Κυριακή 5 Αυγούστου 2018

Γεμίζουν Νατοϊκές βάσεις τα Βαλκάνια για το καλό μας...

Τη δημιουργία ΝΑΤΟϊκής βάσης στην Αλβανία ανακοίνωσε ο Έντι Ράμα- η πρώτη νατοϊκή βάση των Δυτικών Βαλκανίων
Στην ανακατασκευή της αεροπορικής βάσης Kuçovë κοντά στην πόλη Μπεράτι πρόκειται να προχωρήσει το ΝΑΤΟ σύμφωνα με τον πρωθυπουργό της Αλβανίας Έντι Ράμα. Σύμφωνα με το Βαλκανικό Περισκόπιο πρόκειται για την πρώτη αεροπορική βάση που το ΝΑΤΟ θα αποκτήσει στα Δυτικά Βαλκάνια και η Αλβανική κυβέρνηση το τονίζει αυτό δεόντως.
Του Γιώργου Τσιμπούκη
Η αεροπορική βάση του Kuçovë βρίσκεται στα όρια της νότιας με την κεντρική Αλβανία νότια του Ελμπασάν διαθέτει ένα μονό διάδρομο απογείωσης προσγείωσης μήκους 2,8 χλμ χωρίς τροχόδρομο. Η κατασκευή της βάσης ξεκίνησε το 1952 με Σοβιετική βοήθεια και παραδόθηκε στην Αλβανική Αεροπορία το 1955.
Το 1997 η βάση καταλήφθηκε από το εξεγερμένο πλήθος και λεηλατήθηκε. Την περίοδο 2002-2004 πραγματοποιήθηκαν εργασίες συντήρησης και αναβάθμισης σύμφωνα με τα ΝΑΤΟικά πρότυπα και κατασκευάστηκε νέος πύργος ελέγχου τοποθετήθηκε νέος φωτισμός, και ανακατασκευάστηκε ο διάδρομος.
Η βάση διαθέτει υπόγειο χώρο στάθμευσης αεροσκαφών σκαμμένο μέσα σε λόφο με μία είσοδο και μία έξοδο που βρίσκεται ανατολικά του διαδρόμου απογείωσης προσγείωσης και συνδέεται με αυτό με ένα τροχόδρομο μήκους 2,5 χλμ. Εντός του υπόγειου αυτού χώρου έχουν αποτεθεί εδώ και πολλά χρόνια παλαιά μαχητικά τύπου κινεζικής κατασκευής τύπου Shenyang F-6 και εκπαιδευτικά Nanchang CJ-6 επίσης κινεζικής κατασκευής. Η βάση του Kuçovë μαζί με την αεροπορική βάση του Gjadër στην βορειοδυτική Αλβανία διέθεταν υπόγειες υποδομές.
Σύμφωνα με τον Έντι Ράμα το ΝΑΤΟ πρόκειται να επενδύσει 50 εκατ. ευρώ για την ανακατασκευή και τον εκσυγχρονισμό της βάσης κατά την πρώτη φάση των εργασιών. Ο Αλβανός δεν έδωσε πληροφορίες για το πότε πρόκειται να ξεκινήσουν οι εργασίες ούτε για το πότε και το ύψος της δεύτερης φάσης των εργασιών αναβάθμισης της βάσης Kuçovë.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου