Παρασκευή 24 Σεπτεμβρίου 2021

«Απαρτχάιντ» φέτος για τις ξένες καθαρίστριες

Aκαρπη η συνάντηση των καθαριστών σχολείων με τον Μ. Βορίδη ● Ο υπουργός Εσωτερικών αντί να φέρει ρύθμιση που να αίρει τον ρατσιστικό αποκλεισμό των μεταναστριών καθαριστριών σε σχολεία του Δήμου Αθηναίων, όπως έγινε και πέρσι, επιμένοντας στο παρελθόν του προφασίζεται τη «νομιμότητα» και προτείνει ανέφικτες λύσεις (ίδρυση ΚΟΙΝΣΕΠ) παίζοντας με το μεροκάματο 40 εργαζομένων.
«Τα φαράσια και η σκούπα δεν έχουν γλώσσα». Στη διάλεκτο των εργατών μίλησαν στον υπουργό Εσωτερικών οι μετανάστριες/ες καθαρίστριες/ές δημόσιων σχολείων του Δήμου Αθηναίων, ζητώντας από τον Μ. Βορίδη -στην 6η επίσκεψή τους στο υπουργείο- να φέρει ρύθμιση που να αίρει τον ρατσιστικό αποκλεισμό τους από την εργασία. Περσινή διάταξη του υπουργείου Εσωτερικών απέκλεισε πάνω από 40 καθαρίστριες/ές από τις διαδικασίες (επανα)πρόσληψής τους για το τρέχον σχολικό έτος, καθώς ζητείται ως βασικό προσόν πρόσληψης η κατοχή Πιστοποιητικού Ελληνομάθειας για όσους δεν διαθέτουν ελληνική ιθαγένεια.

Το αποτέλεσμα είναι οι καθαρίστριες/ές ύστερα από συναπτά έτη εργασίας -που κατά περίπτωση φτάνουν και τα 25 χρόνια- στα σχολεία του Δήμου Αθηναίων να οδηγούνται στην ανεργία. Το αίτημά τους είναι να κατατεθεί όπως και πέρυσι τροπολογία του υπουργείου Εσωτερικών που να τους επιτρέπει την επαναπρόσληψη. Η τροπολογία που έχουν προτείνει έχει κατατεθεί στη Βουλή, αλλά ο υπουργός την απέρριψε και αντιπρότεινε οι καθαρίστριες/ές να συστήσουν ΚΟΙΝΣΕΠ ώστε να προσληφθούν από τον Δήμο Αθηναίων. Με αυτήν την πρότασή του «ο υπουργός κοροϊδεύει ξεδιάντροπα τις καθαρίστριες, αντί να περάσει μια ρύθμιση αντίστοιχη με την περσινή», κατήγγειλε χθες έξω από το υπουργείο ο δημοτικός σύμβουλος με την «Ανταρσία στις γειτονιές της Αθήνας» Π. Κωνσταντίνου.

Οπως εξηγούν οι καθαρίστριες, ουσιαστικά καλούνται να φτιάξουν την ΚΟΙΝΣΕΠ, να αναμένουν διαγωνισμό από τον Δήμο Αθηναίων, να συμμετέχουν και να περιμένουν να ολοκληρωθεί ο διαγωνισμός έπειτα από μήνες και στην καλύτερη περίπτωση να πιάσουν δουλειά στη μέση του σχολικού έτους, ενώ έχουν ήδη μεγάλη ανάγκη να φέρουν έναν μισθό στις οικογένειές τους.
«Μας πέταξαν έξω»

«Είμαστε εργάτριες και εργάτες και το “μειονέκτημά” μας είναι ότι είμαστε μετανάστριες και μετανάστες αντιμέτωποι με πολιτική ρατσιστικού αποκλεισμού. Εμείς που δουλέψαμε ακόμα και πάνω από 20 χρόνια στην καθαριότητα των σχολείων βρεθήκαμε και πέρυσι στην ίδια κατάσταση και με ανάλογη τροπολογία στη Βουλή ξαναμπήκαμε στη δουλειά. Επρεπε το κράτος, το υπουργείο Εσωτερικών και ο Δήμος Αθήνας να φρόντιζαν να μη γίνει ξανά ο ίδιος αποκλεισμός και αντί γι’ αυτό μας πέταξαν έξω», τονίζει σε ανακοίνωσή της η Επιτροπή Απολυμένων Μεταναστριών/τών Σχολείων του Δήμου Αθηναίων.

Η χθεσινή συνάντηση με τον υπουργό απέβη άκαρπη. Ο Μ. Βορίδης είπε ότι δεν θα νομοθετήσει την εξαίρεση που ζητούν οι καθαρίστριες, λέγοντας ότι δεν θέλει να «παρεκκλίνει από τη νομιμότητα», ενώ ταυτόχρονα «παραδέχθηκε ότι παρεκκλίνει από τη νομιμότητα η Βουλή με τον τρόπο που νομοθετεί», όπως αποκάλυψε ο δικηγόρος των καθαριστριών, Θ. Καμπαγιάννης, που συμμετείχε στη συνάντηση. «Πώς σκέφτεται ο υπουργός Εσωτερικών την υπόθεση; Σκέφτεται να επιμείνει στο παρελθόν του ή κοιτάζει μπροστά;» αναρωτήθηκε ο κ. Καμπαγιάννης. Στη διάρκεια της συγκέντρωσης -πριν από τη συνάντηση των καθαριστριών με τον υπουργό- σχολιαζόταν έντονα το παρελθόν του κ. Βορίδη στον ΛΑΟΣ και στο Ελληνικό Μέτωπο, όπου είχε για σλόγκαν το «Κόκκινη κάρτα στους μετανάστες».

Εχοντας στο πλευρό τους τη στήριξη πλήθους ομοσπονδιών και σωματείων εργαζομένων -ΑΔΕΔΥ, σωματεία εκπαιδευτικών, υγειονομικών κ.ά.- όλες τις αντιπολιτευόμενες παρατάξεις του Δήμου Αθηναίων (άλλωστε και το δημοτικό συμβούλιο της Αθήνας ομοφώνως, πλην ενός συμβούλου εκλεγμένου με τη χρυσαυγίτικη παράταξη Κασιδιάρη, ζητά νομοθετική ρύθμιση για την επαναπρόσληψή τους) αλλά και αντιρατσιστικές και φεμινιστικές οργανώσεις, οι καθαρίστριες ξεκαθαρίζουν ότι θα συνεχίσουν τον αγώνα τους μέχρι να δικαιωθούν στο αυτονόητο δικαίωμά τους στην εργασία.

Σήμερα, θα συμμετέχουν στη συναυλία αλληλεγγύης που πραγματοποιούν οι συναδέλφισσές τους καθαρίστριες στο υπουργείο Οικονομικών στις 17.30, στη συμβολή των οδών Νίκης και Ερμού. Νέα απόφαση για την επαναπρόσληψή τους θα ζητήσουν οι καθαρίστριες από το δημοτικό συμβούλιο Αθηναίων στην επόμενη συνεδρίασή του, που προγραμματίζεται για την Τρίτη 28 Σεπτεμβρίου, στις 18.00.


Ραντεβού στον πεζόδρομο της Ερμού, στη συμβολή με την οδό Νίκης, σχεδόν κάτω από τα παράθυρα του υπουργείου Οικονομικών, δίνουν σήμερα στις 5.30 το απόγευμα οι απολυμένες καθαρίστριες του υπουργείου Οικονομικών, στη συναυλία αλληλεγγύης που διοργανώνουν με τη συμπαράσταση των ομοσπονδιών των εργαζομένων στο υπουργείο και στις υπηρεσίες της ΑΑΔΕ και άλλων συνδικαλιστικών φορέων. Χθες, η συντονιστική επιτροπή τους συγκεντρώθηκε ακόμη μια φορά έξω από το υπουργείο Οικονομικών, ενώ το ίδιο θα κάνουν και τη Δευτέρα.

Την Τρίτη το πρωί θα συγκεντρωθούν στο Πρωτοδικείο Αθήνας, στην Ευελπίδων, όπου συζητείται η αίτηση ασφαλιστικών μέτρων για την παραμονή τους στις θέσεις εργασίας, στις οποίες οι περισσότερες δουλεύουν μέχρι και δεκαπέντε χρόνια. Οι συμβασιούχες καθαρίστριες έμειναν εκτός του τελευταίου διαγωνισμού του ΑΣΕΠ για την ανανέωση των συμβάσεών τους για ακόμη ένα 18μηνο, λόγω υψηλής μοριοδότησης άλλων κατηγοριών υποψηφίων
ΕΦΣΥΝ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου