Τρίτη 10 Σεπτεμβρίου 2019

ΓΙΑΝΝΕΝΑ 625 Μ/Π ΤΠ - Τα βύσματα το "παίζουν πατριώτες" αλλά παίρνουν χαριστικά 100 μέρες άδεια!

ΓΙΑΝΝΕΝΑ 625 Μ/Π ΤΠ - ΒΥΣΜΑΤΟΚΡΑΤΙΑΣ ΤΟ ΑΝΑΓΝΩΣΜΑ 
Σε συνέχεια των όσων δημοσιεύτηκαν πρόσφατα για το καθεστώς βυσματοκρατίας στην 625 Μ/Π ΤΠ στα Γιάννενα, έχω να παρατηρήσω τα εξής¨. 
Υπηρέτησα τη θητεία μου στη συγκεκριμένη μονάδα το 2018 και πράγματι, από τότε η βυσματοκρατία καλά κρατούσε. 
Υπήρχαν στρατιώτες που τελείωναν τη θητεία τους με 100 ημέρες άδειας και αυτό, ενώ σε άλλα στρατόπεδα οι έξοδοι ήταν σπάνιες μιας και βρισκόμασταν σε καλοκαιρινή περίοδο, όταν ο κόσμος στις μονάδες παραδοσιακά είναι λίγος.
Συνέχεια άκουγα στρατιώτες να μιλούν για παρεμβάσεις που θα ζητήσουν από ισχυρούς ανθρώπους, κυρίως στρατιωτικούς και μητροπολίτες.
Υπήρχαν μάλιστα περιπτώσεις 9μηνων που έκαναν στην ουσία μικρότερη θητεία από 8μηνους, αφού είχαν λάβει περισσότερες από 30 παραπάνω άδειες σε σχέση με αυτούς. Έτσι, ανατρέπεται η επιλογή του νομοθέτη να καταστήσει ορισμένες κατηγορίες στρατιωτών ως υπόχρεους μειωμένης θητείας αφύ καταλήγουν να κάνουν μεγαλύτερη από του υπόχρεους πλήρους. 
Χαρακτηριστικοί ήταν μερικοί βυσματίες που και πατριώτες το έπαιζαν και ταυτόχρονα ζητούσαν άδειες και γενικότερα ευνοϊκή μεταχείριση. 
Υπήρχαν για παράδειγμα Επιλοχίες που έβγαιναν κάθε μέρα εξοδούχοι το μεσημέρι με τους υπόλοιπους, ενώ κάθε Σαββατοκύριακο έπαιρναν άδεια. 
Υπολογιζόταν ότι οι άδειές τους είχαν ξεπεράσει τις 100, ενώ, όπως είπα έμεναν μέσα μετά το μεσημέρι ελάχιστες φορές. 
Υπήρχαν εστιάτορες που, αν και οπλίτες, χαρακτηρίζονταν ως "επόπτες εστιατορίων", με αποτέλεσμα για μήνες να είναι και αυτοί κάθε μέρα εξοδούχοι από το μεσημέρι, ενώ είχαν πάρει και πολλές δεκάδες τιμητικών αδειών. Έτσι, άλλοι εστιάτορες έκαναν κανονικά υπηρεσίες ως το βραδινό κλείσιμο των εστιατορίων και άλλοι (οι επόπτες) έκαναν σπανιότατα ή και σχεδόν ποτέ. Παρόλα αυτά, οι "επόπτες" τελείωσαν τη θητεία τους με πολύ περισσότερες ημέρες άδειας από τους εστιάτορες που έκαναν υπηρεσίες. Όταν απολύθηκαν αυτοί οι επόπτες, κανείς εστιάτορας δεν έγινε τέτοιος (δεν γνωρίζω βέβαια τι έγραφε στο χαρτί των υπηρεσιών). Σαν να ήταν θέσεις για συγκεκριμένα άτομα. 
Το ίδιο γινόταν και με τους μάγειρες που έκαναν βραδινές υπηρεσίες στο μαγειρείο, ενώ ένας συγκεκριμένος, επί δύο σχεδόν μήνες, όταν και συμπέσαμε, είχε κάνει το πολύ 3-4 απογευματινές και κυρίως όταν υπήρχε νυχτερινή εκπαίδευση, οπότε όλοι έμεναν μέσα. Σχεδόν όλοι βέβαια, γιατί ακόμα και τότε, κάποιοι οι οποίοι διατράνωναν ότι δεν κάθονται μέσα βράδυ, φρόντιζαν να εξασφαλίζουν υπηρεσιακά σημειώματα. 
Υπήρχε καθεστώς εκφοβισμού σε νέους στρατιώτες ή γενικά σε όσους έμοιαζαν αδύναμοι. Για όλα αυτά σίγουρα δεν ήταν υπεύθυνα τα κατώτερα στελέχη τα οποία προσπαθούσαν να λύσουν το πρόβλημα. 
Για το ποιός θα πάει στα φυλάκια, υπήρχε νέος γύρος παρεμβάσεων και τηλεφωνημάτων. 
Υπήρχε επίσης μία μικρή μονάδα μέσα στο χώρο τη 625 (η 17 Μονάδα επιστράτευσης) στην οποία επίσης οι στρατιώτες έβγαιναν καθημερινά το μεσημέρι με τους υπόλοιπους εξοδούχους, ενώ κάθε Σαββατοκύριακο ήταν σε άδεια. Φυσικά πολλοί βυσματίες προσπαθούσαν διακαώς να μετατεθούν εκεί. 
Το χυδαιότερο όμως είναι για μένα το εξής¨. 
Βύσματα από το 625 λάμβαναν μετάθεση/ απόσπαση για τη 17 Μονάδα επιστράτευσης ή το ακόμα χαλαρότερο στρατόπεδο του "Βελισσάριου" μέσα στα Γιάννενα. Αντί λοιπόν να δίνονται τέτοιες μεταθέσεις σε όσους είχαν συμπληρώσει μήνες στα σύνορα ή γενικότερα μακριά από το τόπο τους και σε πολύ πιο δύσκολα στρατόπεδα, προκειμένου να έχουν μία ευκολότερη θητεία τους τελευταίους μήνες, δίνονταν σε αυτούς που ήδη είχαν τοποθετηθεί βυσματικά στην 625, δηλαδή μία μονάδα χαλαρότερη και με περιθώριο για αρκετές άδειες και πολύ κοντά στο σπίτι τους, προκειμένου να εξασφαλίσουν μία ακόμα ευνοϊκότερη θητεία. 
Αίσχος. 
Επίσης, σε αυτούς τους ταλαίπωρους φαντάρους που έρχονταν με μετάθεση από μακριά, υπήρχε η τακτική να φορτώνονται υποχρεωτικά με τις κανονικές τους άδειες, αν και υπήρχε χώρος για να τις λάβουν όποτε το επιθυμούσαν, αφού οι τιμητικές στα βύσματα ήταν δεκάδες. 
Όσον αφορά τις άδειες, αυτές είχαν και ανταλλακτικό χαρακτήρα. 
Άδεια έχει δοθεί επειδή στρατιώτης έφερε λουλούδια για το στρατόπεδο ή επειδή έβγαζε δωρεάν φωτογραφίες σε εκδηλώσεις. 
Σε γενικές γραμμές, οι στρατιώτες διαπραγματεύονταν με τα στελέχη το πόσες τιμητικές άδειες θα λάβουν, ενώ για να λάβεις τιμητική έκανες γραπτή αίτηση (πχ αιτούμαι τιμητική άδεια από τότε μέχρι τότε), σαν να επρόκειτο για κανονική άδεια. 
Την τιμητική άδεια όμως δεν τη ζητάς. Σε προτείνουν για κάτι που έκανες. 
Δεν γνωρίζω αν για όλα αυτά ευθύνεται η βυσματοκρατία, σίγουρα όμως ευθύνεται για πολλά από αυτά. 
Και δεν είναι μόνο οι περίοδοι ειρήνης. 
Πρέπει να καταλάβουμε ότι εάν γίνει πόλεμος, εάν μας σύρουν σε πόλεμο, πάλι τα βύσματα θα την κάνουν με ελαφρά πηδηματάκια κι ας βγάζουν εθνικιστικές κορώνες (ιδιαίτερα βύσματα- γιοι αξιωματικών). 
Εμάς θα βάλουν στην πρώτη γραμμή, εμείς θα είμαστε οι πρώτοι που θα χάσουμε τη ζωή μας. Κατά τα άλλα οι στρατιωτικοί τιμούν τους προγόνους μας. 
Πράγματι, το ξεφτυλισμένο καθεστώς που επικρατεί στο στρατό τους τιμά ιδιαίτερα.
ΔΙΚΤΥΟ ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΦΑΝΤΑΡΩΝ ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ
ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΣΤΡΑΤΕΥΜΕΝΩΝ
ΤΗΛ. ΕΠΙΚ. 6932 955437 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου