Σάββατο 24 Μαρτίου 2018

Οι οπαδοί του ΠΑΟΚ ΔΕΝ ΠΟΛΕΜΑΝΕ (;)... Ποιοι Λυσσάνε και γιατί;

Είναι ένας πόλεμος κοντά; 
Πόσο ρεαλιστικό φαντάζει το σενάριο ελληνοτουρκικής ανάφλεξης; 
Ακόμη κι αν τίποτε από τα παραπάνω δεν απαντηθούν θετικά στο άμεσο μέλλον είναι αλήθεια ότι το ερώτημα του πολέμου και της κλιμακούμενης έντασης στην περιοχή μας έχει γίνει ένα από τα πρώτα θέματα συζήτησης σε κάθε σπίτι. 
Κι είναι επίσης αλήθεια ότι και για τους κυβερνώντες είναι μια πρώτης τάξης ευκαιρία να βολιδοσκοπήσουν τις διαθέσεις κοινωνίας και νεολαίας σε έναν επερχόμενο (;) ελληνοτουρκικό πόλεμο και μια επίσης πρώτης τάξης ευκαιρία να χτίσουν πάνω στις αντιδράσεις τις βάσεις ακόμη μεγαλύτερης υποταγής των εργαζομένων στα σχέδια τους.
Όμως τα πράγματα φαίνεται να μην πηγαίνουν τόσο καλά για τους κυρίαρχους. 

Παρόλη την εθνικιστική ιλαροτραγωδία των τελευταίων μηνών οι σφυγμομετρήσεις που διεξάγουν οι καθόλα συστημικές εταιρείες δημοσκοπήσεων δείχνουν πως τα ποσοστά της νεολαίας που δεν θα πολεμούσε για τα συμφέροντα των κρατούντων σε περίπτωση ανάφλεξης είναι ιδιαιτέρως ανθηρά. 

Τώρα προστέθηκε άλλος ένας σκόπελος. 
Τις τελευταίες ημέρες, με αφορμή τα τελευταία γεγονότα στο ελληνικό πρωτάθλημα ποδοσφαίρου, οπαδοί του ΠΑΟΚ συγκεντρώνουν υπογραφές σε ψήφισμα που αναφέρουν «Αν τολμήσετε να επιβάλλετε μεθοδευμένη εξοντωτική ποινή στον ΠΑΟΚ [...] αυτομάτως να θεωρήσετε τα φύλλα πορείας μας, σε περίπτωση επιστράτευσης, ως απλά κουρελόχαρτα. Κανένας οπαδός του ΠΑΟΚ σε μάχες για τη δικιά σας Ελλάδα». 
Ήδη εκατοντάδες χιλιάδες έχουν υπογράψει το εν λόγω ψήφισμα. 

Θα ήμασταν οι τελευταίοι που θα επικροτούσαμε αν επιστρατευόταν κανείς σε στρατούς υπεράσπισης Ανωνύμων Εταιρειών ακόμη και ποδοσφαιρικών σωματείων, όμως τονίζουμε την κίνηση των οπαδών του ΠΑΟΚ γιατί φέρνει ένα νέο ποιοτικό χαρακτηριστικό και μάλιστα σε μαζικούς αριθμούς. 
Για πρώτη φορά, έστω και σε συμβολικό επίπεδο, ακόμη και για λόγους που πολλοί από εμάς δεν θα έβρισκαν επαρκείς, αλλά την ίδια στιγμή σε τέτοιους μαζικούς αριθμούς αμφισβητείται το ... αδιαμφισβήτητο για την εξουσία. 
Αμφισβητείται το παραμύθι που μας μαθαίνουν από μικρά παιδιά στο σχολείο πως "η πατρίδα είναι πάνω απ' όλα" και πως "ανεξάρτητα από τις διαφορές μας θα πρέπει να είμαστε έτοιμοι να χύσουμε το αίμα μας γι' αυτήν". 
 Γίνεται, λοιπόν, η "υπεράσπιση των εθνικών συμφερόντων" από υπερβατική -σχεδόν θεολογική και μη αμφισβητήσιμη- έννοια σε κάτι απλό υλικό και καθημερινό που μπορούμε, τουλάχιστον, να διαπραγματευτούμε. 
Φεύγει από το κάδρο το απαράβατο της εθνικής υποχρέωσης και μπαίνει στη θέση της η βούληση και η θέληση των ίδιων των υποκειμένων που καλούνται σε υπηρεσία. 
Αυτός είναι ο πραγματικός λόγος που πίσω και γύρω από αυτήν την κίνηση των οπαδών έχουν λυσσάξει τα ανδρείκελα της κρατικής και επιχειρηματικής εξουσίας. 
Συνεχιζόμενες υποτιμητικές αναφορές σε site, εφημερίδες αλλά και κανάλια της κρατικής/επιχειρηματικής διαπλοκής ενάντια σε αυτήν την κίνηση των οπαδών γίνονται καθημερινά. Την ίδια στιγμή αλλάζουν τόπο το προγραμματισμένο φιλικό παιχνίδι της Εθνικής Ελλάδος με την Ελβετία στο γήπεδο της Τούμπας, καθώς αναμένονταν "απρόβλεπτες αντιδράσεις απέναντι στα εθνικά χρώματα".

Κι αν οι οπαδοί του ΠΑΟΚ νοιώθουν αρκούντως αδικημένοι για να αμφισβητήσουν την εθνική υποταγή, μήπως τελικά είναι λιγότερο αδικημένοι οι χιλιάδες άνεργοι νέοι που γυρνούν κάθε μέρα άπραγοι από τα γραφεία του ΟΑΕΔ ή μήπως οι εκατοντάδες χιλιάδες υποαμοιβόμενοι εκμεταλλευόμενοι σε δουλειές του ποδαριού σε όλη την χώρα; 

Μήπως το σύνθημα-στόχος της ΑΝΤΙΠΟΛΕΜΙΚΗΣ ΔΙΕΘΝΙΣΤΙΚΗΣ ΚΙΝΗΣΗΣ
ΔΕΝ ΠΟΛΕΜΑΜΕ-ΔΕΝ ΚΑΤΑΣΤΕΛΛΟΥΜΕ

για Ελληνική Ολιγαρχία-ΝΑΤΟ-ΗΠΑ-ΕΕ 
απηχεί προβληματισμούς του κόσμου της εργασίας;
Μήπως η αντίληψη ότι πρέπει τα δικά μας "θερμά επεισόδια", η κλιμάκωση του κοινωνικού πολέμου, το Μπλοκάρισμα της Πολεμικής Μηχανής να είναι η δική μας απάντηση στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις, στους τρομοκρατικούς πολέμους τους και στα σφαγεία των διακρατικών συγκρούσεων για τα ξένα προς εμάς, αστικά και ιμπεριαλιστικά συμφέροντα;
Για να μην γίνουμε εμείς κρέας στα κανόνια του Έλληνα και Τούρκου Βαρδινογιάννη-Λάτση-Μυτιληναίου, της MOBIL-EXXON-ENI-TOTAL

ΑΝΤΙΠΟΛΕΜΙΚΗ ΔΙΕΘΝΙΣΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου