Τρίτη 12 Οκτωβρίου 2021

Παράνομες Επαναπροωθήσεις στο Αιγαίο

Για άλλη μια φορά το ελληνικό κράτος βρίσκεται στο επίκεντρο των επικρίσεων εξαιτίας του ζητήματος των παράνομων επαναπροωθήσεων (pushbacks) των προσφύγων. Ακόμα και η Ευρωπαία Επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων Ylva Johansson προχώρησε σε οξείες καταγγελίες προς την χώρα μας και ιδιαίτερα στον Νότη Μηταράκη, Υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου της Ελλάδας, λόγω της άρνησης του να προχωρήσει η Ελλάδα σε ερευνά του ζητήματος.

Η συγκεκριμένη αντίδραση της Ylva Johansson προήλθε έπειτα από την δημοσίευση των ανατριχιαστικών αποκαλύψεων μιας πολύμηνης ερευνάς 10 δημοσιογραφικών οργανισμών στην Κροατία και το Αιγαίο (Der Spiegel, Lighthouse Reports, SRF, Rundschau κ.α.) σύμφωνα με την οποία αξιωματούχοι του ελληνικού λιμενικού σώματος, που προέρχονται από επίλεκτες δυνάμεις με κύρια ασχολία σοβαρά ζητήματα όπως τρομοκρατικές ενέργειες, έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο σε παράνομες και βίαιες επαναπροωθήσεις λαμβάνοντας προφορικά όλες τις εντολές τους. Μάλιστα 2 Αξιωματούχοι που βοήθησαν στις έρευνες αποκάλυψαν ότι από το Μάρτιο του 2020 έχουν γίνει πάνω από 15 επαναπροωθήσεις από άνδρες με μάσκες.
Πρόκειται για πράξεις 100% παράνομες με βάση το διεθνές δίκαιο και φυσικά απάνθρωπες.
Στον απόηχο αυτών των αποκαλύψεων η Γιόχανσον πραγματοποίησε την Πέμπτη 7 Οκτωβρίου συνάντηση με τον Νοτη Μηταράκη ο οποίος αρνήθηκε κατηγορηματικά τα αποτελέσματα της ερευνάς παρά την πληθώρα στοιχειών, δηλώνοντας ότι τα ελληνικά σύνορα είναι σύνορα της Ε.Ε. και λειτουργούν στα πλαίσια του διεθνούς και ευρωπαϊκού δικαίου.
Από την μεριά της η Ευρωπαία Επίτροπος επέμεινε ότι δεν θα επιτρέψει η Ελλάδα να μην διεξάγει ερευνά λέγοντας ότι πρέπει να προστατεύουμε τα σύνορα μας και αλλά ταυτόχρονα και τις άξιες μας και τα κατοχυρωμένα ανθρώπινα δικαιώματα.
Από τη μία, οι δηλώσεις της Γιόχανσον είναι μνημεία υποκρισίας, καθώς η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει φτιάξει το πλαίσιο που εγκλωβίζει και αποκλείει τους πρόσφυγες οδηγώντας συχνά σε ανθρώπινες τραγωδίες.
Από την άλλη, για να φτάσει να κάνει η Ευρωπαία Επίτροπος τέτοιες δηλώσεις εναντίον του ελληνικού κράτους μπορούμε να φανταστούμε που έχει φτάσει η ρατσιστική και αντι-προσφυγική πολιτική του τελευταίου.
Αυτές οι αποκαλύψεις έρχονται να προστεθούν στην μακρά λίστα καταγγελιών που έχουν γίνει από διεθνείς οργανισμούς και διεθνή δημοσιογραφικά πρακτορεία, αλλά κυρίως απο προσφυγές και μεταναστευτικές συλλογικότητες για την βίαιη μεταχείριση τους από τις ελληνικές αρχές όχι μονό κατά την είσοδο στην χώρα αλλά και κατά την διάρκεια της παραμονής τους. Ένας μεγάλος αριθμός προσφύγων/μεταναστών δηλώνει ότι στερείται, εκτός νομικού πλαισίου, το δικαίωμα ασύλου.
Ένα είναι βέβαια το μεγάλο ερώτημα που κυριαρχεί. Ποιοι ακριβώς θα ελέγξουν τις παρανομίες; Αυτοί που παρανομούν;
Να σταματήσουν οι παράνομες επαναπροωθήσεις!
Όχι στα στρατόπεδα συγκέντρωσης προσφύγων/μεταναστών!
Χαρτιά και ίσα δικαιώματα σε όλους τους ανθρώπους!
Δείτε εικόνες και βίντεο εδώ: https://www.euractiv.com/.../journalistic-investigation.../

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου