Δευτέρα 17 Ιουνίου 2019

Σαν σήμερα 17 Ιουνίου 1998 η δολοφονίκη επίθεση της Χρυσής Αυγής στον Δ. Κουσούρη

Σαν σήμερα, 17 Ιουνίου 1998, θύματα άγριου ξυλοδαρμού από από τάγμα εφόδου (ισχυρή σωματική δομή, κοντοκουρεμένοι, οπλισμένοι) της Χρυσής Αυγής που είναι οπλισμένα με καδρόνια, πέφτουν οι φοιτητές Δημήτρης Κουσουρής και Ηλίας Φωτιάδης και ο αδιόριστος φιλόλογος Γιάννης Καραμπατσόλης, σε καφενείο απέναντι από τα Δικαστήρια της Ευελπίδων. 

Ο Κουσουρής παθαίνει βαριές κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις, κατάφερε να επιβιώσει μετά από ένα μήνα νοσηλείας στην εντατική, ενώ τα δύο άλλα θύματα κατάγματα στα χέρια. 

Στις 24 Ιουνίου ο Κουσουρής και ο Καραμπατσόλης θα αναγνωρίσουν ως έναν από τους δράστες του ξυλοδαρμού το μέλος της «Χρυσής Αυγής» Αντώνη Ανδρουτσόπουλο, γνωστό και ως «Περίανδρο», εναντίον του οποίου οι συνήγοροι των θυμάτων θα καταθέσουν μήνυση. 

Ο «Περίανδρος» παραδόθηκε στις αρχές Σεπτέμβρη του 2006. Καταδικάστηκε πρωτόδικα σε 21 χρόνια φυλάκιση χωρίς αναστολή, για τρεις απόπειρες ανθρωποκτονίας με δόλο, κατά τριών φοιτητών. Τρία χρόνια μετά, το Εφετείο άλλαξε το κατηγορητήριο, μετέτρεψε τις δύο απόπειρες σε απλή πρόκληση σωματικής βλάβης, αδίκημα που είχε παραγραφεί με αποτέλεσμα να απαλλαχθεί για τις συγκεκριμένες κατηγορίες και να πέσει η ποινή σε 12 χρόνια. Κρατούμενος σε αγροτικές φυλακές όπου κάθε μέρα φυλάκισης μετρά διπλή, λίγο αργότερα αποφυλακίστηκε έχοντας εκτίσει τα 3/5 της ποινής. 

Σύμφωνα με το «Εθνος της Κυριακής» (4/11/2014), λίγα 24ωρα μετά τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα, κατεγράφη από το διαβόητο «βαλιτσάκι» της Αντιτρομοκρατικής συνομιλία του άλλοτε υπαρχηγού της οργάνωσης, Αντώνη Ανδρουτσόπουλου (γνωστός ως «Περίανδρος»), που εμπλέκει τον αρχηγό της ΧΑ, Νίκο Μιχαλολιάκο, και τον βουλευτή της Ηλία Παναγιώταρο στη δολοφονική επίθεση κατά του φοιτητή Δημήτρη Κουσουρή. 

Σύμφωνα με τον Ανδρουτσόπουλο, ο ίδιος ο Μιχαλολιάκος είχε δώσει εντολή για το χτύπημα στον Κουσουρή , ενώ στην επίθεση ήταν και ο Παναγιώταρος. Ο Ανδρουτσόπουλος, ο οποίος καταδικάστηκε για την επίθεση, δηλώνει στο συνομιλητή του ότι στην επίθεση κατά του Κουσουρή συμμετείχαν 10 άτομα και ότι «αν ανοίξω το στόμα μου στέλνω στη φυλακή τον Παναγιώταρο για φυσικό αυτουργό για τα επεισόδια του ’98, και ηθικό αυτουργό στέλνω στη φυλακή τον Μιχαλολιάκο». 

Ωστόσο, ενώ επίκειται άμεσα η παραγραφή της ποινικής ευθύνης τους, καμία σχετική ενέργεια δεν έχει διαταχθεί μέχρι στιγμής από τις Εισαγγελικές Αρχές! 
Η κατάθεση του Δ. Κουσούρη στη Δίκη της Χρυσής Αυγής 
Οπως περιέγραψε ο Δ. Κουσούρης στη Δίκη της Χρυσής Αυγής, δόθηκε παράγγελμα από τον επικεφαλής του τάγματος εφόδου, τον «Περίανδρο». «Είδα κάποιον να δείχνει και να λέει “αυτόν εκεί”…». 
Κατέθεσε ότι στη δίκη του, ομάδα χρυσαυγιτών που συμπαραστάθηκε στον «Περίανδρο» σηκώθηκε όρθια όταν μπήκε στη δικαστική αίθουσα, ενώ ο αρχηγός Μιχαλολιάκος, μετά την καταδίκη, σε δήλωσή του είπε: «Στο πρόσωπο του Ανδρουτσόπουλου χτυπιέται η ίδια η οργάνωση» και αυτός «παραμένει μέλος του πολιτικού συμβουλίου». 
Ο μάρτυρας κατέθεσε ότι στοχοποιήθηκε από τη Χρυσή Αυγή, καθώς πρωτοστατούσε τότε στις κινητοποιήσεις ενάντια στη «μεταρρύθμιση» για τις προσλήψεις των εκπαιδευτικών. 
Καταθέτοντας για τις ομοιότητες των επιθέσεων που εξετάζονται με τη δική του, έκανε λόγο, μεταξύ άλλων, για «(…) ομάδα οπλισμένων ανθρώπων που στοχοποιούν ιδεολογικό αντίπαλο ή μετανάστη ή αριστερό, κομμουνιστή συνδικαλιστή, είτε είναι αλιεργάτες, είτε του ΠΑΜΕ συνδικαλιστές, είτε μουσικός. Εχουμε επιλογή στόχου με κοινά ιδεολογικοπολιτικά κριτήρια και σε τόπο και χρόνο που διευκολύνει την πλήξη του στόχου. Και στους αλιεργάτες και στο ΠΑΜΕ και στον Φύσσα έχουμε αντίστοιχη συγκρότηση. Πηγαίνει, χτυπάει και φεύγει». Για τη δική του περίπτωση ως συνδικαλιστή φοιτητή, είπε: «Το γεγονός ότι ήρθαν και αναγνώρισαν εμένα είχε να κάνει ότι χτύπησαν κάποιον που ήταν αναγνωρίσιμος. Αλλά θα έστελνε το μήνυμα και παραπέρα, τρομοκράτησης, ώστε να σπείρουνε τον πανικό και τον τρόμο ευρύτερα». 
Σε σχέση με τη στοχοποίηση από τη ναζιστική οργάνωση των κομμουνιστών συνδικαλιστών, είπε: «Είχαμε δει βουλευτές της Χρυσής Αυγής να λένε “θα καθαρίσουμε από το ΠΑΜΕ τη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη”. Αφορούσε μια ομάδα συνδικαλιστών του ΠΑΜΕ και επικεντρώθηκε στον επικεφαλής. Αρα, με έναν τρόπο, υπήρξε στοχοποίηση του αρχισυνδικαλιστή, δίνοντας κι ένα μήνυμα ότι “μπορούμε να χτυπάμε τον επικεφαλής σας και ως εκ τούτου μπορούμε να χτυπήσουμε οποιονδήποτε από σας”». 
Για τον Φύσσα κατέθεσε ότι «ήταν ένας από τους μουσικούς μιας σκηνής, της χιπ χοπ, και στο πρόσωπό του χτυπήθηκε ένας χώρος ολόκληρος, με αντιφασιστική δράση στον Πειραιά. Και επειδή ο ίδιος ήταν ο πιο αναγνωρίσιμος, χτυπήθηκε». 
Τόνισε ότι η απανθρωποποίηση του πολιτικού αντίπαλου (π.χ. που χαρακτηρίζουν τους μετανάστες «κατσαρίδες» ή τους Εβραίους που ονομάζονταν «φιγούρες») αποτελεί συγκεκριμένο στάδιο από το οποίο πρέπει να περάσουν τα μέλη στην πράξη, για να άρουν τους όποιους ενδοιασμούς. Για την άσκηση βίας από μια ναζιστική οργάνωση με τέτοιο τρόπο στους πολιτικούς αντιπάλους, είπε ότι αποτελεί συστατικό στοιχείο του τρόπου με τον οποίο αποκτά πολιτική ισχύ και επιρροή. 
Ο Δ. Κουσούρης, ανέφερε ότι έχει εξελιχθεί ο τρόπος λειτουργίας της ναζιστικής οργάνωσης και έχει γίνει πιο αποτελεσματικός με την πάροδο του χρόνου. «Εγώ δέχτηκα επίθεση με ρόπαλα, ο Φύσσας δέχτηκε δύο μαχαιριές», πρόσθεσε χαρακτηριστικά. Κατέθεσε ότι η δράση της ομάδας δεν ήταν αυθόρμητη, όπως φάνηκε από τη συγκρότηση και τη δράση. Αναφέρθηκε και σε σχετικό ηχητικό ντοκουμέντο στα ΜΜΕ, στο οποίο ο «Περίανδρος» λέει σε συνομιλία του ότι για την επίθεση δέχτηκε εντολές από τον Μιχαλολιάκο και ήταν εκεί και ο Παναγιώταρος. 
Ο μάρτυρας αναφέρθηκε στη δράση αυτού του τύπου των ταγμάτων εφόδου ως δύναμη κρούσης και είπε ότι πάει με βάση το εγχειρίδιο του ναζιστικού κόμματος της Γερμανίας, όπου αναπτύχθηκαν και εξέλιξαν τη δράση τους από το ’31 και μετά, που ήταν και η άνοδος του ναζιστικού κόμματος. 
Ως κοινό στοιχείο ανάμεσα στις υποθέσεις πρόσθεσε επίσης ότι μπορεί να θεωρηθεί και η στάση της αστυνομίας στη συγκέντρωση του αποδεικτικού υλικού, αφού δεν έγιναν τα ουσιώδη σε πρώτη φάση. Πρόσθεσε ακόμα ότι υπήρξαν διαδηλώσεις μετά τη δολοφονική επίθεση που υπέστη, με αίτημα να διαλευκανθεί η υπόθεση.https://atexnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου