Τετάρτη 7 Μαρτίου 2018

ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ από τον Έβρο: Να μην υπονομευτεί η ειρηνική σχέση των δύο λαών.


Προβληματισμένη η τοπική κοινωνία για το απροσδόκητο αυτό γεγονός με τους δυο στρατιωτικούς.
Είναι καιρός που δεν υπάρχει ‘επεισόδιο’ και κάποιο αντίστοιχο επίδικο οπότε οι πολίτες καθησυχασμένοι από τις εμπόλεμες «σειρήνες» έχουν αναπτύξει επικοινωνία και αμοιβαίες επισκέψεις μεταξύ των δυο χωρών.
Αυτό τις τρεις τελευταίες μέρες, έχει ισοπεδωθεί. Οι κάτοικοι στον Έβρο επηρεασμένοι από τα εθνικιστικά αφηγήματα βλέπουν επιφυλακτικά τις όποιες επισκέψεις των Τούρκων πολιτών στην περιοχή του Έβρου (ελαττώθηκαν σημαντικά οι επισκέψεις), διαταράσσοντας με αυτόν τον τρόπο την δεδομένη φιλόξενη συνύπαρξη.
Συνύπαρξη που εντοπιζότανε στο κομμάτι της διασκέδασης και της συνεστίασης καθώς ο χρόνος παραμονής των Τούρκων στην χώρα μας είναι περιορισμένος και η έκδοση αδείας μετακίνησης ακριβή και περίπλοκη.
Ακόμα και έτσι όμως αναπτύχθηκε μια αμεσότητα που μόνο κακό δεν έκανε, αντίθετα δημιουργούσε συνθήκες συμβίωσης και προοπτικής ανάπτυξης. Μια μερίδα τούρκων επισκεπτών ακόμα, προοδευτικών για τα δεδομένα της Τουρκίας, έβρισκε καταφύγιο στην Ελλάδα ξεπερνώντας προσωρινά τα προβλήματα τους από το καθεστώς στην Τουρκία.
Από την πλευρά των Ελλήνων η μετακίνηση στην Τουρκία τις τελευταίες τρεις μέρες, έχει εκμηδενιστεί. Επικρατεί το αφήγημα και η έννοια της εντοπιότητας στο πρόβλημα. Ό,τι δηλαδή αφού μας αντιμετωπίζουν έτσι και με αυτήν την αδικία, τους δίνουμε την δικιά μας ρεβάνς να μην καταφεύγουμε για ψώνια και για βόλτα, όπως συνηθίζαμε πολλοί από τις παραμεθόριες περιοχές του Έβρου.
Αυτό πλαισιώθηκε και προωθήθηκε, άλλοτε πιο ήπια και άλλοτε πιο βίαια, από τους τοπικούς συλλόγους, επιμελητήρια και επαγγελματίες. Βρήκε θετική αντιμετώπιση και από τους Έλληνες «καταναλωτές» καθότι συνέπλεαν με την συγκεκριμένη αφήγηση και συνέδεσαν το πρόβλημα με τον τρόπο που το έβαζαν τα ΜΜΕ.
Σαφώς ως ένα σημείο μπήκε και το πατριωτικό στοιχείο της παραμεθόριας ύπαρξης που «μας ξεχνάνε όλοι, εδώ στα σύνορα», διατύπωση που ενώ έχει πολιτική εκφορά, στην συγκεκριμένη περίπτωση «καταναλώνεται» ως πατριωτική-εθνικιστική εντύπωση.
Όπως και να έχει η γλυκιά καλημέρα και το καλοδεχούμενο nasılsın έπαψαν αυτές τις μέρες και αυτό προκαλεί αρνητική εξέλιξη.
Η φιλοξενία και η υποδοχή πήρε την θέση της επιφυλακτικότητας και της άρνησης. Σοβαρές ευθύνες έχουν τα ελληνικά ΜΜΕ καθώς ‘οδηγούσαν’ την ενημέρωση εμποτισμένα με μιλιταριστικά προσχήματα, αντιπαραθέσεις και ‘ανταλλάγματα’.
Η ειρήνη και η συμφιλίωση στην περιοχή πρέπει να αποκατασταθεί και να γιγαντωθεί.
Δεν έχουμε τίποτα να χωρίσουμε οι λαοί της Ελλάδας και της Τουρκίας.
Οι εθνικισμοί και οι υπαινιγμοί πρέπει να μπουν στην άκρη. Να τελειώσει άμεσα το σκηνικό αυτό και να επιστρέψουμε στην όμορφη γειτνίαση.
Είναι εντυπωσιακό να μοιράζεται κανείς τις εμπειρίες και τις επισκέψεις μεταξύ γειτονικών χωρών και αυτό δεν πρέπει να εκλείψει.
Οι λαοί μας δεν έχουν τίποτα να χωρίσουν, ούτε τα πέντε επίμαχα στρέμματα δάσους.
Έχουν να μοιραστούν την ειρήνη και την συμφιλίωση.
ΑΝΤΙΠΟΛΕΜΙΚΗ ΔΙΕΘΝΙΣΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου