Παρασκευή 13 Ιανουαρίου 2023

Πυρομαχικά, τεθωρακισμένα BMP και ΜΑRDER, τώρα και LEOPARD θα στείλει η κυβέρνηση της ΝΔ στον Ουκρανικό στρατό.

Μόλις χθες, σε ανακοίνωση του ΔΙΚΤΥΟΥ ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΦΑΝΤΑΡΩΝ ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ γράφαμε:

Η κυβέρνηση της ΝΔ στέλνει και πάλι πυρομαχικά στον Ουκρανικό στρατό

Η κυβέρνηση της ΝΕΑΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ έχει στείλει ήδη στην Ουκρανία πυρομαχικά, τα ρωσικής κατασκευής τεθωρακισμένα ΒΜΡ, ενώ και τα γερμανικά MARDER που θα τα αντικαθιστούσαν τελικά θα δοθούν στον Ουκρανικό στρατό.
Και ενώ γίνονται συζητήσεις για την αποστολή στην Ουκρανία των ρωσικής προέλευσης αντιαεροπορικά συστήματα S 300 και TOR M1 που διαθέτει ο Ελληνικός Στρατός.
Το Politico αποκαλύπτει ότι ασκούνται πιέσεις από το Γερμανικό κράτος ώστε ελληνικά Leopard να δοθούν στην Ουκρανία.
Στο σχετικό άρθρο του armyvoice.gr διαβάζουμε:
Λιγότερο από μια εβδομάδα αφότου η Γερμανία συμφώνησε τελικά να προμηθεύσει την Ουκρανία με οχήματα μάχης πεζικού Marder, οι πιέσεις προς το Βερολίνο να εντείνει τις προσπάθειές του και να στείλει σύγχρονα άρματα μάχης αυξάνονται, αναφέρει σε άρθρο του το Politico.
Προτάσεις

Σύμφωνα με το δημοσίευμα η Γαλλία και η Πολωνία πιέζουν τη μεγαλύτερη οικονομία της ΕΕ να εξοπλίσει το Κίεβο με το ισχυρό άρμα μάχης Leopard 2, ενώ η Βρετανία φέρεται να εξετάζει το ενδεχόμενο να στείλει περίπου δώδεκα από τα άρματα μάχης Challenger 2 στην Ουκρανία.

Εάν το πράξει η Βρετανία, αυτό θα δυσκόλευε σημαντικά το Βερολίνο να κρυφτεί πίσω από το σημερινό του επιχείρημα ότι δεν θέλει να ενεργήσει μόνο του στην αποστολή βαρέων όπλων.
Πολωνία

Στο μεταξύ σύμφωνα με σημερινές πληροφορίες η Πολωνία σχεδιάζει να στείλει άρματα μάχης Leopard στην Ουκρανία στο πλαίσιο ενός διεθνούς συνασπισμού, δήλωσε σήμερα ο Πολωνός πρόεδρος.

«Μια ίλη αρμάτων μάχης Leopard θα παραδοθεί στο πλαίσιο της οικοδόμησης του συνασπισμού», δήλωσε ο Αντρέι Ντούντα κατά τη διάρκεια επίσκεψης στην πόλη Λβιβ της δυτικής Ουκρανίας. «Θέλουμε αυτό να είναι ένας διεθνής συνασπισμός».

Ένας Γάλλος αξιωματούχος δήλωσε στο POLITICO ότι το Παρίσι «γυρίζει τις βίδες» στη Γερμανία με την ελπίδα να αποσπάσει μια συμφωνία από το Βερολίνο για την αποστολή αρμάτων μάχης Leopard στην Ουκρανία πριν από τη γαλλογερμανική σύνοδο κορυφής στις 22 Ιανουαρίου, την 60ή επέτειο της συνθήκης εταιρικής σχέσης μεταξύ των δύο εθνών Élysée.

Παρόμοιες πιέσεις ασκούνται και από την Πολωνία, ανέφερε το Politico, η οποία θέλει να σχηματίσει έναν ευρύ συνασπισμό μεταξύ των δυτικών εταίρων για να παραδώσουν από κοινού τα Leopards στην Ουκρανία.

Αυτό αποδείχθηκε και από τις προαναφερθείσες δηλώσεις του Ντούντα.

Το Politico υπενθυμίζει ότι η Γερμανία, η Ισπανία, η Πολωνία, η Ελλάδα, η Δανία και η Φινλανδία είναι μεταξύ των πολυάριθμων χωρών που ήδη χρησιμοποιούν τα περίπου 60 τόνων Leopard 2, τα οποία είναι εξοπλισμένα με ένα πυροβόλο των 120 χιλιοστών καθώς και ένα υπερσύγχρονο αμυντικό σύστημα και θωράκιση.

Αυτό θα επιτρέψει στους συμμάχους να οργανώσουν από κοινού την παράδοση τόσο των αρμάτων όσο και των απαιτούμενων πυρομαχικών και να συνεργαστούν για την απαιτούμενη συντήρηση και επισκευή.

«Οι Ουκρανοί θέλουν πραγματικά τα Leopards επειδή υπάρχουν πολλά σε απόθεμα σε όλη την Ευρώπη», δήλωσε ο Γάλλος αξιωματούχος, ο οποίος είναι εξοικειωμένος με τις συζητήσεις για τα άρματα.
Politico: Γερμανικές πιέσεις για ελληνικά Leopard στην Ουκρανία

Άδεια επανεξαγωγής

Ωστόσο, δεδομένου ότι τα Leopard παράγονται από την αμυντική εταιρεία Krauss-Maffei Wegmann με έδρα το Μόναχο, η παράδοσή τους στην Ουκρανία απαιτεί άδεια επανεξαγωγής από τη χώρα προέλευσης, τη Γερμανία, πράγμα που σημαίνει ότι η διεθνής πίεση επικεντρώνεται πλέον στο Βερολίνο.

«Η Πολωνία μπορεί να παραδώσει τα Leopards μόνο στο πλαίσιο ενός συνασπισμού χωρών», δήλωσε ο Πολωνός πρωθυπουργός Mateusz Morawiecki στους δημοσιογράφους το Σάββατο, προσθέτοντας ότι οι συνομιλίες με άλλες χώρες για τη δημιουργία μιας τέτοιας συμμαχίας βρίσκονται σε εξέλιξη.

Γερμανική γραμμή άμυνας

Ερωτηθείς σχετικά με τα αιτήματα εταίρων όπως η Πολωνία για τη δημιουργία μιας τέτοιας συμμαχίας αρμάτων, εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης δήλωσε τη Δευτέρα ότι «δεν έχει γνώση τέτοιων αιτημάτων αυτή τη στιγμή», αλλά τόνισε ότι «επανεκτιμούμε συνεχώς την κατάσταση και στη συνέχεια αντλούμε από αυτήν τις στενά διεθνώς συντονισμένες αποφάσεις μας».

Μόλις την περασμένη Πέμπτη, ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς και ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν ανακοίνωσαν σε κοινή δήλωσή τους ότι οι χώρες τους θα στείλουν οχήματα μάχης πεζικού -έως 40 γερμανικά Marder και περίπου 50 αμερικανικά Bradley– στην Ουκρανία- μία ημέρα αφότου ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν είχε σπεύσει να ανακοινώσει την παράδοση γαλλικών τεθωρακισμένων οχημάτων μάχης AMX-10 RC.

Ενώ Γερμανοί αξιωματούχοι επιμένουν ότι η ανακοίνωση προέκυψε από στενό συντονισμό, πολλοί παράγοντες – όπως η υπουργός Άμυνας Κριστίν Λάμπρεχτ που δήλωσε μόλις εβδομάδες νωρίτερα ότι θα ήταν αδύνατο για τη Γερμανία να στείλει οποιαδήποτε Marders στην Ουκρανία, καθώς τα χρειάζεται για τον δικό της στρατό – υποδηλώνουν ότι το Βερολίνο έλαβε την απόφαση απρόθυμα και μόνο εν μέσω αυξανόμενης διεθνούς πίεσης.
Ο ρόλος της Γαλλίας

Η πρόταση αυτή υποστηρίχθηκε από τον Γάλλο αξιωματούχο, ο οποίος, μιλώντας στο Politico υπό τον όρο της ανωνυμίας λόγω της ευαισθησίας του θέματος, δήλωσε ότι ο στόχος της ανακοίνωσης του Μακρόν την περασμένη εβδομάδα για την παράδοση των γαλλικών τεθωρακισμένων οχημάτων μάχης “ήταν να σπάσει το ταμπού [της αποστολής δυτικών αρμάτων μάχης στην Ουκρανία], ώστε οι Γερμανοί να αρχίσουν να κινούνται’.

«Υπάρχει μια συνενοχή μεταξύ του Μακρόν και του Ζελένσκι, και αυτό ήταν κάπως στημένο για να αρθεί η απροθυμία των ΗΠΑ και της Γερμανίας [για την αποστολή αρμάτων μάχης]», δήλωσε ο αξιωματούχος.

Η Ουκρανία ζήτησε επίσης από το Παρίσι να στείλει γαλλικά άρματα μάχης Leclerc στην Ουκρανία, αίτημα που εξετάζεται επί του παρόντος από τις γαλλικές αρχές. Γάλλοι αξιωματούχοι προειδοποιούν, ωστόσο, ότι τα άρματα μάχης Leclerc δεν παράγονται πλέον, γεγονός που εγείρει ερωτήματα σχετικά με τη συντήρηση και την παροχή ανταλλακτικών. Προβλήματα που τα Leopards, λόγω της ευρείας διαθεσιμότητάς τους σε πολλά έθνη και της συνεχιζόμενης παραγωγής τους, δεν αντιμετωπίζουν.Politico: Γερμανικές πιέσεις για ελληνικά Leopard στην Ουκρανία

Παρόλα αυτά, η Γαλλία θα ήταν πρόθυμη να αναπτύξει τα άρματα μάχης Leclerc σε συμμάχους του ΝΑΤΟ που στέλνουν κάποια από τα δικά τους άρματα μάχης Leopard στην Ουκρανία, προκειμένου να καλύψουν κενά, δήλωσε αξιωματούχος στο Παρίσι.
Τι λογαριάζει το Βερολίνο

Ένας αξιωματούχος στο Βερολίνο δήλωσε στο Politico ότι μια πρόσφατη αξιοσημείωτη διπλωματική επιτυχία του Σολτς, δηλαδή το να πείσει την Κίνα και έναν ευρύτερο συνασπισμό άλλων χωρών της G20 να υπογράψουν μια δήλωση που καλεί τη Ρωσία να μη χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα, έχει αμβλύνει τις ανησυχίες στο Βερολίνο ότι η παράδοση περισσότερου δυτικού στρατιωτικού εξοπλισμού στην Ουκρανία θα μπορούσε να οδηγήσει σε έναν τρίτο παγκόσμιο πόλεμο.

Ωστόσο, ο Γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε τη Δευτέρα ότι ένας από τους βασικούς στόχους του Βερολίνου παραμένει η αποφυγή του να γίνει ενεργό μέρος του πολέμου και πρόσθεσε ότι δεν υπάρχει «κανένας αυτοματισμός» που θα καθιστούσε την παράδοση των Leopards “το επόμενο λογικό βήμα” μετά την απόφαση για την αποστολή αρμάτων μάχης Marder.

Τι θα κάνουν οι Βρετανοί

Εν τω μεταξύ, το γερμανικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Der Spiegel ανέφερε τη Δευτέρα ότι η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου εξετάζει το ενδεχόμενο να προμηθεύσει περίπου δώδεκα άρματα μάχης Challenger 2 στην Ουκρανία, γεγονός που θα την καταστήσει την πρώτη χώρα που θα υποστηρίξει το Κίεβο με δυτικά άρματα μάχης.

Το Λονδίνο έχει ήδη ανακοινώσει την πιθανή παράδοση στους εταίρους «με μη δεσμευτικό τρόπο», έγραψε το Der Spiegel, προσθέτοντας ότι η απόφαση θα γίνει πιθανώς επίσημη μόνο σε μια προγραμματισμένη συνάντηση δυτικών αξιωματούχων της άμυνας στη στρατιωτική βάση Ραμστάιν στη Γερμανία στις 20 Ιανουαρίου.

Το υπουργείο Άμυνας του Ηνωμένου Βασιλείου ούτε διέψευσε ούτε επιβεβαίωσε το δημοσίευμα, με έναν εκπρόσωπο να δηλώνει: «Η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί να καλύψει ή να υπερβεί την περσινή χρηματοδότηση για στρατιωτική βοήθεια προς την Ουκρανία το 2023 και θα συνεχίσουμε να στηριζόμαστε στις πρόσφατες δωρεές με εκπαίδευση και περαιτέρω δωρεές εξοπλισμού’.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου