Τρίτη 27 Απριλίου 2021

Πρώτες σκέψεις για την αναγνώριση της Γενοκτονίας των Αρμενίων από τις ΗΠΑ

Ο Αμερικανός Πρόεδρος  Τζο Μπάιντεν δήλωσε: 
"Επιβεβαιώνουμε την ιστορία. Το κάνουμε αυτό για να μην κατηγορούμε, αλλά για να διασφαλίσουμε ότι αυτό που συνέβη δεν θα επαναληφθεί ποτέ. Απο τις 24 Απριλίου 1915, αρχής γενόμενης με τη σύλληψη Αρμενίων διανοουμένων και ηγετών της κοινότητας στην Κωνσταντινούπολη από οθωμανικές αρχές, ενάμισι εκατομμύριο Αρμένιοι απελάθηκαν, σφαγιάστηκαν ή οδηγήθηκαν στο θάνατο σε μια εκστρατεία εξόντωσης. Τιμούμε τα θύματα των Meds Yeghern, έτσι ώστε οι φρικαλεότητες που διαπράχθηκαν να μην σβηστούν ποτέ στην ιστορία. Θα τις θυμόμαστε έτσι ώστε να παραμείνουμε πάντα σε εγρήγορση ενάντια στη διαβρωτική επίδραση του μίσους σε όλες τις μορφές του".

Καταρχήν, πρόκειται για μια σαφή κίνηση εργαλειοποίησης της ιστορίας από την Αμερικανική Υπερδύναμη που χρειάστηκε περισσότερα από 100 χρόνια για να αναγνωρίσει μια κτηνώδη Γενοκτονία. Μια πολιτική κίνηση που επίσης στοχεύει στο "ωραιοποίηση" των ΗΠΑ οι οποίες ευθύνονται για απίστευτες σφαγές λαών ως αποτέλεσμα των πολέμων, των επεμβάσεων και των Δικτατοριών που επέβαλαν σε όλο τον κόσμο.
Η κίνηση αυτή πραγματοποιήθηκε ταυτόχρονα με την εκδήλωση μιας πολύ επιθετικής πολιτικής απέναντι σε όλους τους ανταγωνιστές της, καθώς η Ρωσία θεωρείται Εχθρός και ο Πούτιν χαρακτηρίζεται Δολοφόνος, ενώ η Κίνα αναγνωρίζεται ως βασικός Ανταγωνιστής σε πλανητικό επίπεδο.
Οι ΗΠΑ συνεχίζουν να πιέζουν την Τουρκία του Ερντογάν με κάθε τρόπο. Ως απάντηση στην πολιτική του Νεοοθωμανισμού και στη διεκδίκηση αυτόνομου ρόλο ως περιφερειακή δύναμη έρχονται οι κυρώσεις (βλέπε S400 και F35), οι πιέσεις να απομακρυνθεί από την Ρωσία, να διακόψει τις σχέσεις που έχει αναπτύξει με το Ιράν. Πιέσεις και σε επίπεδο οικονομίας αλλά και δημοκρατικών δικαιωμάτων.
Οι ΗΠΑ δε θέλουν να χάσουν την Τουρκία αλλά να επαναδιαπραγματευτούν, με όρους που θα καθορίσουν αυτές. Το αυταρχικό καθεστώς Ερντογάν πλήττεται σε όλα τα επίπεδα, ο εθνικισμός και ο αυταρχισμός του βάλλεται. Ο Πρόεδρος Ερντογάν φαντάζει αδύναμος να αντιμετωπίσει τα εκρηκτικά εσωτερικά προβλήματα χωρίς εξωτερική βοήθεια, σε μια περίοδο που τα αδιέξοδα των λαών της Τουρκίας οξύνονται και τμήματα της αστικής τάξης εκφράζουν την ανησυχία τους και αναζητούν άλλες λύσεις. Δεν είναι τυχαίο ότι ενώ ο Ερντογάν στέλνει μηνύματα συνδιαλλαγής, οι πιέσεις εντείνονται. Εκδήλωση αυτής της κατάστασης υπήρξε και το επεισόδιο με τον ΥΠΕΞ Ν.Δένδια πρόσφατα, ο οποίος πριν φύγει για Τουρκία είχε συναντηθεί με τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Αμερικανό πρέσβη!      
Αναλυτές εκτιμούν ότι πλέον η Τουρκία αντιμετωπίζει την πιθανότητα απαίτησης Αποζημιώσεων, για αυτό και αντιδρά δηλώνοντας ότι η κίνηση των ΗΠΑ δεν έχει νομική βάση. Σε κάθε περίπτωση οι ΗΠΑ παίρνουν περισσότερα διαπραγματευτικά χαρτιά στα χέρια τους (βλέπε να πιέσεις για τα δημοκρατικά δικαιώματα) και δείχνουν τις προθέσεις τους. 
Η κίνηση αυτή του Μπάιντεν έχει και μια άλλη χρονική σύμπτωση. Ελληνοκυπριακή αστική πολιτική ηγεσία και Τουρκοκυπριακή, μαζί με τις Εγγυήτριες δυνάμεις στην Κύπρο, Ελλάδα, Τουρκία και Ηνωμένο Βασίλειο, θα συναντηθούν τη Μεγάλη Τρίτη στην Γενεύη υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών για να εξετάσουν εάν υπάρχει περιθώριο επανέναρξης των συνομιλιών. Η Τουρκία του Ερντογάν έχει μιλήσει πρόσφατα για οριστική Διχοτόμηση και Δύο κράτη στην Κύπρο. Μια πρόταση όμως που συνάντησε την αποφασιστική άρνηση όλων των μεγάλων δυνάμεων και με πολύ ξεκάθαρο τρόπο, των ΗΠΑ.
Ένα βασικό συμπέρασμα που προκύπτει είναι ότι οι ΗΠΑ ξεκαθαρίζουν ότι δεν πρόκειται να ανεχθούν καμιά αμφισβήτηση των σχεδιασμών τους στην περιοχή του Αιγαίου και της Ανατολικής Μεσογείου. Η Τουρκία που βρέθηκε να αμφισβητεί με την προβολή Στρατιωτικής Ισχύος τη μοιρασιά την οποία οργάνωσαν τα κράτη της περιοχής -χαρακτηριστικοί οι άξονες πολέμου που συγκρότησε το ελληνικό κράτος- μαζί με ιμπεριαλιστικές δυνάμεις και πετρελαϊκούς κολοσσούς, καλείται να αναπροσαρμόσει την πολιτική της.
Την πολιτική τους όμως καλούνται να αναπροσαρμόσουν όλοι (δες τις κινήσεις μεταξύ Τουρκίας-Αιγύπτου, τις δηλώσεις Δένδια για τις ΑΟΖ και την εκμετάλλευση των ενεργειακών κοιτασμάτων κλπ).
Την ανάγκη ενός νέου διακανονισμού, ενταγμένου στους αμερικανικούς σχεδιασμούς κατανοεί η ελληνική κυβέρνηση. Ουσιαστικά, η κυβέρνηση της ΝΔ -η οποία δέχεται πιέσεις από Σαμαρά και Καραμανλή που συνειδητοποιούν ότι η Δεξιά θα είναι αυτή που πιθανόν να οδηγηθεί σε μια αντίστοιχη Συμφωνία των Πεσπών αυτή τη φορά με την Τουρκία- εκφράζεται από τον ΥΠΕΞ Ν.Δένδια. Που σε συνέντευξη του στην ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ (10/01/2021) είχε δηλώσει ότι "η Τουρκία θα μπορούσε να συμμετάσχει σε πολυμερή σχήματα με μια προυπόθεση: να αποδεχθεί ότι οι διαφορές πρέπει να λύνονται ειρηνικά, στη βάση του Διεθνούς Δικαίου".
Ποια είναι όμως η προϋπόθεση για το ελληνικό αστικό κράτος;
Η πλήρης ταύτιση με τις ΗΠΑ κάτι που σηματοδοτεί η Υπογραφή η Συμφωνία Πολεμική Συνεργασίας Ελλάδας-ΗΠΑ. 

Αναδημοσιεύουμε ένα ακόμη απόσπασμα της εν λόγω συνέντευξης:
  Σκοπός μας είναι να ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις για την προσαρμογή της συμφωνίας αμοιβαίας αμυντικής συνεργασίας ούτως ώστε, αφενός, να υπάρξει μια ιδιαίτερα μακροπρόθεσμη προοπτική –να μη χρειάζεται ανανέωση κάθε χρόνο– και, αφετέρου, να αυξηθεί το αποτύπωμα της αμερικανικής παρουσίας στην Ελλάδα, σε περιοχές που καταδεικνύουν τη στρατηγική σημασία της χώρας μας. 
Η αμερικανική παρουσία δεν συνίσταται σε δημιουργία βάσεων ψυχροπολεμικής εποχής και λογικής. Θα είναι ευέλικτη και προσαρμοσμένη στα σημερινά δεδομένα. Και θα ενισχύει τη γεωπολιτική σημασία της χώρας μας στην ευρύτερη περιοχή. Ενα πράγμα που θεωρώ χρήσιμο είναι μια έντονη και διαρκής παρουσία στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Τόσο διπλωματική όσο και στρατιωτική. 

Ολόκληρη η ελληνική επικράτεια μετατρέπεται σε ένα απέραντο πολεμικό ορμητήριο, υπογράφεται νέα 5ετη Πολεμική Συμφωνία παραχωρώντας 20 επιπλέον σημεία για βάσεις, προχωρούν σε κολοσσιαίους εξοπλισμούς, ανασυγκρότηση του Στρατού, με Αύξηση της Στρατιωτικής θητείας, με προσλήψεις δεκάδων χιλιάδων Μισθοφόρων Στρατιωτών και Στρατιωτικών, στέλνουν ακόμη περισσότερα στρατεύματα στο εξωτερικό με συγκεκριμένο πολεμικό ρόλο.
Έτσι επιδιώκουν να αναβαθμίσουν τον στρατηγικό ρόλο του ελληνικού αστικού κράτους διαμέσου του Πολέμου.
ΝΑ ΑΝΤΙΣΤΑΘΟΥΜΕ
ΔΕΝ ΠΟΛΕΜΑΜΕ για Ελληνική Ολιγαρχία-ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-ΕΕ
Ο αγώνας για το Μπλοκάρισμα της Πολεμικής και Κατασταλτική Μηχανής αποτελεί βασική ανάγκη του κόσμου της εργασίας.

ΔΙΚΤΥΟ ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΦΑΝΤΑΡΩΝ ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ
ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΣΤΡΑΤΕΥΜΕΝΩΝ

diktiospartakos@hotmail.com
diktiospartakos.blogspot.com
ΤΗΛ. ΕΠΙΚ. 6932955437

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου