Τρίτη 5 Ιουνίου 2018

Μεγάλη νίκη του λαού της Ιορδανίας: Παραιτήθηκε ο πρωθυπουργός Χάνι Μούλκι - Αποσύρονται όλες οι «μεταρρυθμίσεις» του ΔΝΤ

Μια αδιαμφισβήτητη πρώτη νίκη κατάφερε ο λαός της Ιορδανίας κατά των «μεταρρυθμίσεων» που «πρότεινε» το ΔΝΤ και της κυβέρνησης τού Χάνι Μούλκι που επιχείρησε να τις εφαρμόσει, οδηγώντας σε παραίτηση τον πρωθυπουργό και αναγκάζοντας τον ίδιο τον μονάρχη Αμπντάλα να δώσει εντολή σχηματισμού νέας κυβέρνησης. 

Μετά από ένα ξέσπασμα μαζικών αλλά και βίαιων αντικυβερνητικών διαδηλώσεων από χιλιάδες πολίτες που έβλεπαν μέρα με τη μέρα να βυθίζονται όλο και περισσότερο στη φτώχεια, το πρωί της Δευτέρας ο πρωθυπουργός Χάνι Μούλκι υπέβαλε αυτοπροσώπως την παραίτησή του στον βασιλιά Αμπντάλα, σε μια προσπάθεια εκτόνωσης της κατάστασης που είχε αρχίσει να παίρνει ανεξέλεγκτες για το παλάτι διαστάσεις. 
Σύμφωνα με τα ξένα πρακτορεία, οι πρωτοφανούς μεγέθους για τη χώρα διαδηλώσεις που δεν παρέμειναν μόνο στην πρωτεύουσα Αμάν αλλά εξαπλώθηκαν και σε άλλες μεγάλες πόλεις, συνοδεύτηκαν από βίαιες συγκρούσεις με την Αστυνομία και δεκάδες συλλήψεις οι οποίες με τη σειρά τους εξόργισαν τον λαό ακόμη περισσότερο. 

Κορυφαίος αξιωματούχος της Αστυνομίας δήλωσε πως οι δυνάμεις ασφαλείας προσήγαγαν συνολικά 60 υπόπτους για παραβιάσεις του νόμου και πως 42 μέλη των δυνάμεων ασφαλείας τραυματίστηκαν από πυροτεχνήματα, ωστόσο διαβεβαίωσε πως «η κατάσταση βρίσκεται υπό έλεγχο». 


Υπουργός της Ιορδανίας αργά το μεσημέρι δήλωσε πως ο βασιλιάς Αμπντάλα αποδέχθηκε την παραίτηση Μούλκι και ζήτησε από τον μέχρι σήμερα υπουργό Παιδείας Όμαρ αλ-Ρατζάζ να σχηματίσει τη νέα κυβέρνηση, ενώ ήδη ξεκίνησε η συζήτηση που αφορά άμεση απόσυρση όλων εκείνων των μέτρων που κατέβασαν τα οργισμένα πλήθη στους δρόμους. 


Από τις αρχές του χρόνου ήδη το καζάνι της κοινωνίας στην Ιορδανία έβραζε, καθώς ο εξαναγκασθείς σε παραίτηση Χάνι Μούλκι θέσπισε άγρια μέτρα που επιτίθενται στα πιο φτωχά εισοδήματα, μετά από σχετικές «συμβουλές-οδηγίες» που είχε λάβει από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. 


Ανάμεσα σε αυτά, η κατάργηση της κρατικής επιδότησης στο ψωμί και η εξοντωτική αύξηση των φόρων σε πρώτης ανάγκης τρόφιμα που άγγιξε και το ποσοστό του 60%, ενώ ταυτόχρονα ανάλογες αυξήσεις υπήρξαν και στην άμεση φορολόγηση, κάνοντας κυριολεκτικά την καθημερινότητα των πολιτών της χώρας αβίωτη. 

Το Ιορδανικό πρακτορείο Petra, επικαλούμενο ως πηγή τον ίδιο τον Πρόεδρο του Κοινοβουλίου της χώρας ανέφερε πως πλέον «οι βουλευτές είναι έτοιμοι να ζητήσουν την άδεια του βασιλιά προκειμένου να πραγματοποιήσουν έκτακτη συνεδρία για την άμεση απόσυρση των «μεταρρυθμίσεων» και ενώ ήδη η μεγάλη πλειοψηφία τους έχει ταχθεί ανοικτά υπέρ της κατάργησής τους. https://www.write-in.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου