Τρίτη 27 Απριλίου 2021

Για εκείνους που αναρωτιούνται γιατί οι ΗΠΑ αναγνώρισαν τώρα μετά από 106 χρόνια την - αδιαμφισβήτητη ιστορικά - γενοκτονία των Αρμενίων από τους Οθωμανούς

Για εκείνους που αναρωτιούνται γιατί οι ΗΠΑ αναγνώρισαν τώρα μετά από 106 χρόνια την - αδιαμφισβήτητη ιστορικά - γενοκτονία των Αρμενίων από τους Οθωμανούς, η απάντηση δεν μπορεί να βρεθεί στα ιστορικά, ακαδημαϊκά η πραγματολογικά στοιχεία αυτής καθαυτής της έρευνας και συζήτησης για το θέμα.
Αντίθετα, τα αίτια πρέπει να αναζητηθούν στις σύγχρονες μορφές που παίρνει το "Μεγάλο Παιχνίδι" στις μέρες μας.
Η αναγνώριση αυτή, έρχεται σε μια κρίσιμη στιγμή κατά την οποία οι ΗΠΑ επανέρχονται στο παιχνίδι με την προεδρία Μπάϊντεν στην περιοχή με σκοπό να τελειώσουν αυτό που ξεκίνησαν με την Ουκρανική φασιστική αντεπανάσταση το 2014 και την παραπέρα περικύκλωση και στραγγαλισμό της Ρωσίας. Αυτό το σχέδιο που εν μέρη ηττήθηκε στο Ντονμπάς, και συνολικά στην Κριμαία, περιλάμβανε και αλλαγή στις περιφερειακές δυνάμεις που παίζουν ή μπορεί να παίξουν κάποιο ρόλο σε αυτήν την περικύκλωση.
Αυτό αφορά την Τουρκία και την επίσης αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος το καλοκαίρι του 2016 κατά του Ερντογάν. Αν νικούσαν οι Γκιουλενικοί και οι Κεμαλιστές, τότε τα Γκιουλενικά δίκτυα διείσδυσης στο μαλακό υπογάστριο της Ρωσίας, από τον Καύκασο και την Κεντρική Ασία μέχρι και στην επαρχία του Ουϊγούρων της Κίνας θα έπαιρναν το πάνω χέρι.
Δεν έγινε αυτό.
Οι Ουκρανοί ηττήθηκαν.
Οι Γκιουλενικοί ηττήθηκαν και ο Ερντογάν έπεσε στα χέρια του Πούτιν ως λάφυρο.
Οι Αζέροι προσέγγισαν την Μόσχα και επιδίωξαν μέσω των Ευρασιατιστών του περιβάλλοντος του Πούτιν να δέσουν μια συμμαχία που αναγκαστικά πέρναγε μέσα από την επισφράγιση της ανακατάληψης του Ναγκόρνο Καραμπάχ.
Η Αρμενία, φτωχή, απομονωμένη, χωρίς δικές της πλουτοπαραγωγικές πηγές, πουλήθηκε στεγνά από την Μόσχα όπως γίνεται σχεδόν συνέχεια από τον 17ο αιώνα και μετά.
Με μόνη εξαίρεση την εποχή της επανάστασης του 1917!
Ο δρόμος πλέον είχε ανοίξει για τον μεγάλο σιδηροδρομικό, οδικό, ναυτιλιακό, ενεργειακό δρόμο της κεντρικής Ασίας. 
Toν Central Asian Silk Road
Αυτόν δηλαδή που ξεκινάει από τα Κινεζικά παράλια, περνάει μέσα από την περιοχή των Ουιγούρων, μπαίνει στα κράτη της Κεντρικής Ασίας, μέσω Κασπίας φτάνει στο Μπακού του Αζερμπαϊτζάν και από εκεί μέσω Γεωργίας μπαίνει στην Τουρκία ή συνεχίζεται ναυτικά στην Μαύρη Θάλασσα και τα Στενά του Βοσπόρου και από εκεί Αιγαίο και δύση. 
Το σπουδαιότερο: παρακάμπτει την Νότια Σινική, τον Ινδικό, την Ερυθρά και το Σουέζ!
Αυτό είναι το μυστικό. Η σιδηροδρομική γραμμή εγκαινιάστηκε την Πρωτοχρονιά του 2021. Στις στάχτες του Ναγκόρνο Καραμπάχ.
Οι Αμερικάνοι με τον Μπάϊντεν επιδιώκουν την ρεβάνς εκεί που ο Τραμπ ήταν καρπαζο-εισπράκτορας.
Στην Ουκρανία θα ενισχύσουν την ακροδεξιά κυβέρνηση.
Και στην Αρμενία θα προσπαθήσουν να βάλουν μια μικρή σφήνα στο κοινό σχέδιο Κίνας, Ρωσίας, Αζερμπαϊτζάν, Τουρκίας, πατώντας τον κάλο της τελευταίας (και αξιοποιώντας τα μέτωπα που έχει ανοιχτά η τελευταία με άλλες χώρες μαζί και την Ελλάδα που στο φινάλε βρίσκεται στην πύλη εξόδου αυτού του διαδρόμου)
Οι Αρμένιοι, για άλλη μια φορά θα χρησιμοποιηθούν ιδεολογικά και πολιτικά για να αποτελέσουν το προκεχωρημένο φυλάκιο μιας μεγάλης δύναμης που τους χρησιμοποιεί. Παλιά το έκανε η Ρωσία, τώρα θα το κάνουν οι ΗΠΑ.
Είναι καλό να σταματήσουν να έχουν αυταπάτες και να αναλογιστούν ότι το μέγεθος της χώρας τους και κυρίως η έλλειψη κάποιου σοβαρού γεωστρατηγικού μεγέθους τους (πέρα από τις μνήμες της τραγικής ιστορίας τους) δεν είναι αρκετά δυνατό όπλο για να στηρίξουν κάποιον μεγαλο-ιδεατισμό όπως φάνηκε άλλωστε και το φθινόπωρο που μας πέρασε
ΑΠΟ ΤΟ FB του συντρόφου Γ.Χ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου