Τρίτη 27 Απριλίου 2021

Τουρκία: Άρχισε η δίκη των 108 μελών του φιλοκουρδικού κόμματος HDP

Άρχισε σε τουρκικό δικαστήριο η δίκη μελών του σοσιαλδημοκρατικού φιλοκουρδικού κόμματος HDP για διαδηλώσεις που έγιναν μετά από επιθέσεις στη συριακή πόλη Κομπάνι, το 2014.
Στους 108 κατηγορουμένους περιλαμβάνονται και ηγετικά στελέχη όπως ο πρώην συμπρόεδρος του HDP Σελαχατίν Ντεμιρτάς (σ.σ. που έχει ήδη καταδικαστεί για «απόπειρες συνομωσίας κατά του κράτους»), ενώ οι κατηγορίες αφορούν μεταξύ άλλων και διατάραξη της ενότητας και της εδαφικής ακεραιότητας του κράτους. Είκοσι οκτώ από τους κατηγορουμένου βρίσκονται ήδη στη φυλακή.

Συνήγοροι υπεράσπισης αποχώρησαν για λίγο από την αίθουσα του δικαστηρίου καταγγέλλοντας άδικη μεταχείριση συναδέλφων τους κατά την έναρξη μιας δίκης.

Οι συνήγοροι υπεράσπισης είπαν πως δεν επιτράπηκε για «αυθαίρετους και παράνομους» λόγους η είσοδος συναδέλφων τους στην αίθουσα του δικαστηρίου. «Βγήκαμε έξω μαζί με τους συναδέλφους μας ώστε να μην γίνουμε συνεργοί σε αυτό το έγκλημα», δήλωσε ο συνήγορος υπεράσπισης Μεχμέτ Εμίν Ακτάρ έξω από το δικαστήριο.

Οι κατηγορούμενοι αρνήθηκαν να απαντήσουν σε ερωτήσεις του δικαστή στη διάρκεια της διαδικασίας ταυτοποίησης χωρίς την παρουσία των δικηγόρων τους, λέγοντας πως παραβιάζεται το δικαίωμά τους στην υπεράσπιση. Κατηγορούμενοι που είχαν συνδεθεί μέσω βιντεοδιάσκεψης κάλυψαν τις κάμερές τους και χειροκρότησαν σε ένδειξη αλληλεγγύης, ανέφερε το HDP. «Αν και καθόμαστε στο εδώλιο του κατηγορουμένου, εκπροσωπούμε τη βούληση του λαού», είπε ο Σελαχατίν Ντεμιρτάς.

Στη συνέχεια επετράπη η είσοδος σε όλους τους συνηγόρους υπεράσπισης. Το HDP υποστηρίζει πως η υπόθεση αυτή είναι άλλο ένα βήμα των αρχών προκειμένου να πλήξουν το κόμμα έπειτα από την προσφυγή εισαγγελικού λειτουργού τον περασμένο μήνα με σκοπό να κλείσει το κόμμα λόγω φερόμενων διασυνδέσεων με Κούρδους μαχητές.

Οι 108 κατηγορούμενοι, περιλαμβανομένου του Σελαχατίν Ντεμιρτάς, αντιμετωπίζουν 37 κατηγορίες για ανθρωποκτονία και διατάραξη της ενότητας και της εδαφικής ακεραιότητας του κράτους. Αν καταδικαστούν, κινδυνεύουν να τους επιβληθεί ποινή ισόβιας κάθειρξης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου