Πέμπτη 1 Μαρτίου 2018

Στη Χίο συλλαμβάνουν αθώους πρόσφυγες και όχι κτηνοτρόφο που πυροβόλησε!

ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ Θράσος Αβραάμ
Δυο μέρες έχουν περάσει από τα αποκαλυπτικά δημοσιεύματα που αφορούν την υπόθεση με τους πυροβολισμούς του κτηνοτρόφου εναντίον τριών προσφύγων και ουδείς από τις αρχές έχει ενδιαφερθεί. Οι τρεις πρόσφυγες κατόπιν των καταγγελιών του κτηνοτρόφου έχουν προφυλακιστεί στις φυλακές της Χίου μέχρι να γίνει η δίκη τους τον Απρίλιο του 2019 με την κατηγορία της ζωοκλοπής από κοινού. Όμως τα στοιχεία που έφερε στο φως της δημοσιότητας η δημοσιογραφική έρευνα αρχικά της Ανθής Παζιάνου και του Στρατή Μπαλάσκα μετά καταδεικνύουν ότι η αστυνομία έκανε για ακόμα μια φορά συλλήψεις στο σωρό παραλείποντας μάλιστα να εξετάσει ντόπιους που ήταν μάρτυρες των γεγονότων.
Συγκεκριμένα σύμφωνα με το ρεπορτάζ οι τρεις κατηγορούμενοι πρόσφυγες ηλικίας 21, 22 και 24 ετών που είναι κόπτες χριστιανοί από την Ερυθραία και βαθιά θρησκευόμενοι στις 7 το βράδυ της 21ης Φεβρουαρίου κινούνταν πεζοί στον κεντρικό δρόμο που είναι έξω από το στρατόπεδο της Μόριας, πηγαίνοντας στο παρακείμενο εκκλησάκι της Αγίας Αικατερίνης το οποίο τους έχει παραχωρηθεί από την Μητρόπολη για τις λατρευτικές τους ανάγκες. Το ίδιο κάνουν κάθε μέρα για να προσευχηθούν, και τώρα, λόγω της Μεγάλης Σαρακοστής, αυτό το κάνουν πολλές φορές την ημέρα κατά το τυπικό του δόγματός τους. Λίγα μέτρα μετά τη στάνη του Σ.Κ., διαπίστωσαν ότι πίσω τους σταμάτησε ένα αυτοκίνητο από το οποίο βγήκε ένας άγνωστός τους άνδρας. 'Άρχισαν να τρέχουν. Ο ένας προς το εκκλησάκι ενώ οι άλλοι μπήκαν στην αυλή επιχείρησης χονδρικής πώλησης τροφίμων και άλλων ειδών λιανεμπορίου. Τότε άκουσαν και τους πυροβολισμούς. Φοβούμενοι ότι ο τρίτος φίλος τους είχε δεχθεί αυτούς τους πυροβολισμούς, άρχισαν να φωνάζουν και να καλούν τον επιχειρηματία να ζητήσει την επέμβαση της Αστυνομίας. Ο επιχειρηματίας επιβεβαίωσε πλήρως τα όσα ανέφεραν οι πρόσφυγες. Ο ίδιος κάλεσε το 100, και όλοι μαζί περίμεναν στο μαγαζί του μέχρι που ήρθε η αστυνομία. Σημειωτέον ότι κατά την έρευνα που τους έγινε δεν βρέθηκαν εργαλεία κοπής των συρμάτων της στάνης ή μαχαίρια για τη σφαγή των ζώων. 
Ενδεικτικό της προσπάθειας της αστυνομίας να κατασκευάσει ενόχους ήταν ότι ουδέποτε κάλεσε τον επιχειρηματία να καταθέσει για την υπόθεση όπως και δεν εξέτασε τα άλλα σημαντικά στοιχεία κάνοντας μια στοιχειώδη έρευνα την οποία έκαναν οι δημοσιογράφοι. Προφανώς η ασφάλεια Μυτιλήνης βρήκε εύκαιρους τους ανθρώπους που θα τους φόρτωνε τις κατηγορίες και δεν χρειαζόταν μαρτυρίες που θα τους χαλούσαν την «σούπα». Άλλωστε δεν είναι η πρώτη φορά που η τοπική αστυνομία κάνει συλλήψεις στο σωρό. Θυμίζω ότι μετά τα επεισόδια που είχαν γίνει την Τρίτη 18 Ιουλίου 2017 στο στρατόπεδο της Μόριας συνέλαβαν σαν πρωταιτίους όποιον έβρισκαν μπροστά τους ακόμα και ανθρώπους που την ώρα των επεισοδίων ήταν αρκετά μακριά. Μέλη της κοπτικής χριστιανικής κοινότητας των Ερυθραίων και Αιθιόπων που μίλησαν στο ΑΠΕ τόνισαν μεταξύ άλλων «Τους ανθρώπους που είναι στη φυλακή τους γνωρίζουμε πολύ καλά. Προσευχόμαστε μαζί τους κάθε μέρα στην εκκλησία, τους γνωρίζει και ο παπάς του χωριού. Δεν είναι κλέφτες, δεν μπορούν να κλέψουν. Να ζήσουν θέλουν ειρηνικά, μακριά από τη δυστυχία και τους πολέμους στην Ερυθραία όπου ζούσαμε». Ο Biniyum Tesefay, ο Αfework Bayhu και ο Binyam Hali έχουν προφυλακιστεί χωρίς κανένα στοιχείο. Τρεις αθώοι νέοι άνθρωποι βρίσκονται στη φυλακή με μοναδικό κριτήριο το χρώμα του δέρματος τους.Τους συνέλαβαν επειδή είναι ¨μαύροι¨ και αυτό τους καθιστά αυτόματα ενόχους .Αυτή είναι η αλήθεια. Κάθε ώρα που περνούν στη φυλακή οι τρείς πρόσφυγες είναι μια μεγάλη ντροπή για όσους θέλουν να λέγονται ακόμα ΑΝΘΡΩΠΟΙ!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου