Σάββατο, 30 Νοεμβρίου 2019

Στρατιώτης αυτοκτόνησε επειδή στήριξε τους απεργούς

Στρατιώτης στην Κολομβία αυτοκτόνησε επειδή στήριξε τους απεργούς
Είχαν προηγηθεί αφόρητες πιέσεις από τους ανωτέρους του και απειλές να φυλακιστεί ως λιποτακτής.


Μετά το θάνατο του 18χρονου διαδηλωτή Ντίλαν Κρους από δακρυγόνο της κολομβιανής αστυνομίας, η πολύπαθη χώρα της Λατινικής Αμερικής συγκλονίζεται από ένα ακόμα θάνατο ενός νέου ανθρώπου, του 21χρονου στρατιώτη Μπράντον Σέλι, που αυτοκτόνησε έχοντας πρώτα αναρτήσει βίντεο συμπαράστασης στις απεργίες που γίνονται αυτό τον καιρό ενάντια στην κυβέρνηση Ντούκε κι εξηγώντας τους λόγους που τον οδήγησαν στο απονενοημένο διάβημα.

Ο νεαρός άνδρας, που εργαζόταν ως μηχανικός υπολογιστών στο στρατιωτικό νοσοκομείο της μονάδας, κατήγγειλε πως ο στιγματισμός που δέχτηκε από τους ανωτέρους του επειδή εξέφρασε την αλληλεγγύη του στον αγωνιζόμενο λαό της Κολομβίας δεν του «άφησε καμία επιλογή». Το βίντεο τραβήχτηκε το Σάββατο, και σε αυτό ο Σέλι καταγγέλλει το κλίμα εκφοβισμού και απειλών που δεχόταν στο στρατόπεδο για τις πολιτικές του πεποιθήσεις: « Δεν έχουμε κανένα δικαίωμα. Άκουσα ότι είμαι ακροαριστερός και αντικοινωνικό στοιχείο», ανέφερε ο στρατιώτης, λέγοντας πως στον ίδιο και τους συναδέλφους του απαγορεύεται να μιλούν για τις αδικίες που βλέπουν και τους επιτάσσεται να σκύβουν το κεφάλι.

Αναζητώντας μια διέξοδο, ο Σέλι ζήτησε να απολυθεί από το στράτευμα, λαμβάνοντας ως απάντηση πως θα κατηγορούνταν για λιποταξία, ένα έγκλημα που επισείει μέχρι και 6 χρόνια φυλάκιση στην Κολομβία. Ο άντρας απεγνωσμένος θεώρησε πως η αυτοκτονία είναι η μόνη λύση για να μην προκαλέσει προβλήματα στην οικογένειά του, την οποία αποχαιρέτισε στο ίδιο βίντεο. Παράλληλα, δεν παρέλειψε να εκφράσει ακόμα μια φορά εμφατικά τη συμπαράστασή του στους Κολομβιανούς που βρίσκονται στο δρόμο, ιδιαίτερα τους φοιτητές: «Σας καλώ να παλέψετε, να παλέψετε για τη μόρφωσή σας. Δεν είμαστε η δεξιά ή η αριστερά, είμαστε ο λαός. Ο στρατός αποτελείται από το λαό γιατί οι οικογένειές μας είναι ο λαός. Σας στηρίζω».

Ο κολομβιανός στρατός επιβεβαίωσε την αυτοκτονία του στρατιώτη και υποστήριξε πως διέταξε «κατεπείγουσα έρευνα» για το περιστατικό και τις καταγγελίες απειλών κι εκφοβισμού του αυτόχειρα.

Με πληροφορίες από colombiareports.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου