Δευτέρα 23 Δεκεμβρίου 2019

Δίκη Χρυσής Αυγής: Το κράτος χαϊδεύει τα σκυλιά του

Δημήτρης Συνάπαλος
▸ Οργή για την προκλητική εισαγγελική πρόταση που ξεπλένει τους νεοναζί
Εξαιρετικά επικίνδυνη και ανησυχητική εξέλιξη συνιστά η πρόταση της εισαγγελέως Οικονόμου για τη δίκη της Χρυσής Αυγής. Αντιβαίνοντας την εικόνα που σχημάτισε η διαδικασία, εκτιμά πως η δολοφονία του Παύλου Φύσσα, αλλά κι εκείνη του Σαχζάτ Λουκμάν, ήταν μεμονωμένα περιστατικά και όχι αποτέλεσμα δράσης εγκληματικής νεοναζιστικής συμμορίας, ενώ υποβαθμίζει την απόπειρα ανθρωποκτονίας ενάντια στους Αιγύπτιους αλιεργάτες σε βαριά σκοπούμενη σωματική βλάβη και τη δολοφονική επίθεση τάγματος της ΧΑ σε συνεργείο του ΠΑΜΕ σε… συλλογή πλημμελημάτων.
Η εισαγγελέας ανέθεσε την ευθύνη της δολοφονίας Φύσσα αποκλειστικά στον μαχαιροβγάλτη Ρουπακιά, ενώ η διαδικασία απέδειξε την εμπλοκή του κομματικού μηχανισμού της ΧΑ, με την ενημέρωση του Ι. Άγγου στον Γ. Καζαντζόγλου και του δεύτερου στον πυρηνάρχη Νίκαιας Γ. Πατέλη, ο οποίος κινητοποίησε το τάγμα εφόδου Νίκαιας. Αντέτεινε πως η επίθεση που δημιούργησε τις συνθήκες για τη δολοφονία Φύσσα ήταν συμπτωματική, ασυντόνιστη και δεν υπήρχε οργανωμένο σχέδιο ή στοχοποίηση του αντιφασίστα μουσικού. Διερωτάται «άλλωστε ποιο είναι το όφελος που θα είχε το κόμμα της ΧΑ από κάτι τέτοιο», προτείνοντας την απαλλαγή όλων των εμπλεκομένων πλην του Ρουπακιά από την κατηγορία της ανθρωποκτονίας με δόλο.

Συνεχίζοντας με την επίθεση στους Αιγύπτιους αλιεργάτες, η εισαγγελέας υποστήριξε πως οι δράστες είναι μεν χρυσαυγίτες, ωστόσο η μη ολοκλήρωση της απόπειρας δολοφονίας υποδεικνύει πως «δεν προέκυψε ανθρωποκτόνος σκοπός» και πρότεινε την υποβάθμιση της κατηγορίας σε τέλεση
βαριάς σκοπούμενης σωματικής βλάβης. Όσον αφορά την επίθεση στο συνεργείο του ΠΑΜΕ, αποδέχεται τον οργανωμένο χαρακτήρα της αλλά η εισαγγελέας αποφάνθηκε πως είχαν επαρκή χρόνο για να προβούν σε δολοφονία, οπότε και δεν προκύπτει δολοφονική πρόθεση.

Φτάνοντας στον πυρήνα της δικογραφίας που αφορά τον εγκληματικό χαρακτήρα του μορφώματος, υπενθύμισε πως με βάση την τροποποίηση της κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ το 2019 εξετάζονται μόνο κακουργήματα. Η ΧΑ, αναφέρει, κατηγορείται για μόνο πέντε περιστατικά. Η δολοφονία Λουκμάν δεν ήταν οργανωμένη, η απόπειρα ανθρωποκτονίας του Αποστολόπουλου στον μαθητή Δερμετζίδη παρουσιάζεται σαν έγκλημα πάθους, η επίθεση στο στέκι Αντίπνοια είναι μεμονωμένο περιστατικό χωρίς γνώση της οργάνωσης, η δολοφονία Φύσσα αποδίδεται μόνο στον δράστη και για την επίθεση στους αλιεργάτες δεν προκύπτει στοχοποίηση από τη ΧΑ, ούτε γνώση και έγκριση του περιστατικού! Άρα δεν πρόκειται για εγκληματική οργάνωση…

Από τα παραπάνω προκύπτει ένα ευδιάκριτο συμπέρασμα. Η ΧΑ μπορεί να ξεδοντιάστηκε, είναι όμως χρήσιμη. Είναι χρήσιμη στο βαθύ κράτος που προσπαθεί να δημιουργήσει κλίμα συμπάθειας και νομιμοποίησης γύρω από το αποσυντιθέμενο σαρκίο του ναζιστικού μορφώματος, καθώς επιθυμεί να το αξιοποιήσει στο επόμενο διάστημα ως αμβλύ όργανο.
Όσοι διακρίναμε, μέσα από την ακροαματική διαδικασία της δίκης, μία νέο-ναζιστική οργάνωση που εκπαιδεύει τα μέλη της σε επιθέσεις ενάντια στους αδύναμους, που χρησιμοποιεί τη φυλετική και έμφυλη βία ως εργαλεία στράτευσης και χαλύβδωσης μελών, τα οποία έχουν καταδικαστεί για σωρεία βίαιων και ανθρωποκτόνων επιθέσεων, που αξιοποιούσε τα κοινοβουλευτικά προνόμια και την κρατική χρηματοδότηση για την κλιμάκωση της βίας, με τελικό σκοπό την άντληση περαιτέρω πολιτικού κέρδους, έχουμε το καθήκον να απαιτήσουμε την καταδίκη και τον εγκλεισμό των δραστών και των διευθυντών τους. Το αντιφασιστικό κίνημα, όλοι όσοι θυμούνται τα εγκλήματα του ναζισμού σε Καλάβρυτα, Δίστομο, Χορτιάτη, Ανώγεια, Πύργους, Βιάννο δεν θα επιτρέψουν στους πολιτικούς τους απογόνους να χύσουν ξανά το δολοφονικό τους δηλητήριο.
ΠΗΓΗ ΠΡΙΝ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου