Τρίτη 28 Μαΐου 2019

Μαρτυρία Ναύτη από τις πρώτες μέρες θητείας: Ουίσκι για τους Στρατιωτικούς, ούτε νερό για τους στρατεύσιμους!

ΕΠΙΣΤΟΛΗ

Υλικές συνθήκες διαβίωσης : 

Κατά γενική ομολογία το συγκεκριμένο Κέντρο θεωρείται από τα καλύτερα για να κάνει την προπαίδευση του ένας ναύτης. Το στρατόπεδο βρίσκεται χτισμένο στο τέρμα του λιμανιού του Πόρου γεγονός που σπάει κάπως την μουντή αίσθηση του εγκλεισμού. 

Οι εγκαταστάσεις είναι αρκετά παλιές ωστόσο και είχαν αρκετό καιρό να χρησιμοποιηθούν. Χρειάστηκε επομένως να χρησιμοποιηθούν σε μεγάλο βαθμό ναύτες για αρκετές εργασίες συντήρησης και καθαρισμού σε όλο αυτό χρονικό διάστημα (κυρίως όσοι δεν συμμετείχαν στην παρέλαση ή δήλωσαν εμπειρία από οικοδομή η παρεμφερείς κλάδους).

Το κυριότερο ζήτημα ήταν οι μέτριες προς κακές συνθήκες υγιεινής. Η έλλειψη σαπουνιού στις τουαλέτες ήταν σχεδόν καθημερινό φαινόμενο με την διοίκηση να δικαιολογείται λέγοντας πως κάποιοι φαντάροι κλέβουν κάθε πρωί τα σαπούνια που τοποθετούνται. Παράλληλα οι ναύτες που αναλάμβαναν καθαρισμούς δεν λάμβαναν πάντα εξοπλισμό καλής ποιότητας (ειδικά τα γάντια που δίνονταν ήταν πολύ λεπτά και κάκιστης ποιότητας με αποτέλεσμα να σκίζονται πάρα πολύ εύκολα). 

Αποτέλεσμα αυτών των συνθηκών ήταν το ένα τρίτο περίπου του στρατοπέδου να θεριστεί από ίωση. 



Η σίτιση αντίθετα ήταν αρκετά ικανοποιητική κυρίως λόγω της προσπάθειας που κατέβαλαν ναύτες χρεωμένοι στο μαγειρείο, αρκετοί από τους οποίους είχαν εργασιακή εμπειρία ως σεφ και μάγειρες ενώ τα υλικά που χρησιμοποιούνταν ήταν σχετικά αξιοπρεπή χωρίς να υπάρξει κάποιο κρούσμα δηλητηρίασης ή αρρώστιας λόγω του φαγητού. Αυτό ήταν αρκετά σημαντικό ώστε να περιοριστεί το κόστος διαμονής στο στρατόπεδο καθώς ένας ναύτης μπορούσε να την βγάλει αποκλειστικά από το φαί του στρατοπέδου χωρίς να χρειαστεί να καταφύγει στην καντίνα του στρατοπέδου. 



Τέλος όσον αφορά την καθημερινότητα ενός ναύτη μέσα στο κέντρο οι δυνατότητες για ψυχαγωγία ή άλλες δραστηριότητες εκτός προγράμματος ήταν πρακτικά λίγες. Στο κέντρο υπάρχει μία αίθουσα με μπιλιάρδο και ποδοσφαιράκι ενώ μερικά βράδια δόθηκε προβολέας όταν υπήρχε κάποιο αθλητικό εβέντ (τελικός ευρωλίγκας πχ). Έγινε επίσης μία μουσική βραδιά με ελαφρολαϊκή μουσική η οποία δεν είχε κάποια ιδιαίτερη επιτυχία καθώς δεν υπήρχε ούτε νερό για τους ναύτες ενώ οι αξιωματικοί έπιναν επιδεικτικά ακριβά ουίσκια λες και είναι στα μπουζούκια. Ωστόσο σε μεγαλύτερο ή μικρότερο βαθμό ανάλογα τον υπαξιωματικό υπήρχε αρκετός ελεύθερος χρόνος για ξεκούραση ή χαλάρωση.


Όσον αφορά τα συνθήματα και την εθνικιστική διαπαιδαγώγηση με αιχμή τους το "τι έγινε και τι έπρεπε να γίνει στα Ίμια", μετά την καταγγελία του Δικτύου Ελεύθερων Φαντάρων Σπάρτακος, ο υποδιοικητής ζήτησε από έναν σημαιοφόρο να περιοριστούν αυτά τα φαινόμενα. 
Ακόμα και τα επίσημα συνθήματα (ηθικόν κλπ) δεν φωνάζονταν από όλους τους προπαιδευτές.

Να επισημάνουμε όμως ότι κυρίαρχο ρόλο στο Π.Ν. παίζει το βύσμα.


ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΙ ΑΝΤΙΣΤΑΘΕΙΤΑΙ - Ενωθείτε Μαζί μας 

στο ΔΙΚΤΥΟ ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΦΑΝΤΑΡΩΝ ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ

Μόνο Διεκδικώντας συλλογικά και αποφασιστικά μπορούμε να βελτιώσουμε την κατάσταση και την χακί καθημερινότητα.

Συνάδελφοι, έχουμε Δικαιώματα ως Πολίτες με Στολή και Αγωνιζόμαστε για αυτά.

Μόνο με κίνημα Μέσα και Έξω από τον Στρατό, με το ΔΙΚΤΥΟ ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΦΑΝΤΑΡΩΝ ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ και τη συμβολή της ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΣΤΡΑΤΕΥΜΕΝΩΝ μπορούμε να σταθούμε με Αξιοπρέπεια απέναντι σε κράτος, κυβέρνηση, Στρατό και στρατιωτικό κατεστημένο.

Να φτιάξουμε ΕΠΙΤΡΟΠΕΣ ΦΑΝΤΑΡΩΝ-ΝΑΥΤΩΝ-ΣΜΗΝΙΤΩΝ σε όλα τα στρατόπεδα, τις μονάδες της Πολεμικής Αεροπορίας και τα πλοία του Π.Ν.

Να βγούμε μαζικά στην Αναφορά Παραπονούμενοι, να δημοσιοποιήσουμε την Αυθαιρεσία και το Παράλογο του Στρατού.

Να σταθούμε ενωμένοι και μαχητικά απέναντι στον πόλεμο και τον εθνικισμό, το φασισμό και τον ρατσισμό, στην κυβερνητική πολεμοκαπηλεία και τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς που φέρνουν την καταστροφή και την προσφυγιά, πόνο και αίμα! 
ΔΙΚΤΥΟ ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΦΑΝΤΑΡΩΝ ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ
ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΣΤΡΑΤΕΥΜΕΝΩΝ

ΤΗΛ. ΕΠΙΚ. 6932955347

Diktiospartakos.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου