Κυριακή 26 Σεπτεμβρίου 2021

Έγκλημα το ξεπούλημα της ΔΕΗ

▸Στα «νύχια» των ιδιωτών ρίχνει με τον πιο προκλητικό τρόπο η κυβέρνηση τη ΔΕΗ, εν μέσω «τσουχτερών» αυξήσεων στη τιμή του ρεύματος. Με την Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου που ανακοινώθηκε αιφνιδιαστικά την Πέμπτη, ο έλεγχος του Δημοσίου επί της επιχείρησης περιορίζεται στο 34% των μετοχών. Διαχρονικές ευθύνες των κυβερνήσεων και της ΕΕ που τεμάχισαν και ξεπούλησαν τη ΔΕΗ, με τους εργαζόμενους και τους καταναλωτές να πληρώνουν το «μάρμαρο».

Μετά τον ΔΕΔΔΗΕ τώρα ιδιωτικοποιούν και τη ΔΕΗ!
Μέσω ΤΑΙΠΕΔ ΚΑΙ ΥΠΕΡΤΑΜΕΙΟΥ

Η κυβέρνηση παραχωρεί αιφνιδιαστικά τον έλεγχο της ΔΕΗ σε ιδιώτες αντί πινακίου φακής, μέσω αύξησης μετοχικού κεφαλαίου, ύψους 750 εκατ. ευρώ. Η κίνηση γίνεται, όπως έκανε γνωστό το Υπερταμείο, για να μειωθεί η συμμετοχή του δημοσίου σε μειοψηφικό ποσοστό καθοριστικής σημασίας (blocking minority). Συγκεκριμένα, το ποσοστό του Δημοσίου στην επιχείρηση αναμένεται να μειωθεί από το 51% των μετοχών της εταιρείας στο μόλις 33%.

Στη σχετική ανακοίνωση το Υπερταμείο (που κατέχει το 34% των μετοχών) και το ΤΑΙΠΕΔ (έχει το 17%) δήλωσαν ότι «θα εξετάσουν –σύμφωνα με τον καταστατικό τους σκοπό– με βάση τους κανόνες της αγοράς και με τη συνδρομή εξωτερικού συμβούλου, τη μείωση της συμμετοχής τους σε μειοψηφικό ποσοστό με απώτερο σκοπό να αυξηθεί η ελεύθερη διασπορά στο μετοχικό κεφάλαιο της ΔΕΗ και να τοποθετηθούν ιδιώτες θεσμικοί επενδυτές». Η παραχώρηση του δημόσιου ηλεκτρισμού στα νύχια των funds αναμένεται να έχει δραματικές συνέπειες για τους καταναλωτές και την κοινωνία. Εκτός από τσουνάμι αυξήσεων στον λογαριασμό του ρεύματος –ας θυμηθούμε τι έγινε στις επικοινωνίες με την Ελλάδα να έχει το ακριβότερο mobile ίντερνετ στην ευρωζώνη– αναμένεται να ακολουθήσει και πογκρόμ διακοπών ηλεκτροδότησης στα φτωχά νοικοκυριά.

Με άλλα λόγια, η κυβέρνηση, στο πλαίσιο και των προαπαιτουμένων της ενισχυμένης εποπτείας και την εκταμίευση των πόρων από το Ταμείο Ανάπτυξης, χαρίζει στο μεγάλο κεφάλαιο μια εταιρεία που για την ανάπτυξη του τεράστιου δικτύου της δαπανήθηκαν δεκάδες δισεκατομμύρια ευρώ, τα οποία ακόμα πληρώνει ο ελληνικός λαός! Στην απόφαση ξεπουλήματος αντιδρούν οι εργαζόμενοι στον όμιλο ΔΕΗ, οι οποίοι όπως τονίζουν σε σχετική ανακοίνωση αισθάνονται προδομένοι από αυτή την εξέλιξη.

ΠΗΓΗ ΠΡΙΝ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου