσα με το περίφημο πρόγραμμα “Σκόπια 2014” και τα φαραωνικού τύπου “μνημεία”, που έχουν προκαλέσει την απέχθεια μεγάλου μέρους του πληθυσμού. Ο τοπικός εθνικισμός διαστρεβλώνει όμως κυρίως την πρόσφατη ιστορία της χώρας, καθώς μετατρέπει σε “εθνικούς ήρωες” φασίστες ενώ αλλοιώνεται η κομμουνιστική και παρτιζάνικη περίοδος που παραμένει ωστόσο ζωντανή όπως φάνηκε από το άκουσμα του ύμνου του ΕΑΜ πριν την έναρξη της εκδήλωσης. Το ζήτημα του ονόματος από τους συντρόφους της Levica, θεωρείται δευτερεύον και πιθανότατα θα “επιλυθεί” από την κυβέρνηση Ζάεφ για να προωθηθούν τα σχέδια ένταξης σε ΝΑΤΟ και αργότερα σε ΕΕ. Ο εθνικισμός του VMRO βρίσκεται σε υποχώρηση και οι αντιδράσεις είναι σχετικά άμαζες καθώς προμοτάρονται κυρίως από την διασπορά και όχι από δυνάμεις μέσα στην χώρα. Δεν συναντήσαμε κλίμα εθνικιστικού αναβρασμού, κυριαρχεί περισσότερο μια απάθεια στο λαό που συνδέει τον εθνικισμό με την διεφθαρμένη και μισητή προηγούμενη διακυβέρνηση Γκρουέβσκι.


Στη συνάντηση, αναδείχθηκε έντονα η ανάγκη, το εργατικό κίνημα και οι αντικαπιταλιστικές και κομμουνιστικές δυνάμεις, να συμβάλουν στην ανάπτυξη μιας ανεξάρτητης ταξικής τοποθέτησης που προτάσσει την αλληλεγγύη των λαών, τον κοινό τους αγώνα για τα σύγχρονα εργατικά και κοινωνικά δικαιώματα, το τσάκισμα του δηλητηριώδους εθνικισμού και φασισμού, κόντρα σε όσα σχεδιάζουν η τοπική ολιγαρχία και ο ιμπεριαλισμός. Γι’ αυτό ξεπρόβαλε σε κάθε τοποθέτηση η αναγκαιότητα για κοινές πρωτοβουλίες, διεθνή συνεννόηση και τελικά η ανώτερη συσπείρωση και κοινή δράση σε διεθνές επίπεδο των δυνάμεων που προωθούν τα παραπάνω. Δεν είναι κάτι παράλογο, ίσα ίσα αναδείχθηκε πως είναι το πιο σημαντικό καθήκον που έχουμε να υπηρετήσουμε. Όπως χαρακτηριστικά υπογραμμίστηκε αν δεν υπηρετούμε στην πράξη μια διεθνιστική γραμμή τότε έχουμε χάσει εξ αρχής. Το υποδειγματικό συντροφικό κλίμα και η φιλοξενία που αντικρίσαμε στα Σκόπια είναι μια πολύ σοβαρή αρχή. Σε αυτήν την κατεύθυνση συζητήθηκαν και πιο συγκεκριμένες προτάσεις για κοινές πρωτοβουλίες την επόμενη περίοδο.

Στην ΠΓΔΜ είναι μεγάλος ο ρόλος που παίζει το ελληνικό κεφάλαιο και ο επιθετικός τρόπος με τον οποίο έχει επεκταθεί. Από την κατασκευή μεγάλων λεωφόρων μέχρι αλυσίδες εμπορίου οι μεγάλες ελληνικές εταιρείες χρησιμοποιούν το συνταγματικό όνομα της χώρας χωρίς κανένα πρόβλημα για να κλείνουν τις πολύ κερδοφόρες συμφωνίες τους, την ίδια στιγμή που κραυγάζουν για τον δήθεν αλυτρωτικό και επιθετικό χαρακτήρα της ΠΓΔΜ. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι και η αλυσίδα Βερόπουλος/ VERO, που ενώ στην Ελλάδα κήρυξε πτώχευση και άφησε απλήρωτους μια σειρά εργαζόμενων, στην ΠΓΔΜ αντιμετωπίζεται ως ‘υγιής επιχειρηματικότητα’ και ‘ξένες επενδύσεις’. Μαζί με τα JUMBO έχουν δημιουργήσει τα μεγαλύτερα εμπορικά κέντρα τύπου mall εφαρμόζοντας τις ίδιες εργασιακές σχέσεις ‘γαλέρας’ με πρόσφατο παράδειγμα που έφτασε στο φως της δημοσιότητας την απόλυση εργαζόμενης που αντιμετώπιζε θέματα υγείας. Η Levica οργάνωσε κινητοποιήσεις γι’ αυτό το ζήτημα αναδεικνύοντας την δυνατότητα ακόμα και κοινών εργατικών αγώνων

Συμπέρασμα και αυτής της εμπειρίας είναι πως οι λαοί είναι ενάντια σε όσους βγάζουν κέρδη στις πλάτες τους. Οι εργαζόμενοι και ο λαός της Ελλάδας δε θα έπρεπε να αναζητά τον εχθρό του στους απλούς ανθρώπους της γείτονας χώρας που αντιμετωπίζουν την ίδια οικονομική, κοινωνική και πολιτική βαρβαρότητα, αλλά σε αυτούς που και στις δύο χώρες προωθούν αυτή τη βαρβαρότητα με τον ίδιο σκληρό τρόπο, δηλαδή το ΝΑΤΟ, την ΕΕ και τις ντόπιες αστικές τάξεις και κυβερνήσεις. Με τον κοινό μας αγώνα να εμποδίσουμε τη μετατροπή των Βαλκανίων και της ευρύτερης περιοχής σε ναρκοπέδιο, να ανατρέψουμε τους κοινούς μας δυνάστες, να αναπτύξουμε σχέσεις αλληλεγγύης, σεβασμού, συνεργασίας και ισοτιμίας στο πλαίσιο της πάλης για την απελευθέρωση.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου