Τετάρτη 30 Μαΐου 2018

ΜΑΣ ΕΙΠΑΝ...

ΜΑΣ ΕΙΠΑΝ…..

Πάει και η επέτειος της πτώσης της Πόλης. Που θα έστεκε μέχρι σήμερα αν δεν ήταν η κερκόπορτα ....

Το ότι η Βυζαντινή αυτοκρατορία είχε χαθεί στα χέρια των Οθωμανών χρόνια πριν και μόνο η Πόλη στεκόντανε λόγω των τειχών της δεν μας το είπαν. Ούτε μας είπαν ότι βυζαντινοί αυτοκράτορες συμμαχούσαν με τους σουλτάνους για να κρατήσουν την εύνοια τους. Στο σημείο μάλιστα που δια πυρός και σιδήρου ανάγκαζαν χριστιανούς όπως αυτούς της Φιλαδέλφειας να μπουν κάτω από την Οθωμανική κυριαρχία.
Ούτε ότι ο αυτοκράτορας Καντακουζηνός πάντρεψε την κόρη του Θεοδώρα με τον Σουλτάνο για να τον βοηθήσει να κρατήσει το θρόνο και μάλιστα του έδωσε το Σκούταρι δίπλα στην Πόλη για να χτίσει τζαμί.
Φταίει η κερκόπορτα που έπεσε η Πόλη.
Μας είπαν για το κρυφό σχολειό αλλά δεν μας είπαν για τη μεγάλη το γένους σχολή που ήταν στην Πόλη την ίδια περίοδο, μεταδίδοντας τα Ελληνικά γράμματα. Μας είπαν για τη σφαγή της Σμύρνης το 1922 αλλά μούγκα γιατί η πόλη δεν ήταν οχυρωμένη και τι προηγηθεί μέχρι να φτάσουμε ως εκεί.
Μας είπαν ότι ο κόσμος πηδούσε στη θάλασσα να γλυτώσει τη σφαγή και τον έδιωχναν οι ναυτικοί των ξένων πλοίων.
Κάνεις δεν ρώτησε όμως που ήταν τα Ελληνικά πλοία να σώσουν τον κόσμο.
Θέλετε να μάθετε την ιστορία μας; Μη περιμένετε τη « λαμπρότερη και πιο διακεκριμένη εκκλησιαστική μορφή του τόπου» που έχει τον πρώτο λόγο στην εκπαίδευση, να σας την πει.. 
Διαβάστε την μόνοι σας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου