Κυριακή, 5 Αυγούστου 2018

Οριακή κατάσταση στις σχέσεις Αλβανών και Σέρβων στο Κόσοβο… (vid.)

Σε κρίσιμη κατάσταση βρίσκονται οι σχέσεις των Αλβανών του Κοσσόβου με τους Σέρβους που κατοικούν στο βόρειο τμήμα της χώρας. Σύμφωνα με την ιστοσελίδα Βαλκανικό Περισκόπιο όλα ξεκίνησαν από μια δημόσια δήλωση του Ορθόδοξου ιερέα Σάββα Γιάνιτς, που πριν από λίγες ημέρες είπε ότι «στη Βόρεια Μιτρόβιτσα οι Σέρβοι θα ανακηρύξουν την αυτονομία τους στις 5 Αυγούστου και για αυτό ενδέχεται να υπάρξει βία».
Η δήλωση αυτή έθεσε σε συναγερμό όλα τα θεσμικά όργανα, συμπεριλαμβανομένης της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τις Ηνωμένες Πολιτείες, ισχυρίζεται ο συντάκτης του αλβανικού δημοσιεύματος.
Από ό, τι φαίνεται η δήλωση αυτή του Σάββα Γιάνιτς κατέστρεψε τα σχέδια αυτού του σεναρίου, καθώς τα θεσμικά όργανα ασφαλείας του Κοσσόβου αντέδρασαν αμέσως. Η αστυνομία του Κοσσυφοπεδίου τέθηκε σε συναγερμό και η KFOR απέστειλε στρατεύματα και στρατιωτικά οχήματα στη βόρεια Μιτρόβιτσα.
Επιπρόσθετα, σήμερα, ο πρόεδρος της Σερβίας, Αλεξάνταρ Βούτσιτς, έχει καλέσει το Συμβούλιο Ασφαλείας της χώρας και μετά από τη συνάντηση με τον Τζούριτς αναγκάστηκε να χαρακτηρίσει τον ιερέα Γιάνιτς ως ψεύτη, γιατί δεν υπήρχε ένα τέτοιο σενάριο. Σε απάντηση των παραπάνω φημών ο Χασίμ Θάτσι κινητοποίησε όλες τις δυνάμεις, ώστε να ληφθούν τα κατάλληλα μέτρα.
Για τον λόγο αυτό, όπως αναφέρει το Βαλκανικό Περισκόπιο μεγάλος αριθμός οχημάτων της ειδικής μονάδας του Κοσσυφοπεδίου μετακινήθηκε αργά χθες το απόγευμα προς την Κοσόβσκα Μιτρόβιτσα. Η συγκέντρωση των δυνάμεων αυτών θεωρείται προληπτική λόγω της επικείμενης ανακήρυξης αυτονομίας των Σέρβων του βόρειου Κοσσυφοπεδίου, που θα μπορούσε να οδηγήσει σε κλιμάκωση της κατάστασης.
Βίντεο που αναρτήθηκε στα κοινωνικά δίκτυα είναι ενδεικτικό της μετακίνησης των δυνάμεων ασφαλείας προς τις περιοχές του Κοσόβου όπου υπάρχει σερβική πλειοψηφία.
Από την άλλη πλευρά ο πρόεδρος της Σερβίας, Αλεξάνταρ Βούτσιτς απηύθυνε ανοικτή επιστολή προς τους Σέρβους πολίτες του Κοσσυφοπεδίου, σύμφωνα με την οποία είπε ότι ο ίδιος ως επικεφαλής του κράτους δεν θα επιτρέψει οργανωμένη βία κατά των Σέρβων και των αγίων τους, ούτε όποια δίωξή τους.

Με την επιστολή του αυτή σύμφωνα πάντα με το Βαλκανικό Περισκόπιο, ο Βούτσιτς προσπαθεί να καθοδηγήσει τους Σέρβους του Κοσσυφοπεδίου, μία ημέρα πριν από τη λήξη της προθεσμίας που έχουν προειδοποιήσει για τη σύνταξη του Χάρτη του Συνδέσμου σε δήμους που υπάρχει σερβική πλειοψηφία.

Ο πρόεδρος της Σερβίας ζήτησε από τους Σέρβους πολίτες να μην κηρύξουν αυτονομία, διότι σύμφωνα με τον ίδιο, αυτό θα μπορούσαν να εκμεταλλευθούν οι Αλβανοί ή μέρος της διεθνούς κοινότητας ως πρόσχημα για την ανάληψη οποιασδήποτε δράσης εναντίον τους.

Είπε ότι η διατήρηση της ειρήνης στο Κοσσυφοπέδιο είναι πρωταρχικό καθήκον του ΝΑΤΟ και από το οποίο αναμένει και απαιτεί «να διατηρήσει την ειρήνη με τέτοιο τρόπο ώστε να αποτραπεί οποιαδήποτε προσπάθεια που θα επιδεινώσει τη διαβίωση των Σέρβων».

Ο Βούτσιτς εξέφρασε επίσης τη θέση ότι για χάρη της ειρήνης και της σταθερότητας θα πρέπει να δοθούν στους Σέρβους περισσότερα δικαιώματα από αυτά που έχουν σήμερα.

Οι Σέρβοι Κοσσυφοπεδίου είχαν προειδοποιήσει ότι εάν δεν ικανοποιηθούν τα αιτήματά τους έως τις 4 Αυγούστου, ομάδα διαχείρισης θα στείλει σχέδιο καταστατικού στις Βρυξέλλες και στη συνέχεια στις 5 Αυγούστου θα ανακοινώσει το σχηματισμό του Συνδέσμου των Σερβικών Δήμων, με τη μορφή της αυτονομίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου