Τετάρτη 2 Σεπτεμβρίου 2020

Μέρκελ: Το Βερολίνο αποφασισμένο να ολοκληρώσει τον Nord Stream 2 παρά τις πιέσεις των ΗΠΑ

ΣΧΟΛΙΟ ΔΙΚΤΥΟΥ ΕΛΕΥΘΡΩΝ ΦΑΝΤΑΡΩΝ ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ
Οι εξελίξεις αυτές συνδέονται άμεσα και με τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο. Θυμίζουμε, ότι η παρέμβαση του Αμερικανικού παράγοντα με την μετατροπή των λιμών της Αλεξανδρούπολης και της Καβάλας σε βασικούς κρίκους για την είσοδο του φ.α. των ΗΠΑ και την διεκδίκηση των ρωσικών αγορών σε Βαλκάνια και Ευρώπη. Η ελληνική αστική τάξη μας εμπλέκει σε πολύ επικίνδυνους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς και μας απειλεί με Πόλεμο, απαιτώντας ταυτόχρονα δραματικές θυσίες για Αγορές όπλων 10 ΔΙΕΣΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΩΝ ευρώ!

Η καγκελάριος της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ επαναβεβαίωσε χθες Τρίτη την αποφασιστικότητα της κυβέρνησής της να ολοκληρώσει το έργο της κατασκευής του αγωγού Nord Stream 2 για τη μεταφορά φυσικού αερίου από τη Ρωσία στη χώρα της, παρά τις συνεχιζόμενες προσπάθειες από μέρους της κυβέρνησης των ΗΠΑ να ματαιώσει το σχέδιο.

Η Μέρκελ, κατά τη διάρκεια επίσκεψης στην εκλογική της περιφέρεια, στη βόρεια Γερμανία, αναφέρθηκε στις κυρώσεις που επέβαλε η Ουάσινγκτον σε εταιρείες και άλλες οντότητες που συνδέονται με τον αγωγό αυτό στη Βαλτική, ο οποίος, αφού ολοκληρωθεί, θα επιτρέπει απευθείας προμήθεια φυσικού αερίου στη γερμανική και την ευρύτερη ευρωπαϊκή αγορά.

«Δεν θεωρούμε αυτές τις εξωχώριες κυρώσεις, δηλαδή (τις κυρώσεις) που εφαρμόζονται πέραν της επικράτειας των ΗΠΑ, νόμιμες», τόνισε η Μέρκελ, η οποία εκφράστηκε στην πόλη Στράλζουντ.

Ο αγωγός Nord Stream 2 θεωρείται σημαντικό έργο για την οικονομία του ομόσπονδου κράτους του Μεκλεμβούργου-της Δυτικής Πομερανίας, δηλαδή της εκλογικής περιφέρειας που εκπροσωπεί η Άγγελα Μέρκελ.

Για παράδειγμα, οι σωληνώσεις που χρειάζονται στην τρέχουσα φάση του έργου αναχωρούν από το μικρό λιμάνι της Σάσνιτς. Ενώ, αφού ολοκληρωθεί το έργο, το ρωσικό αέριο θα τροφοδοτεί την παραθαλάσσια πόλη Λούμπμιν.

Η κυβέρνηση του Ρεπουμπλικάνου προέδρου Ντόναλντ Τραμπ όμως ερίζει ότι ο αγωγός θα αυξήσει αυτήν που αποκαλεί την εξάρτηση της Γερμανίας καθώς επίσης και της Ευρωπαϊκής Ένωσης από τη Ρωσία ως προς την προμήθεια ενέργειας, δίνοντας στη Μόσχα μεγαλύτερη δυνατότητα παρέμβασης στα πολιτικά πράγματα της Γηραιάς Ηπείρου, αφού θα είναι σε θέση να απειλήσει ότι θα κόψει την παροχή.

Επικριτές της κυβέρνησης του Τραμπ θεωρούν πως αυτό που προσπαθεί να επιτύχει στην πραγματικότητα είναι να αναγκάσει τη Γερμανία να αγοράζει υγροποιημένο φυσικό αέριο από τις ΗΠΑ, σε τιμή πολύ πιο υψηλή από αυτή του ρωσικού αερίου.

Η Ουάσινγκτον άρχισε πέρυσι να επιβάλλει κυρώσεις στο έργο του Nord Stream 2, βάζοντας απευθείας στο στόχαστρο όλους όσοι συμμετέχουν στην κατασκευή του υποθαλάσσιου αγωγού.

Τον περασμένο μήνα, τρεις Ρεπουμπλικάνοι γερουσιαστές απηύθυναν επιστολή στον οργανισμό διαχείρισης του λιμανιού της Σάσνιτς για να τον προειδοποιήσουν ότι ενδέχεται να γίνει στόχος «συντριπτικών» κυρώσεων διότι προμηθεύει με αγαθά, υπηρεσίες και υποστήριξη την κοινοπραξία που κατασκευάζει τον αγωγό. Οι λεγόμενες δευτερεύουσες κυρώσεις αυτές θα μπορούσαν να οδηγήσουν το λιμάνι σε οικονομική καταστροφή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου