Δευτέρα 30 Δεκεμβρίου 2019

Οι φαντάροι λυπούνται τους πρόσφυγες, κάνουν τα "στραβά μάτια" στον Έβρο

Συνεχείς είναι οι καταγγελίες των συναδέλφων φαντάρων που ο Στρατός και η κυβέρνηση της ΝΔ τους Υποχρεώνουν να παραβούν τον Στρατιωτικό τους όρκο και τους μετατρέπει σε κυνηγούς προσφύγων-μεταναστών στον Έβρο.
Οι επιστολές με τις καταγγελίες όμως αφορούν και συναδέλφους που έχουν απολυθεί και μας αποκαλύπτουν τη Διπλοπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ που ως αντιπολίτευση το παίζει "ευαίσθητος' αλλά ως κυβέρνηση ακολουθούσε την ίδια αισχρή, απάνθρωπη και πολεμική πολιτική.

Σύμφωνα με τα όσα μας αποκαλύπτουν οι πρώην φαντάροι που πέρσι το Δεκέμβριο του 2018 υπηρετούσαν στον Έβρο, όταν έβγαιναν περίπολο, διατάζονταν να αναφέρουν κάθε κίνηση προσφύγων που επιχειρούσαν να περάσουν τα σύνορα.

Ακολούθως, έρχονταν τα καθάρματα οι Συνοριοφύλακες που μετά από τη σύλληψη και τον βασανισμό των άτυχων προσφύγων, προχωρούσαν σε Παράνομες και βίαιες Επαναπροωθήσεις.

Επειδή όλα αυτά ήταν γνωστά στους φαντάρους υπήρχε ένα κλίμα Ανοχής.

Στο βαθμό που δεν υπήρχε μαζί τους Αξιωματικός ή στέλεχος για να τους καρφώσει -καθώς τους Απειλούσαν με τιμωρία- έκαναν τα στραβά μάτια και δεν ενημέρωναν κανέναν.

Εμείς Συγχαίρουμε τους Συναδέλφους και καταλαβαίνουμε γιατί η κυβέρνηση της ΝΔ χαρτζηλίκωσε τους Στρατιωτικούς για να συμμετέχουν-συναινέσουν στα άθλια σχέδια της.

Δώρο Εκατομμύρια ευρώ στους στρατιωτικούς και τους φαντάρους βάζουν να πληρώνουν το φαγητό τους



Είναι Απάνθρωπο και Αντι-Συνταγματικό το κυνήγι Προσφύγων από τους Φαντάρους

Έχουμε ήδη αναφερθεί στα προβλήματα νομιμότητας και συνταγματικότητας που παρουσιάζουν οι περιπολίες για τον εντοπισμό και τη σύλληψη μεταναστών από το στρατό, καθώς αυτό αποτελεί έργο της αστυνομίας. Ωστόσο, με πρόσφατη τροπολογία που πέρασε στη Βουλή καθιερώνεται ο Εθνικός Συντονιστής για την αντιμετώπιση και διαχείριση του μεταναστευτικού-προσφυγικού, ενώ προβλέπεται και η συμμετοχή του στρατού στο έργο αυτό. Ως εθνικός συντονιστής ορίστηκε ο Υφυπουργός Άμυνας, στρατηγός ε.α. Αλκιβιάδης Στεφανής. Αναφερθήκαμε στη στρατιωτικοποίηση του ζητήματος και στην καλλιέργεια κλίματος "εθνικής ενότητας" απέναντι στους μετανάστες οι οποίοι αντιμετωπίζονται ως επικίνδυνοι εισβολείς



Πέρα όμως από αυτά, εξακολουθεί να υπάρχει ζήτημα αντίθεσης της τροπολογίας που ψηφίστηκε με το Σύνταγμα σύμφωνα με το οποίο ο στρατός φροντίζει για την άμυνα της χώρας στην οποία δεν περιλαμβάνεται ο εντοπισμός και η σύλληψη μεταναναστών αφού είναι προφανές ότι καμία επίθεση δεν κάνουν στο κράτος. 

Επειδή ακριβώς γνωρίζουν ότι υπάρχει πρόβλημα συνταγματικότητας, η τροπολογία αναφέρεται σε "απρόβλεπτη αύξηση των μεταναστευτικών ροών", ενώ περιγράφονται στην αιτιολογική έκθεση οι έκτακτες και επείγουσες ανάγκες που οδηγούν στην εμπλοκή του στρατού. 

Πράγματι στο άρθρο 22 παράγραφος 4 του Συντάγματος προβλέπεται ότι μπορούν να επιταχθούν προσωπικές υπηρεσίες για την "αντιμετώπιση αναγκών της άμυνας της Xώρας ή επείγουσας κοινωνικής ανάγκης από θεομηνία ή ανάγκης που μπορεί να θέσει σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία, καθώς και τα σχετικά με την προσφορά προσωπικής εργασίας στους οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης για την ικανοποίηση τοπικών αναγκών". 

Ας υποθέσουμε ότι μπορεί να υποχρεωθούν οι στρατιώτες μέσω αυτής της διάταξης να συνδράμουν για την αντιμετώπιση επειγουσών αναγκών. H είσοδος μεγάλου αριθμού μεταναστών δεν περιλαμβάνεται σε μία από αυτές τις κατηγορίες αναγκών που περιέχει η συνταγματική διάταξη. Δεν έχουμε θεομηνία ή κίνδυνο για τη δημόσια υγεία, εκτός κι αν υιοθετήσουμε τη ρητορική των ρατσιστών περί ασθενειών που κουβαλούν οι πρόσφυγες.



Ας υποθέσουμε όμως ότι με μία ευρεία ερμηνεία της διάταξης μπορούμε να περιλάβουμε και τις επείγουσες ανάγκες που προκύπτουν από την είσοδο μεγάλου αριθμού μεταναστών. Οι ανάγκες δεν είναι καθόλου έκτακτες, επείγουσες ή απρόβλεπτες όπως προσπαθεί να μας πείσει η τροπολογία και η αιτιολογική έκθεση. Είσοδο μεταναστών έχουμε εδώ και πολλά χρόνια. Η κατάσταση αυτή είναι μία κανονικότητα πια για την περιοχή και προκαλείται πρωτίστως από τους πολέμους που οι σύμμαχοι της Ελλάδας κάνουν. Οι μετακινήσεις πληθυσμών είναι πια απολύτως προβλέψιμες. Όσο υπάρχει μία σειρά προβλημάτων, θα προσπαθούν να διαφύγουν από τις χώρες τους αναζητώντας καλύτερη τύχη. Η κατάσταση δεν είναι ούτε επείγουσα ούτε απρόβλεπτη και το κράτος είχε χρόνια μπροστά του για να προετοιμαστεί.



Επίσης η τροπολογία σε άλλα σημεία μιλά για σίτιση, στέγαση και περίθαλψή και σε άλλα προβλέπει ρητά ότι στόχος είναι η αποτροπή εισόδου των μεταναστών. Όταν λοιπόν θες να αποτρέψεις κάποιον, τότε μάλλον επιλέγεις να μην σιτίζεις/περιθάλπεις/στεγάζεις αξιοπρεπώς αυτόν που θα καταφέρει να μπει στη χώρα, προκειμένου να έχει ένα λόγο παραπάνω να μην επιχειρήσει να εισέλθει. Δεν είναι μόνο ο φόβος του πνιγμού στο Αιγαίο ή τον Έβρο αλλά και ο φόβος της αναξιοπρεπούς μεταχείρισης από το ελληνικό κράτος. Τέτοιας λογικής μήνυμα έδωσε άλλωστε και ο Στεφανής σε δημάρχους στην Κρήτη πριν λίγες μέρες.



Παράλληλα, η τροπολογία λόγω των "έκτακτων " αναγκών προβλέπει δυνατότητα απευθείας αναθέσεων, χωρίς δηλαδή διαγωνισμό, δημόσιων έργων σε ιδιώτες. Απευθείας αναθέσεις σημαίνει συνήθως ότι έργα δίνονται σε κολλητούς των Κυβερνήσεων που συχνά προσφέρουν έργα ακριβότερα ή μικρότερης αξίας και λειτουργικότητας από ότι θα μπορούσαν να προσφέρουν άλλοι. Διαδικασίες αδιαφανείς, άνισες, μίζες και λαμογιές.

Επειδή λοιπόν δεν επιθυμούμε να γίνουμε κυνηγοί μεταναστών, θα εξηγήσουμε στους ανώτερούς μας της αντίθεση της τροπολογίας με το Σύνταγμα. 
Δεν πρόκειται για ζήτημα άμυνας, δεν πρόκειται για έκτακτη/ επείγουσα ανάγκη. Δεν μπορούμε να εκτελέσουμε διαταγές για έργα που δεν είναι συναφή με την άμυνα και για τα οποία αρμόδιος δεν είναι ο στρατός. 
Δεν είναι η δουλειά μας αυτή, δεν ορκιστήκαμε για αυτό και θα εξηγήσουμε ότι μόνος δρόμος είναι η επιλογή μας να μην συμμετέχουμε σε τέτοιες υπηρεσίες.

ΔΙΚΤΥΟ ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΦΑΝΤΑΡΩΝ ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ
ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΣΤΡΑΤΕΥΜΕΝΩΝ
ΤΗΛ. ΕΠΙΚ. 6932 955437 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου