Κυριακή 20 Ιουνίου 2021

Ιδρύθηκε η ΚΕΔΔΑ, κίνηση μάχης για τις λαϊκές ελευθερίες ▸ Κίνηση για Ελευθερίες, Δημοκρατικά Δικαιώματα και Αλληλεγγύη

Μπάμπης Συριόπουλος
▸Την Τρίτη στις 15 Ιούνη στο αίθριο της Νομικής Σχολής Αθήνας πάνω από 100 εργαζόμενοι, δικηγόροι, εκπαιδευτικοί, δημοσιογράφοι, συνδικαλιστές, δημοτικοί και περιφερειακοί σύμβουλοι, μέλη πολιτικών οργανώσεων, διωκόμενοι αγωνιστές και νεολαίοι συγκεντρώθηκαν στην ιδρυτική συνέλευση της Κίνησης για Ελευθερίες, Δημοκρατικά Δικαιώματα και Αλληλεγγύη (ΚΕΔΔΑ).
Στο κάλεσμα για τη συνέλευση (υπογράφτηκε από 150 άτομα πανελλαδικά) περιγράφεται το ζοφερό τοπίο στον τομέα των δημοκρατικών ελευθεριών με «τις απαγορεύσεις κυκλοφορίας που δεν υπαγορεύονται από κανένα υγειονομικό μέτρο, τα πρόστιμα, τις άγριες δολοφονικές επιθέσεις σε διαδηλώσεις, τις διώξεις για συμμετοχή ή απόπειρα συμμετοχής σε κινητοποιήσεις, τις αστυνομικές επεμβάσεις στα πανεπιστημιακά ιδρύματα, τη θεσμοθέτηση της πανεπιστημιακής αστυνομίας». Υπενθυμίζονται τα έργα της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, που μεταξύ άλλων διατήρησε το προηγούμενο νομικό πλαίσιο, συνέχισε τη χρήση αστυνομικής βίας και επικύρωσε την αντιπροσφυγική συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας.

Τονίζεται ότι «ο περαιτέρω περιορισμός δημοκρατικών δικαιωμάτων εκδηλώνεται σε μια σειρά χώρες της ΕΕ, στις ΗΠΑ και σε όλο τον κόσμο» αντανακλώντας «στο επίπεδο του πολιτικού συστήματος τις βαθιές ποιοτικές αλλαγές στο πεδίο της παραγωγής, τις διαρκείς αντεργατικές “μεταρρυθμίσεις”».


Στις 15 περίπου ομιλίες αναφέρθηκαν διάφορες πλευρές της αυταρχικής επίθεσης όπως το αντεργατικό νομοσχέδιο με τους περιορισμούς στις συνδικαλιστικές ελευθερίες, η κατάσταση στο στρατό, οι «επαναπροωθήσεις» στα σύνορα, το ηχητικό κανόνι στον Έβρο και το χρωματισμένο νερό στις διαδηλώσεις. Μίλησαν διωκόμενοι από διάφορες φάσεις του κινήματος (ενάντια στους πλειστηριασμούς, εργατικές, φοιτητικές και νεολαιίστικες διαδηλώσεις κ.ά.) τονίζοντας την ανάγκη αλληλεγγύης και νομικής υποστήριξης. Από πολλούς ομιλητές τονίστηκε η ανάγκη σύνδεσης της πάλης για δημοκρατία με τη γενικότερη αντικαπιταλιστική πάλη, χωρίς όμως αυτό να σημαίνει τη μετατροπή της Κίνησης σε πολιτική οργάνωση εφ’ όλης της ύλης. Θεωρήθηκε αναγκαία η δικτύωση της Κίνησης με αγωνιστές από μαζικές οργανώσεις, σωματεία, σχήματα και κινήσεις πόλης.

Συμμετέχουν εργαζόμενοι, δικηγόροι, εκπαιδευτικοί, δημοσιογράφοι, συνδικαλιστές, δημοτικοί σύμβουλοι, διωκόμενοι, νέοι/ες

Στο τέλος της συνέλευσης εγκρίθηκε το πλαίσιο της Κίνησης που καταγράφει την κατάσταση στην Ελλάδα, στο τοπίο μιας παγκόσμιας επίθεσης στα δημοκρατικά δικαιώματα και στις λαϊκές ελευθερίες: «Στη χώρα μας η κυβέρνηση της ΝΔ κλιμακώνει την επίθεση στα εργατικά και λαϊκά δικαιώματα, τη στήριξη της ασύδοτης δράσης του κεφαλαίου και της εκμετάλλευσης ανθρώπων και φύσης, με όπλο το υπάρχον αντιδημοκρατικό νομικό πλαίσιο, την κρατική καταστολή, την επίθεση σε κινητοποιήσεις, τις διώξεις και ένα αστυνομικό κράτος ελέγχου και παρακολουθήσεων σε βάρος όσων αντιδρούν στους σχεδιασμούς της. Πατά πάνω στο αντιδραστικό θεσμικό πλαίσιο, που διατήρησε και εκσυγχρόνισε η προηγούμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και τις αντιδημοκρατικές πρακτικές που χρησιμοποίησε για τη συνέχιση και επιβολή της μνημονιακής πολιτικής». Ακολουθούν οι στόχοι πάλης που θέτει η Κίνηση καταλήγοντας μεταξύ άλλων: «Η πάλη λαού και νεολαίας θα σπάσει την κυβερνητική κρατική τρομοκρατία. Όλοι μαζί θα ανατρέψουμε τους αντιδημοκρατικούς νόμους και τις αντιλαϊκές πολιτικές ! Η επιχείρηση “Νόμος, Τάξη, Κέρδη” δεν θα περάσει»!

Η λειτουργία της Κίνησης θα στηριχθεί σε συνελεύσεις και ανοιχτό συντονιστικό, το οποίο και αναδείχθηκε από τη διαδικασία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου