Πέμπτη 21 Ιουνίου 2018

Αυτές είναι οι αμερικανικές επενδύσεις-Τους χαρίζουν το Νεώρειο στην Σύρο

Πρόσφατα, ο Αμερικανός πρέσβης Τζέφρι Πάιατ δήλωσε στον ΑΝΤ1: Στηρίζουμε την οικονομική ανάκαμψη της Ελλάδας
Την ισχυρή δέσμευση της αμερικανικής κυβέρνησης στην οικονομική ανάκαμψη της Ελλάδας, επανέλαβε ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Αθήνα, Τζέφρι Πάιατ, σε δηλώσεις του στον ΑΝΤ1 μετά την ομιλία του στο Greek Investment RoadShow 2018, στη Νέα Υόρκη.

Ο Αμερικανός πρέσβης με αφορμή την παρουσία του στην εκδήλωση δήλωσε: «Ήταν μια μεγάλη χρονιά για τις ελληνοαμερικανικές σχέσεις. Αναγνωρίζουμε ότι η μεγάλη πρόκληση που έχουμε μπροστά μας είναι να βοηθήσουμε στη διατήρηση της ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας. Κι όπως είπα στη συζήτηση που είχαμε στο πάνελ με τον αναπληρωτή υπουργό κ. Χαρίτση, πολλά εξαρτώνται από τις αποφάσεις που λαμβάνει η ελληνική κυβέρνηση και η συνεχής επίδειξη της δέσμευσής της στις μεταρρυθμίσεις». Ο Τζέφρι Πάιατ σημείωσε ότι το μήνυμα της δικής του παρουσίας στο Greek Investment RoadShow είναι να δείξει την ισχυρή αμερικανική υποστήριξη για την ανάδυση της Ελλάδας από την οικονομική κρίση.

Για να δούμε όμως τι σημαίνουν όλα αυτά.
Διαβάζουμε:
Διαγραφή τόκων, προσαυξήσεων και προστίμων, καταβολή του ¼ των οφειλών άμεσα και ρύθμιση του υπολοίπου ποσού σε πάνω από 200 δόσεις -κάποιοι υποστηρίζουν πως μπορεί να φθάσουν και τις 280- προβλέπει το σχέδιο εξυγίανσης της Νεώριο Σύρου.
Αυτά προβλέπει η  διαπραγμάτευση μεταξύ του ενδιαφερόμενου επενδυτή, δηλαδή της ONEX που Ελληνοαμερικανού επιχειρηματία Πάνου Ξενοκώστα, των τραπεζών και του Δημοσίου. Για να γίνει αυτό θα πρέπει το 60% των πιστωτών, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται και λοιποί πιστωτές (προμηθευτές) και εργαζόμενοι να συναινέσουν. Δηλαδή να βρουν κοινό τόπο στο πως θα γίνει η ρύθμιση των οφειλών, σε τι βάθος χρόνου θα εξοφληθεί το υπόλοιπο, πόσα κεφάλαια θα διαθέσει ο επενδυτής άμεσα και τι σε βάθος χρόνου.
Άλλες πηγές πάντως διατηρούν τις επιφυλάξεις τους κατά πόσο το Δημόσιο και ο ΕΦΚΑ θα υπογράψουν εν τέλει μια τέτοια ρύθμιση. Δηλαδή να αποδεχθούν με μια υπογραφή τη ρύθμιση των οφειλών της επιχείρησης σε περισσότερες από 120 δόσεις, πόσω δε μάλλον σε 200 ή 280 που υποστηρίζουν κάποιοι ότι θα προκριθεί εν τέλει.
Δημόσιο και ΕΦΚΑ, κατά πάγια τακτική τους, τάσσονται κατά των σχεδίων εξυγίανσης κατά τη διάρκεια συζήτησης τους στα Πρωτοδικεία. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, αυτή της Νεώριον Σύρου, Δημόσιο και ΕΦΚΑ, είναι οι βασικοί πιστωτές της προς εξυγίανση εταιρείας οπότε θα πρέπει να πάρουν θέση με την κατάθεση του σχεδίου εξυγίανσης στο Πρωτοδικείο.
Σε ό,τι αφορά το σχέδιο εξυγίανσης, σύμφωνα με άλλες πηγές, από τα 40 εκατ. ευρώ που είναι το άνοιγμα της Νεώριον Σύρου, 10 εκατ. ευρώ θα δοθούν άμεσα για κάλυψη μέρους των οφειλών ενώ τα υπόλοιπα 30 εκατ. ευρώ θα ρυθμιστούν σε βάθος χρόνου. capital.gr
Δηλαδή, οι Αμερικανοί και τα επιχειρηματικά συμφέροντα που εκφράζει ο πρέσβης "πατούν" στην αγωνία των εργαζομένων προκειμένου να πάρουν το Ναυπηγείο με τις πλέον ευνοϊκές ρυθμίσεις. Ναυπηγείο που χρειάζονται για τον 6ο Στόλο και εμπλέκεται στους ενεργειακούς τους σχεδιασμούς. 

Ο Αμερικανός πρέσβης υπογράμμισε παράλληλα τη σημασία της αμερικανικής συμμετοχής στη φετινή ΔΕΘ ως τιμώμενη χώρα, ως «μία κριτικά σημαντική ευκαιρία για υποβοήθηση των εμπορικών και επενδυτικών δεσμών μεταξύ των χωρών μας. Για να βοηθηθούν οι αμερικανικές εταιρείες να επισημάνουν επενδυτικές ευκαιρίες, να αντιληφθούν ότι η Ελλάδα έχει αλλάξει, αλλά και να διαδώσουν το μήνυμα πως η ελληνική κυβέρνηση καλωσορίζει τις αμερικανικές επενδύσεις και ενδιαφέρεται για την διεύρυνση της εμπορικής και επενδυτικής σχέσης με τις ΗΠΑ».

Εμείς ως ΑΝΤΙΠΟΛΕΜΙΚΗ ΔΙΕΘΝΙΣΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ δεσμευόμαστε ότι θα συμμετέχουμε στις αγωνιστικές κινητοποιήσεις στη ΔΕΘ αντιμαχόμενοι τον σύγχρονο Πολεμικό Αμερικανισμό που καλλιεργεί η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και την "προνομιακή τους σχέση" από την σκοπιά του εργατικού διεθνιστικού αντιπολεμικού αντικυβερνητικού και αντικαπιταλιστικού κινήματος που απαιτεί η εποχή μας.
ΑΝΤΙΠΟΛΕΜΙΚΗ ΔΙΕΘΝΙΣΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου