Δευτέρα 25 Μαΐου 2020

Ψυχραιμία με τον Έβρο: Δεν είναι η νησίδα η Αιτία- ο Ελληνοτουρκικός Ανταγωνισμός μας Απειλεί!

Τα τελευταία 24ώρα διαμορφώνεται ένα κλίμα έντασης στα ελληνο-τουρκικά. Ενώ καταγράφεται εκμετάλλευση του ζητήματος από την αντιπολίτευση και από μερίδα του δημοσιογραφικού κόσμου. Ιδιαίτερα επικίνδυνο στοιχείο η προβολή ακραίων θέσεων του στρατιωτικού κατεστημένου..., που διατυπώνονται ανώνυμα!
Σύμφωνα λοιπόν με τα όσα έχουν γίνει γνωστά στον ποταμό Έβρο έχουν προωθηθεί εδώ και μέρες τουρκικές δυνάμεις, με την ελληνική πλευρά να επιχειρεί αρχικά να υποβαθμίσει το θέμα.
Ο ΥΠΕΞ Ν.Δένδιας είπε ότι «υπάρχει ένα ζήτημα αμφισβήτησης του ακριβούς ορίου, εξαιτίας και των αλλαγών της κοίτης του ποταμού», ευχόμενος «να πάμε σε μια συνεννόηση». «Δεν μου αρέσει να δημιουργώ εντάσεις ανάμεσα σε δύο χώρες οι οποίες είναι σύμμαχοι. Μπορούν κάλλιστα να γίνουν οι ανάλογες μετρήσεις και, με μια επιτροπή κοινή, όλα αυτά τα πράγματα να επιλυθούν. Μιλάμε για λίγες δεκάδες μέτρα», είπε ο κ. Δένδιας.

Τι συνέβη;
Πρόκειται για έκταση στο νότιο τμήμα του Έβρου, στη θέση Μελισσοκομείο, που πλημμυρίζει κάθε χρόνο και η αλλαγή της κοίτης του ποταμού δημιουργεί νησίδες όπως αυτή την οποία έχουν καταλάβει εδώ και μέρες δυνάμεις 35 ατόμων της Τουρκικής Στρατοχωροφυλακής και των ειδικών δυνάμεων της Αστυνομίας. Πρόκειται για μια περιοχή 16 στρεμμάτων όπου έχουν στρατοπεδεύσει και έχουν σηκώσει μια τουρκική σημαία.
Η είδηση αποκαλύφθηκε αρχικά από το armyvoice.gr, που δημοσίευσε και σχετική φωτογραφία, ενώ την υπόθεση έχει αναδείξει και η βρετανική SUN, που μιλά για «εισβολή Τούρκων» σε ελληνικό έδαφος. Σύμφωνα με το δημοσίευμα αποτελεί «μελετημένη πρόκληση στο πλαίσιο της αντίδρασης της τουρκικής πλευράς για τη σχεδιαζόμενη επέκταση του φράκτη στο χερσαίο τμήμα των συνόρων».
Η αρχική αντίδραση του ΥΠΕΞ κρίθηκε χλιαρή από την αντιπολίτευση ενώ το tvxs.gr του Κούλογλου έφτασε να γράψει για "ενδοτικότητα της ελληνικής πλευράς". Επίσης, χαρακτηριστικές είναι οι παρεμβάσεις του πρώην ΥΠΕΞ Ν.Κοτζιά:
Το μήνυμα του στο twitter:
Κατέλαβαν Τούρκοι 16 στρέμματα ελληνικού εδάφους. Εγκαταστήσαν σημαία τους. Η κυβέρνηση μιλά υποτιμητικά για ελληνική γη. Προωθεί τη θεωρία της «ολίγον εγκύου» σε θέματα κυριαρχίας και εδαφική ακεραιότητας. Χρειάζεται πανστρατιά. Οφείλουμε να υπερασπιστούμε κάθε σπιθαμή Ελλάδας
Το κείμενό του στο facebook:
Είναι ενδοτικοί, άσχετοι και επικίνδυνοι. Και αυτό έχει μεγάλο κόστος για τη Χώρα, την εθνική κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητά της. militaire.gr
Για να ακολουθήσει διάβημα του Ελληνικού ΥΠΕΞ.
Αξίζουν όμως ορισμένες παρατηρήσεις.
Καταρχήν, διαπιστώνεται ότι τα δημοσιογραφικά μέσα της καθεστωτικής και κυβερνητικής Αριστεράς ασκούν κριτική από εθνικιστικές θέσεις.
Και προβάλουν ακραίες θέσεις στρατιωτικών!
Σκέφτονται τι γράφουν εκεί στο TVXS. GR;
Διαβάζουμε: 
Στρατιωτικές πηγές, πάντως, σχολιάζουν ότι η ελληνική πλευρά είναι πολύ επίμονη σε επίπεδο ρητορικής αλλά απολύτως υποχωρητική στην πράξη, όπως φανερώνει η υπόθεση του Μελισσοκομείου. Κάποιοι μάλιστα χρησιμοποιούν πολύ πιο σκληρές εκφράσεις για τη στάση της ελληνικής κυβέρνησης και μιλούν για ρήγμα στο φρόνημα του Στρατού στην περιοχή.
Αλήθεια, το tvxs.gr ταυτίζεται με αυτές τις ακραίες θέσεις των στρατιωτικών;
Γιατί αυτές οι δηλώσεις των στρατιωτικών δεν είναι μακριά από τοποθετήσεις όπως του Ηλία Λεοντάρη, τέως Αρχηγού της Εθνικής Φρουράς και επίτιμου διοικητή της 1ης Στρατιάς: "Θα πρέπει η Τουρκία να νιώσει την ανάσα μας" armyvoice.gr
Το πιο σημαντικό όμως είναι τα χαρακτηριστικά που λαμβάνει ο Ελληνο-τουρκικός ανταγωνισμός. Αλληλοσυνδέονται το προσφυγικό ζήτημα, ζωτικά κρατικά συμφέροντα και ιμπεριαλιστικοί σχεδιασμοί. Η ένταση του πολέμου κατά των προσφύγων σε Έβρο και νησιά βρίσκει την συνέχεια του στον ανταγωνισμό για τις ΑΟΖ και τα Ενεργειακά κοιτάσματα, αλλά και στην καθημερινή αντιπαράθεση σε Αιγαίο-Ανατολική Μεσόγειο όπου ελλοχεύει ο κίνδυνος θερμού επεισοδίου και διακρατικής πολεμικής σύγκρουσης.
Όλα αυτά σημειώνονται ενώ βαθαίνει η καπιταλιστική κρίση και στα δύο κράτη, οξύνεται η επίθεση στον κόσμο της εργασίας και την νεολαία, λαμβάνονται τρομοκρατικά μέτρα εναντίον των "ασύμμετρων απειλών" -κοινωνικά κινήματα, νεολαία, πρόσφυγες κλπ- από τα κράτη Άμυνας/Ασφάλειας του Κοινοβουλευτικού Ολοκληρωτισμού,  τα Αυταρχικά-Ακροδεξιά καθεστώτα σε Αθήνα και Άγκυρα. Είναι χαρακτηριστική η απάνθρωπη πολιτική των Κλειστών συνόρων που εφαρμόζει η Ακροδεξιά κυβέρνηση της ΝΔ και η Στρατιωτικοποίηση του Προσφυγικού ζητήματος, η δράση του Τουρκικού κράτους σε Συρία και Λιβύη.
Εμείς δηλώνουμε:
ΔΕΝ ΠΟΛΕΜΑΜΕ για Ελληνική Ολιγαρχία-ΗΠΑ-ΕΕ-ΝΑΤΟ
ΔΕΝ ΚΑΤΑΣΤΕΛΛΟΥΜΕ εργατικούς αγώνες
ΔΕΝ ΣΥΛΛΑΜΒΑΝΟΥΜΕ Πρόσφυγες και Μετανάστες
Δεν θα σκοτώσουμε και δεν θα σκοτωθούμε για καμιά βραχονησίδα στο Αιγαίο και καμιά νησίδα στον Έβρο που σε λίγες μέρες δεν θα υπάρχει.
Δεν θα σκοτώσουμε και δεν θα σκοτωθούμε για τα κέρδη των EXXON-MOBIL, TOTAL, ENI, ENERGEAN, Λάτση και Βαρδινογιάννη. 
Απαιτούμε να Ανοίξουν τα σύνορα της ΕΕ για τους πρόσφυγες, να τους Αναγνωριστούν όλα τα Δικαιώματα και να αναλάβουν οι Ιμπεριαλιστές που καταστρέφουν τους λαούς το κόστος Ανοικοδόμησης των κρατών που καταστρέφουν.
Το Ελληνικό κράτος όχι μόνο πρωταγωνιστεί σε όλα αυτά ως Πολεμικό Ορμητήριο, στέλνει στρατεύματα και οπλικά συστήματα στο εξωτερικό και ορθώνει Τείχη του Αίσχους.
Η θέση μας είναι στο πλευρό των Προσφύγων και Μεταναστών, απέναντι στις κυβερνήσεις του πολέμου και τους Στρατοκράτες, το ΝΑΤΟ, τη Ρωσία και την Ευρωπαϊκή Ένωση.
ΔΙΚΤΥΟ ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΦΑΝΤΑΡΩΝ ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ
ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΣΤΡΑΤΕΥΜΕΝΩΝ

ΤΗΛ. ΕΠΙΚ. 6932 955437
diktiospartakos.blogspot.com
diktiospartakos@hotmail.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου