Όταν η ΑΔΚ έγραφε για τον έλεγχο από το ελληνικό κράτος και της ελληνικής του αεροπορίας πάνω στον εναέριο χώρο Αλβανίας, Μαυροβουνίου, Βουλγαρίας (βλ εδώ και εδώ), εκτιμώντας πως το ίδιο πιθανόν να συμβεί και με τη Δημοκρατία της Μακεδονίας αν αυτή μπει στο ΝΑΤΟ, με την Ελλάδα να έχει το πάνω χέρι οικονομικά και στρατιωτικά μέσω του ρόλου που έχει για το ΝΑΤΟ στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο, δεν μπορούσαμε να φανταστούμε ότι αυτή η εκτίμηση θα επιβεβαιωνόταν τόσο γρήγορα. Η πολεμική μηχανή εξακολουθεί να δουλεύει ασταμάτητα, ενάντια στις καταπιεσμένες και τους καταπιεσμένους των λαών.
«Ο ουρανός είναι το όριο» στη στρατιωτική συμμαχία Ελλάδας – Βόρειας Μακεδονίας, δήλωσε στην ΕΡΤ3 η υπουργός Άμυνας της χώρας Ράντμιλα Σεκερίνσκα.
Η ίδια αποκάλυψε επίσης στους απεσταλμένους της ΕΡΤ3 στα Σκόπια, Γιώργο Γεωργιάδη και Αλέξανδρο Μάρκου, ότι ο Ευάγγελος Αποστολάκης ήδη πρότεινε να αναλάβει η Ελλάδα την αεροπορική επιτήρηση της Βόρειας Μακεδονίας.
Αυτό σημαίνει ότι η Βόρεια Μακεδονία, μια μικρή χώρα δίχως πολεμικά αεροπλάνα -δίχως καθόλου αεροπλάνα-, θα προστατεύεται από την πανίσχυρη ελληνική πολεμική αεροπορία.
Να σημειωθεί ότι η Ελλάδα είναι η μοναδική βαλκανική χώρα που διαθέτει πολεμική αεροπορία, η οποία αριθμεί περισσότερα από 600 πολεμικά αεροπλάνα.
Εξαίρεση αποτελεί η Βουλγαρία, που διαθέτει περίπου 80 πολεμικά αεροπλάνα, από αυτά όμως μαχητικά είναι μόλις 11 MiG-29 και 14 Su-25.
Η Ελλάδα διαθέτει για πόλεμο 34 F-4E PI2000, 42 Mirage, 155 F-16, 40 Rockwell T-2 Buckeye. Σύνολο, 271 ετοιμοπόλεμα αεροσκάφη.
Να σημειωθεί ότι ήδη η Ελλάδα έχει την αεροπορική επιτήρηση Αλβανίας και Μαυροβουνίου (για τη Βουλγαργία, βλ. εδώ)
Τα αναφέρουμε αυτά για όσους αγνοούν τι σημαίνει «ηγέτιδα δύναμη» στα Βαλκάνια.
Η υπουργός Άμυνας της Βόρειας Μακεδονίας δήλωσε στους δημοσιογράφους της ΕΡΤ3 ότι «έχουμε χάσει πολύ χρόνο, ενώ έχουμε μεγάλες δυνατότητες στην αμυντική συνεργασία».
Δηλώνει επίσης πολύ αισιόδοξη για τη φιλία των δυο χωρών, και η χαρακτηριστική φράση της είναι, όσο πιο κοντά βρισκόμαστε, τόσο πιο δυνατοί θα είμαστε.
Διώξαμε τους Τούρκους
Να σημειωθεί ότι πριν τη Συμφωνία των Πρεσπών την εκπαίδευση του μικρού στρατού της Βόρειας Μακεδονίας είχε αναλάβει η Τουρκία.
Η Τουρκία είχε επίσης ζητήσει να αποκτήσει βάση τεθωρακισμένων στο έδαφος της Βόρειας Μακεδονίας, στα νότια σύνορα, μια ανάσα από τη Θεσσαλονίκη.
Οι δεξιοί «αρχαιομακεδόνες» στα Σκόπια είχαν συμφωνήσει να παραδώσουν τη χώρα τους προτεκτοράτο στην Τουρκία και να δώσουν και τη βάση τανκς.
Αυτός ο σχεδιασμός που θα έφερνε τους Τούρκους βόρεια της Θεσσαλονίκης ανατράπηκε με τη Συμφωνία των Πρεσπών.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου