Κυριακή 5 Σεπτεμβρίου 2021

Τι έκανε ο Ελληνικός Στρατός στο Αφγανιστάν

Ο εργαζόμενος λαός μας, η νεολαία και το Αντιπολεμικό Κίνημα από την πρώτη φορά αντιτάχθηκαν στο Πόλεμο κατά της Τρομοκρατίας που κήρυξαν οι ΗΠΑ εκμεταλλευόμενοι τα δραματικά γεγονότα της 11ης Σεπτεμβρίου του 2001.
Πόλεμος κατά της Τρομοκρατίας που καταρχήν στράφηκε ενάντια στους πολίτες των καπιταλιστικών μητροπόλεων με ευρωτρομονόμους -πρώτα επιβάλλονται στην Ευρώπη και μετά στις ΗΠΑ-, τον αμερικανικό Πατριωτικό Νόμο και τον Τρομονόμο στην Ελλάδα που στραγγαλίζουν τα Δημοκρατικά Δικαιώματα και τις Λαϊκές Ελευθερίες, ενώ συνοδοιπορούν με την επιβολή των βίαιων αντεργατικών μέτρων, ανοίγουν λεωφόρους κερδοφορίας για τις Πολεμικές και βιομηχανίες Ασφάλειας, επιβάλλουν τους Προληπτικούς Πολέμους και την ιμπεριαλιστική επέμβαση και Κατοχή σε Αφγανιστάν το 2001, με επόμενο στόχο το Ιράκ το 2003. Πιάνοντας το νήμα από την Καταιγίδα της Ερήμου σε Κουβέιτ-Ιράκ (1991).
Στόχος η επιβολή του Αμερικανικού Σχεδίου στη Μέση Ανατολή με τριχοτόμηση του Ιράκ, απόλυτο οικονομικό και πολιτικό έλεγχο του και αντιμετώπιση του Άξονα του Κακού όπως ονόμαζαν τότε τα γεράκια του Μπους το Ιράν-Συρία-Λίβανο (Χεζμπολάχ)-Παλαιστίνη (Χαμάς). Παράλληλα εξασφαλίζοντας τον έλεγχο της Κεντρικής Ασίας μέσω του Αφγανιστάν-Πακιστάν και την συμμαχία της Ινδίας.
Ένα σχέδιο που ολοκλήρωνε την περικύκλωση της Ρωσίας και στόχευε την Κίνα (!), έλεγχε απόλυτα τα κοιτάσματα και τους αγωγούς ενέργειας. Ενώ έδειχνε στις ευρωπαϊκές ιμπεριαλιστικές δυνάμεις το μέγεθος της ισχύος της Αμερικανικής Υπερδύναμης καθώς "πετούσε" από το Ιράκ τη Γαλλία (στην οποία είχε στραφεί ο Σαντάμ που αντικατέστησε το δολάριο με το ευρώ στις συναλλαγές του αναζητώντας συμμαχίες ώστε να αποτρέψει την επίθεση του Μπους) και δίχαε την Ευρώπη σε '"Παλιά και Νέα", ένας χοντροκομμένος διαχωρισμός που ήθελε να τονίσει την ταύτιση των χωρών Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης με την Αμερικανοβρετανική επέμβαση στο Ιράκ, την ώρα που αντιτάσσονταν Γαλλία-Γερμανία.
Η Γερμανία βεβαίως θα απαντήσει με τρομερή όξυνση του κοινωνικού πολέμου (βλέπε Ατζέντα 2000 του Καγκελάριου Σρέντερ) για να εξασφαλίσει τους απαραίτητους όρους για να απαντήσει γεωστρατηγικά προβάλλοντας τον δυναμισμό της καπιταλιστικής της Οικονομίας.


Πότε πήγε, πόσο κόστισε και τι έκανε ο Ελληνικός Στρατός
Σε αυτό το Διεθνές περιβάλλον και στο πλαίσιο της κατοχικής δύναμης του ΝΑΤΟ στο Αφγανιστάν (ISAF) αναπτύχθηκε στην Καμπούλ η Ελληνική Δύναμη (ΕΛΔΑΦ) στις 19/02/202.
Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες το κόστος υπολογίζονταν σε ένα (1) εκατ. ευρώ μηνιαίως. Έγιναν 33 αποστολές και πήραν μέρος 3295 στελέχη.
Συμμετείχαν:
- Ελληνικός Λόχος Μηχανικού Ειρηνευτικών Αποστολών (ΕΛΜΧΕΑ). Το κόστος παρουσίας υπολογίζεται σε 3.165.325,68 €
- Τμήματα υποστήριξης και ασφαλείας.
- Δυο αεροσκάφη C-130, για εκτέλεση αερομεταφορών (στο Καράτσι του Πακιστάν).
- Τμήμα για υποστήριξη της Επιχείρησης (National Support Element – NSE) στο Καράτσι.
- Αριθμός επιτελών - συνδέσμων Αξιωματικών, στα διάφορα επιτελεία της ISAF.
Η συνολική δύναμη της Ελληνικής αποστολής ανήρχετο στους 175 άνδρες.
Σε σχετική ανακοίνωση του ΔΙΚΤΥΟΥ ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΦΑΝΤΑΡΩΝ ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ γράφαμε το 2009:
Στο Αφγανιστάν λοιπόν, υλοποιώντας τις δεσμεύσεις της ΝΔ, ετοιμάζεται να στείλει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ διπλάσιο δυναμικό και μάλιστα στην πιο επικίνδυνη ζώνη. Στα 300 στελέχη θα φτάσουν έως το Μάρτιο του 2010 τα στελέχη του ελληνικού στρατού που θα συμμετέχουν στις Νατοϊκές δυνάμεις Κατοχής.
Πιο συγκεκριμένα, το ΓΕΣ-ΓΕΕΘΑ έχει σχεδιάσει το μετασχηματισμό του ενός λόχου Μηχανικού που σήμερα υπηρετεί στην Καμπούλ, σε πλήρη μονάδα Μηχανικού-Οδοποιίας-Γεφυροποιίας, που θα αποτελείται από δύο Λόχους Μηχανικού και ένα λόχο Ασφάλειας.
Αυτή η ελληνική μονάδα πρόκειται άμεσα να μετακινηθεί 1000 χιλιόμετρα δυτικά της Καμπούλ στην εμπόλεμη ζώνη στην πόλη Φάραχ «για την κάλυψη της Νατοϊκής απαίτησης για Τάγμα Μηχανικού στην Ταξιαρχία Δύσης της ISAF».
Η Ελληνική Δύναμη Αφγανιστάν θα ενισχυθεί με 48 στελέχη, μια πλήρη ομάδα OMLT (εκπαιδευτές)» που θα αναλάβουν την εκπαίδευση του «Τάγματος Υποστήριξης της Μεραρχίας Πρωτεύουσας του Αφγανικού Στρατού».
Επίσης, από τα τέλη Μαρτίου 2010, η ελληνική πολεμική Αεροπορία αναλαμβάνει εκ νέου τη διοίκηση του αεροδρομίου της Καμπούλ για (6) μήνες, και ενδεχομένως για (6) επιπλέον μήνες.
Όμως υπάρχουν και οι ακόμη παράμετροι:
  • η μυστική έκθεση του ΓΕΣ-ΓΕΕΘΑ που προβλέπει και απώλειες, δηλαδή νεκρούς, οι οποίες όμως, όπως εκτιμάται, θα είναι αναλογικά μικρότερες από αυτές που έχουν οι Αμερικάνοι!!!
  • Στα 65 εκ. ευρώ θα φτάσει το κόστος της ελληνικής παρουσίας στο Αφγανιστάν και θα προστεθεί στα 300 εκ. ευρώ που πληρώνουμε κάθε χρόνο για να βρίσκεται ο ελληνικός στρατός σε 15 χώρες του εξωτερικού.
Έτσι λοιπόν η ΕΛΔΑΦ μετονομάσθηκε σε ΤΕΣΑΦ (Τάγμα Ειδικής Συνθέσεως Αφγανιστάν), με 122 στελέχη. Επαναπατρίσθηκε το Νοέμβριο 2012 και ήταν επιφορτισμένο:
- Κατασκευή κτιρίων υποστήριξης τεχνικών υπηρεσιών στο αεροδρόμιο της Καμπούλ.
- Εκπαίδευση Αφγανών στρατιωτών.
- Διανομή ανθρωπιστικής βοήθειας.
Από 22/08/2005 εως 02/04/2007 αναπτύχθηκε στην Καμπούλ το 299 Κινητό Χειρουργικό Νοσοκομείο Εκστρατείας (ΚΙΧΝΕ), Ιατρονοσηλευτική Μονάδα δύναμης 47 στελεχών.


Η Πολεμική Εμπλοκή και τα σχέδια για τους ΟΒΑ και τους φαντάρους
Οι ελληνικές κυβερνήσεις προβάλλουν τον "ειρηνικό" χαρακτήρα της ελληνικής συμμετοχής. Δεν είναι όμως έτσι όπως απέδειξε το ΔΙΚΤΥΟ ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ καθώς η ελληνική κατοχική δύναμη αντιμετωπίζεται εχθρικά, δεν φτιάχνει μόνο σχολεία και γέφυρες όπως υποστηρίζει η καθεστωτική προπαγάνδα. Επίσης θα διαπιστώσουμε σε ποια συμπεράσματα βασίζονται οι σχεδιασμοί για τις αναδιοργανώσεις των Ενόπλων Δυνάμεων και κάνουμε ιδιαίτερη αναφορά στους Μισθοφόρους Στρατιώτες ΟΒΑ.
Ας γυρίσουμε λοιπόν και πάλι στα όσα κατέγραφαν οι ανακοινώσεις του ΔΙΚΤΥΟΥ ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ και οι δημοσιογράφοι.

1. Αρχές Αυγούστου 2008, ο διοικητής του Τάγματος Ειδικής Σύνθεσης Αφγανιστάν (ΤΕΣΑΦ) – στο οποίο συμμετέχει και η ελληνική δύναμη Αφγανιστάν (ΕΛΔΑΦ) - με έδρα την Καμπούλ, BRUNO KASSDORF, κάλεσε τους πρέσβεις των χωρών που εμπλέκονται στη διαδικασία «ανοικοδόμησης» και «οικοδόμησης της δημοκρατίας και της ελευθερίας» στην περιοχή (ανάμεσα σε αυτούς και τον αντίστοιχο Έλληνα) για να τους επιστήσει την προσοχή σε ένα, ραγδαία αυξανόμενο, κύμα εκρήξεων αυτοσχέδιων μηχανισμών - δύο τύπων - στην ευρύτερη περιοχή της Καμπούλ. (όταν στάλθηκε το έγγραφο – αρχές Σεπτέμβρη - στο γενικό επιτελείο, οι εκρήξεις ήταν περίπου 20 και από τους δύο τύπους, σε διάφορα σημεία της Καμπούλ)

Ο διοικητής του Τάγματος, συνέστησε ιδιαίτερη προσοχή στους πρέσβεις και τους ακόλουθους και πρότεινε την αύξηση και την ένταση των μέτρων ασφαλείας, ειδικά στις μετακινήσεις. Το κυριότερο μέτρο που πρότεινε, ήταν η χρησιμοποίηση, τόσο στα τακτικά όσο και στα έκτακτα δρομολόγια, τεθωρακισμένων οχημάτων με ειδικευμένα ηλεκτρονικά συστήματα αποφυγής και απενεργοποίησης των εκρηκτικών μηχανισμών.

Ο Ακόλουθος Άμυνας (ΑΚΑΜ) της ελληνικής πρεσβείας της Καμπούλ έστειλε την αναφορά μαζί με χάρτη της Καμπούλ όπου σημειώνονται οι εκρήξεις με αναλυτικά στοιχεία, όπως επίσης και το ίδιο το σήμα του αρχηγείου των συμμαχικών δυνάμεων στην Καμπούλ, όπου υπάρχει ακέραια, η αναφορά του ίδιου του διοικητή του ΤΕΣΑΦ σχετικά με το θέμα.

Ο ΑΚΑΜ όμως, στη συνέχεια της αναφοράς, τονίζει το ζήτημα ενός Έλληνα υπαξιωματικού, ο οποίος διενεργεί από μία ως τέσσερις κινήσεις ανά ημέρα στην ευρύτερη περιοχή της Καμπούλ, με τεθωρακισμένο όχημα που δεν διαθέτει το αναγκαίο ηλεκτρονικό σύστημα. Τονίζει επίσης πως η εν λόγω αποστολή δεν προσφέρει τίποτα στα ελληνικά συμφέροντα στην περιοχή ενώ αντιθέτως βάζει σε τρομερό κίνδυνο τη ζωή και τη σωματική ακεραιότητα του υπαξιωματικού και προτείνει να καταργηθούν αυτές οι κινήσεις.

- Τι εννοούν όταν λένε πως οι ελληνικές δυνάμεις δεν εμπλέκονται σε μάχες κι έχουν μόνο καθήκοντα υποστήριξης, όπου δεν κινδυνεύει η ζωή των μελών τους και δεν αποτελούν στρατό κατοχής;

- Πόσο επιτακτικά είναι τα ελληνικά συμφέροντα, ώστε να θέτουν σε κίνδυνο τη ζωή ενός χαμηλόβαθμου στελέχους του ΕΣ, πουλώντας απλά εκδούλευση - ώστε να έχουν καλύτερη τύχη στο μελλοντικό μοίρασμα - στους επικεφαλείς των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων στο Αφγανιστάν;

2. Δημιουργείται στο Αφγανιστάν μια νέα Ομάδα Επιχειρησιακού Συνδέσμου, συνολικά 17 μελών, η οποία προορίζεται να αντικαταστήσει αντίστοιχη αμερικάνικη (ώστε να αποδεσμευτούν δυνάμεις που θα χρησιμοποιηθούν αλλού). Σε αυτή, η Ελλάδα θα συμμετάσχει με 12 στελέχη υπό τις οδηγίες ενός συνταγματάρχη, ενώ περίπου 6-9 θα είναι ανώτατοι αξιωματικοί. Τονίζεται πως η συγκρότηση αυτής της ομάδας αποτελεί εθνική υποχρέωση (άρα προκύπτει το ερώτημα: με τι όρους ενεπλάκησαν εξαρχής στις «ειρηνευτικές αποστολές»;), όπως επίσης η ανάγκη σύνταξης ενώ μνημονίου (MOU) στην πολύ πιθανή περίπτωση που υπάρχει αδυναμία κάλυψης του αναγκαίου υλικού. Αυτό συνιστά ποιοτικό άλμα, σε σχέση με όσα γνωρίζουμε, στην εμπλοκή των ελληνικών δυνάμεων στο Αφγανιστάν σε πολεμικές ή άλλου τύπου μάχιμες στρατιωτικές επιχειρήσεις.

3. με νεότερο - από το (2) - σήμα, οι επιτελείς των αμερικανικών δυνάμεων στο Αφγανιστάν, θέτουν άμεσα το ζήτημα ενός αυστηρού χρονοδιαγράμματος για τη συγκρότηση της ελληνικής ομάδας. Επικρίνουν σκληρά την ελληνική πλευρά για την καθυστέρηση (υπάρχει μάλλον αδυναμία να πείσουν οι Έλληνες υπεύθυνοι στρατιωτικούς να επανδρώσουν τις θέσεις – ειδικά ανώτατους) και ζητούν μια άμεση απάντηση αν η Ελλάδα θα ανταποκριθεί, συμπληρώνοντας πως αποτελεί βασική υποχρέωση στη βάση των υπαρχουσών συμφωνιών.

4. Το Γ’ Σώμα Στρατού (Γ’ ΣΣ/ΕΘΕΠ) με έδρα τη Θεσσαλονίκη (είναι αυτό του οποίου βασικά οι μονάδες τροφοδοτούν τις αποστολές στο εξωτερικό – ιδίως στο Κόσσοβο), προτείνει στο ΓΕΣ και το ΓΕΕΘΑ αλλαγές στο θεσμό των ΟΒΑ. Από όλες τις προτάσεις, αυτό που μας ενδιαφέρει εδώ είναι το ζήτημα συμμετοχής των ΟΒΑ σε αποστολές εξωτερικού. Για να είναι αυτό εφικτό, προτείνεται να επιτραπεί στους κληρωτούς στρατιώτες να συμμετέχουν εθελοντικά σε αποστολές εξωτερικού κατά το δεύτερο εξάμηνο της θητείας τους, όταν και θα έχουν ολοκληρώσει την εκπαίδευση σε μάχιμους σχηματισμούς της παραμεθορίου (Να θυμίσουμε ότι εθελοντική είναι επίσης η θητεία σε μονάδες της ΕΛΔΥΚ). Σε περίπτωση που τους αρέσει θα μπορούν να γίνουν ΟΒΑ που θα συμμετέχουν στις «ειρηνευτικές» αποστολές 
(αρθ πρωτοκόλλου της πρότασης: Φ.400/81/10538/Σ.3865/19/11/07)



Οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις ενεπλάκησαν σε μάχες
Νοέμβριο του 2005 δύο Έλληνες στρατιωτικοί τραυματίστηκαν όταν φάλαγγα επτά Ελληνικών στρατιωτικών οχημάτων στην οποία συμμετείχαν 120 στρατιωτικοί κινούμενη στα περίχωρα της Καμπούλ έπεσε σε ενέδρα.

Κυριακή του Πάσχα 15/04/2012 η κοινή μάχη Ελλήνων και Τούρκων στρατιωτών εναντίον των Ταλιμπάν. 
Διαβάζουμε στη ΜΗΧΑΝΗ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ:
Το 2012 οι δυνάμεις του ΝΑΤΟ στο Αφγανιστάν ετοιμάζονταν να αποχωρήσουν από τη χώρα. Η απόφαση ήταν να υπάρξει σταδιακή απαγκίστρωση από την περιοχή μέχρι το 2014. Εκείνη την περίοδο στη Καμπούλ και στα περίχωρα δρούσαν 120 Έλληνες στρατιωτικοί.  
Την Κυριακή του Πάσχα 15 Απριλίου 2012, τα στελέχη του ελληνικού στρατού ετοίμαζαν το πασχαλινό γεύμα. 
Στις 14:30 το μεσημέρι το στρατόπεδο δέχτηκε επίθεση από ρουκέτες και πυρά αυτόματων όπλων. Στη Νατοϊκή βάση της Καμπούλ υπήρχαν δυνάμεις από τη Βουλγαρία, την Ιταλία, τη Γαλλία, την Τουρκία και την Ελλάδα κι έτσι το στρατόπεδο είχε χωριστεί σε τομείς ευθύνης. 
Οι Ταλιμπάν, σύμφωνα με πληροφορίες του ΝΑΤΟ, επιτέθηκαν εκείνη τη στιγμή σε πέντε σημεία ταυτόχρονα. Στόχοι ήταν οι πρεσβείες των ΗΠΑ, της Μεγάλης Βρετανίας και της Γερμανίας, το αρχηγείο και το στρατόπεδο του ΝΑΤΟ, όπου βρίσκονταν και Έλληνες. 
Η αντίδραση της ελληνικής δύναμης. 
Οι πρώτοι Έλληνες που έτρεξαν να επέμβουν ήταν μια δύναμη 20 καταδρομέων. Αμέσως άρχισαν να ανταποδίδουν τα πυρά. Κάποια στιγμή επιχείρησαν να βγουν από το στρατόπεδο, ωστόσο δέχτηκαν πυρά από τους Ταλιμπάν, με αποτέλεσμα να αναγκαστούν να συμπτυχθούν ξανά μέσα στο στρατόπεδο. 
Το ελληνικό τμήμα ζήτησε ενισχύσεις και έσπευσε μια διμοιρία του τουρκικού στρατού, καθώς και 25 Αφγανοί στρατιώτες. Μετά από μιάμιση ώρα μάχης οι Ταλιμπάν αναγκάστηκαν να υποχωρήσουν. Η επίθεση διεξήχθη στα πλαίσια συντονισμένων επιχειρήσεων των Ταλιμπάν. Επρόκειτο για μια οργανωμένη επίθεση των Ταλιμπάν, οι οποίοι σύμφωνα με το ΝΑΤΟ, ήθελαν να καταλάβουν την αφγανική πρωτεύουσα. 
Από την επίθεση κανείς Έλληνας στρατιώτης δεν τραυματίστηκε. Αντίθετα οι Ταλιμπάν έχασαν 36 άνδρες. Μετά τη μάχη ο Τούρκος διοικητής του στρατοπέδου και ο Έλληνας υπουργός άμυνας Δημήτρης Αβραμόπουλος συνεχάρησαν την ελληνική μονάδα για την επιτυχημένη αντίδραση. 
Το ΓΕΕΘΑ είχε αναφέρει: «Την 15 Απριλίου 2012 και ώρα 13:46 (ώρα Ελλάδος), το στρατόπεδο στην Καμπούλ του Αφγανιστάν, στο οποίο στρατωνίζεται η Ελληνική Δύναμη, μαζί με άλλες Συμμαχικές Δυνάμεις, δέχτηκε πυρά ελαφρών όπλων πεζικού και αντιαρματικών όπλων από αγνώστους. Η επίθεση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο συντονισμένων επιθέσεων κατά κυβερνητικών κτηρίων και στρατοπέδων στην περιοχή της Καμπούλ και άλλων περιοχών του Αφγανιστάν. Οι Ελληνικές και Συμμαχικές Δυνάμεις ανταπέδωσαν αμέσως τα πυρά και το συμβάν έληξε χωρίς να υπάρξει κανένας απολύτως τραυματισμός»....

Τώρα βεβαίως Μητσοτάκης και Ερντογάν συζητούν πίσω να σταματήσουν τις ενδεχόμενες προσφυγικές ροές από το Αφγανιστάν!



Ποια τα Επιχειρησιακά Οφέλη από την συμμετοχή του Ελληνικού Στρατού στην Νατοϊκή Κατοχή του Αφγανιστάν
Αν και οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις έχουν προχωρήσει πολύ από τότε καθώς η επιχειρησιακή τους ετοιμότητα -ιδίως των πιο πολεμικών μονάδων- βρίσκεται σε ανώτερο επίπεδο στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ, θεωρούμε ότι έχει ιδιαίτερη σημασία να δούμε πως εκτιμά το αστικό κατεστημένο την συμμετοχή του Ελληνικού Στρατού στην επέμβαση στο Αφγανιστάν. Τι αποκόμισε λοιπόν; 
 • Οι πιλότοι των μεταγωγικών αεροσκαφών της Πολεμικής Αεροπορίας αύξησαν την εμπειρία τους συμπληρώνοντας πολλές ώρες πτήσεις πάνω από εχθρικό έδαφος, σε μέχρι πρότινος άγνωστο γεωγραφικό χώρο. Παράλληλα, αξίζει να σημειωθεί ότι εκ των πραγμάτων λειτουργούσαν σε διεθνές επιχειρησιακό περιβάλλον αποκομίζοντας ή και αξιοποιώντας στο μέγιστο βαθμό την εμπειρία που παρέχουν οι κοινές ασκήσεις της ΠΑ με τις αεροπορικές δυνάμεις άλλων συμμαχικών χωρών. 
• Τα στελέχη του ΣΞ απέκτησαν μεγαλύτερη εξοικείωση με τις καταστάσεις συναγερμού σε πραγματικές συνθήκες, δια της τριβής κι επαναλήψεως αύξησαν την ικανότητά τους να λειτουργούν με βάση τα ενδεδειγμένα πρωτόκολλα ασφαλείας. Όπερ σημαίνει, αποκόμισαν σημαντική τεχνογνωσία στην προστασία πάσης φύσεως μετακινούμενης φάλαγγας, την προστασία των στρατιωτικών εγκαταστάσεων και θέσεων μέσα σε εχθρικό περιβάλλον και απέκτησαν μία μεγαλύτερη εξοικείωση με τη δυνατότητα ταχείας λήψης αποφάσεων κάτω από συνθήκες κινδύνου. • Παράλληλα, το στρατιωτικό προσωπικό ήρθε σε επαφή με οπλισμό, οπλικά συστήματα και υλικοτεχνικό εξοπλισμό που χρησιμοποιούνται από συμμαχικούς στρατούς και σε ορισμένες περιπτώσεις είναι πλέον σύγχρονα σε σχέση με τα αντίστοιχα των ελληνικών ΕΔ. 
• Αξιωματικοί και υπαξιωματικοί του ΕΣ είχαν την ευκαιρία να διευρύνουν και να αναπτύξουν τις ικανότητές τους σε θέματα συνεργασίας, ξενόγλωσσης επικοινωνίας και σύμπραξης με συναδέλφους τους που προέρχονται από άλλες χώρες και φέρουν άλλες συνήθειες, διαφορετικές πρακτικές και την αντιστοίχως διαφορετική κουλτούρα. 
• Παρά το γεγονός ότι η Ελ.Δ.Αφ. δεν ενεπλάκη σε σοβαρά πολεμικά επεισόδια, η παρουσία όσων υπηρέτησαν στο Αφγανιστάν είναι μία πρώτης τάξεως πολεμική εμπειρία που διαμορφώνει χαρακτήρα πολεμιστή και προσθέτει τις απαραίτητες παραστάσεις σε μελλοντικούς ηγήτορες του ΕΣ. 
• Το ιατρικό προσωπικό που υπηρέτησε στο ΚΙΝΧΕ απέκτησε σαφώς μεγαλύτερη ιατρική εμπειρία σε σχέση με αυτή που θα αποκόμιζε σε ιατρεία μονάδων ή ακόμη και Στρατιωτικών Νοσοκομείων στην Ελλάδα. Μοιράστηκε αντιστοίχως τεχνογνωσία με συναδέλφους που προέρχονται από άλλες χώρες. 
• Το Σώμα του Τεχνικού είχε την ευκαιρία να προβεί σε κατασκευές και δραστηριότητες σε έδαφος και κλίμα διαφορετικό από αυτό της Ελλάδος και αποκόμισε τα σημαντικά οφέλη
Πιο συγκεκριμένα, ο Ειδικός Λόχος Μηχανικού Ειρηνευτικών Αποστολών (ΕΛΜΧΕΑ), όπως ονομάστηκε ο λόχος Μηχανικού που υπάχθηκε στην ISAF, επιδόθηκε σε κατασκευή έργων προς κάλυψη των στρατιωτικών αναγκών, όπως έργα οδοποιίας, έργα προς ενίσχυση μέτρων ασφαλείας σε στρατιωτικές εγκαταστάσεις και έργα στο Διεθνές Αεροδρόμιο της Καμπούλ. 
Επίσης, στελέχη του Μηχανικού του Εθνικού Αφγανικού Στρατού εκπαιδεύτηκαν από τους Έλληνες συναδέλφους των. Το δε συνολικό κόστος της παρουσίας του ΕΛΜΧΕΑ στο Αφγανιστάν ανήλθε στα 3.165.325,68 €. 
• Οι Αξιωματικοί που ανέλαβαν επιτελικά καθήκοντα βίωσαν εκ των έσω τη λειτουργία του στρατιωτικού εργαλείου ως γραφειοκρατικό μηχανισμό και απέκτησαν ένα σημαντικό εφόδιο για μετέπειτα συμμετοχές σε αντίστοιχες θέσεις στους διεθνείς οργανισμούς που συμμετέχει η Ελλάς. 
[Αυτά γράφει ο Βοριάς Σταύρος στην Εργασία με θέμα: Υπηρετώντας την Πατρίδα μακριά από τα σύνορά της: Η συμμετοχή των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων σε Επιχειρήσεις Υποστήριξης Ειρήνης, ως προέκταση της ελληνικής εξωτερικής πολιτική]

Το τι κάνει σήμερα ο Ελληνικός Στρατός και το κράτος Άμυνας/Ασφάλειας μπορείτε να το διαβάσετε στις ανακοινώσεις μας:

http://diktiospartakos.blogspot.com/2021/09/blog-post_9.html

http://diktiospartakos.blogspot.com/2021/09/blog-post_60.html

 Το Κάλεσμα του ΔΙΚΤΥΟΥ ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΦΑΝΤΑΡΩΝ ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ προς τους συνφάνταρους είναι πάρα πολύ συγκεκριμένο:
ΔΕΝ ΠΟΛΕΜΑΜΕ για ελληνική ολιγαρχία-ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-ΕΕ
ΔΕΝ ΚΑΤΑΣΤΕΛΛΟΥΜΕ κοινωνικούς αγώνες.
ΔΕΝ ΚΥΝΗΓΑΜΕ-ΔΕΝ ΣΥΛΛΑΜΒΑΝΟΥΜΕ
-ΔΕΝ ΕΠΑΝΑΠΡΟΩΘΟΥΜΕ πρόσφυγες και μετανάστες.
Στεκόμαστε στον πλευρό των προσφύγων - μεταναστών και Απαιτούμε τον σεβασμό των Δικαιωμάτων τους. Να υπάρξει Ασφαλή Δίοδος τώρα.
ΝΑ ΤΟΥΣ ΔΟΘΕΙ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΑΣΥΛΟ
ΝΑ ΜΠΛΟΚΑΡΟΥΜΕ ΤΙΣ ΕΠΑΝΑΠΡΟΩΘΗΣΕΙΣ
Η κινηματική και πολιτική πρωτοβουλία του ΔΙΚΤΥΟΥ ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΦΑΝΤΑΡΩΝ ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ για την συγκρότηση ΑΝΤΙΠΟΛΕΜΙΚΟΥ ΔΙΕΘΝΙΣΤΙΚΟΥ ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΥ έρχεται να απαντήσει σε αυτή ακριβώς την τεράστια ανάγκη της ταξικής πάλης.
ΔΙΚΤΥΟ ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΦΑΝΤΑΡΩΝ ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ
ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΣΤΡΑΤΕΥΜΕΝΩΝ
ΤΗΛ. ΕΠΙΚ. 6932 955437
diktiospartakos.blogspot.com
diktiospartakos@hotmail.com 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου