Τετάρτη 6 Μαΐου 2020

Πάει περίπατο η συμφωνία για τον σταθμό LNG στην Αίγυπτο; Πρόβλημα…


Στις καλένδες φαίνεται να παραπέμπεται για ακόμα μια φορά η προοπτική επαναλειτουργίας της μονάδας υγροποίησης φυσικού αερίου στη Δαμιέττη της Αιγύπτου, καθώς, όπως όλα δείχνουν, η συμφωνία στην οποία είχαν καταλήξει ΕΝΙ-Naturgy-αιγυπτιακή κυβέρνηση το Μάρτιο. Η συμφωνία του Μαρτίου ουσιαστικά προέβλεπε την αλλαγή της μετοχικής σύνθεσης της κοινοπραξίας της μονάδας LNG της Δαμιέττης, με την αποχώρηση της ισπανικής εταιρείας και τη μεταβίβαση του ποσοστού της στους άλλους εταίρους.
Συγκεκριμένα, η Naturgy θα εγκατέλειπε την κοινοπραξία λαμβάνοντας αποζημίωση συνολικού ύψους 600 εκατ. δολαρίων και η μετοχική σύνθεση θα διαμορφώνονταν ως εξής: η ΕΝΙ θα κατείχε μερίδιο 50%, και το υπόλοιπο 50% θα μοιράζονταν οι δυο κρατικές αιγυπτιακές εταιρείες, η EGAS (με 40%) και η EGPC (με 10%). Σε μια τέτοια περίπτωση, η επαναλειτουργία της μονάδας LNG της Δαμιέττης αναμένονταν ακόμα και τον Ιούνιο, με την ΕΝΙ, σε αυτό το σενάριο, να είχε σχεδιάσει εξαγωγές ακόμα και εντός του 2020.

Όπως φαίνεται, όμως, η μονάδα συνεχίσει να βρίσκεται εκτός λειτουργίας, όπως συμβαίνει από τα τέλη του 2012. Η διαμάχη της αιγυπτιακής πλευράς με τον ισπανικό όμιλο έφτασε στα δικαστήρια το 2014, με τους Ισπανούς να διεκδικούν αποζημίωση 8 δισ. δολαρίων εξαιτίας της διακοπής εφοδιασμού της μονάδας με φυσικό αέριο από το αιγυπτιακό κράτος. Το 2018, το διεθνές διαιτητικό δικαστήριο της Παγκόσμιας Τράπεζας (ICSID) επεδίκασε στον ισπανικό όμιλο αποζημίωση 2,01 δισ. δολαρίων (χωρίς τους τόκους).

«Μπαλάκι» οι ευθύνες

Οι πληροφορίες που έχουν δει το φως της δημοσιότητας τις τελευταίες ημέρες επιρρίπτουν ευθύνες για την εξέλιξη στη Naturgy, η οποία φέρεται να υπαναχώρησε από τη συμφωνία του Μαρτίου. Μάλιστα, αιγυπτιακές πηγές αφήνουν να εννοηθεί ότι η Naturgy πιέζει με την κίνησή της αυτή, αξιώνοντας την καταβολή της αποζημίωσης.

Η ισπανική εταιρεία, από την πλευρά της, ισχυρίζεται ότι δεν έχουν τηρηθεί οι όροι της συμφωνίας, ενώ, σύμφωνα με κάποιες πηγές, προτίθεται να συνεχίσει να αναζητεί φιλική διευθέτηση της διαφοράς της με την αιγυπτιακή πλευρά. Τέλος, διεθνείς αναλυτές επισημαίνουν ότι σημαντικό ρόλο έχουν παίξει και οι δύσκολες μέρες που διάγει η οικονομία εν μέσω της πανδημίας του νέου κορωνοϊού.
ΠΗΓΗ: energypress.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου