Παρασκευή 17 Μαρτίου 2023

Μπαχμούτ: Γιατί η Ρωσία και η Ουκρανία μάχονται τόσο σκληρά για μια μικρή πόλη

Η Ρωσία και η Ουκρανία εξακολουθούν να μάχονται για τη μικρή πόλη Μπαχμούτ, παρά τις χιλιάδες απώλειες και στις δύο πλευρές.

Μετά από σχεδόν οκτώ μήνες μαχών στα χαρακώματα της πόλης, οι ουκρανικές δυνάμεις περικυκλώνονται από τρεις πλευρές, οι γραμμές ανεφοδιασμού του Κιέβου περικόπτονται και η Μόσχα ελέγχει σχεδόν το μισό της Μπαχμούτ. Ωστόσο, η Ουκρανία έχει δεσμευτεί να διπλασιάσει την άμυνα της πόλης, παρόλο που οι Ρώσοι πιέζουν «ασφυκτικά» τις ουκρανικές γραμμές.

Για τη Μόσχα, η πτώση της πόλης, που αποκαλεί με το όνομα Artyomovsk της σοβιετικής εποχής, θα ήταν η πρώτη σημαντική κατάληψη από τα μέσα του 2022.

Η πόλη βρίσκεται στο Ντόνετσκ της Ουκρανίας, μέρος της κυρίως ρωσόφωνης βιομηχανοποιημένης περιοχής του Ντονμπάς, την οποία η Μόσχα θέλει να προσαρτήσει με την αυτοαποκαλούμενη «ειδική στρατιωτική επιχείρηση».

Προπολεμικά, είχε πληθυσμό 70.000-80.000 ανθρώπους, αλλά η αναπληρώτρια πρωθυπουργός της Ουκρανίας δήλωσε ότι λιγότεροι από 4.000 άμαχοι, συμπεριλαμβανομένων 38 παιδιών, πιστεύεται ότι παραμένουν στην πόλη.
Xιλιάδες απώλειες για Ρώσους και Ουκρανούς

Όλους τους μήνες που συνεχίζονται οι σκληρές μάχες, εικόνες από τα πεδία μάχης γεμάτα με πτώματα και από τις δύο πλευρές έχουν εμφανιστεί στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Αμερικανοί αξιωματούχοι εκτιμούν ότι έχουν σκοτωθεί δεκάδες χιλιάδες Ρώσοι στρατιώτες – πολλοί από τους οποίους είναι κατάδικοι που στρατολογήθηκαν από την Wagner. Επίσης, η πλευρά της Ουκρανίας έχει χιλιάδες απώλειες.

Ο σύμβουλος του Ουκρανού προέδρου, ο Μιχαήλ Πομτολιάκ, δήλωσε την προηγούμενη εβδομάδα ότι η Ουκρανία μάχεται στη Μπαχμούτ, καθώς η μάχη καθηλώνει τις καλύτερες ρωσικές μονάδες και τις υποβιβάζει.

Ο Konrad Muzyka, ένας Πολωνός στρατιωτικός αναλυτής που επισκέφτηκε πρόσφατα την περιοχή, δήλωσε ότι δεν είχε πλέον νόημα από στρατιωτική άποψη να κρατηθεί η πόλη. «Η απόφαση για την υπεράσπιση του Μπαχμούτ είναι τώρα πολιτική και όχι στρατιωτική». Η κλίμακα και το κόστος των ουκρανικών απωλειών υπερτερούν πλέον των οφελών της υπεράσπισης της πόλης από στρατιωτική άποψη.

Ο στρατιωτικός αναλυτής Ρομπ Λι αναφέρει ότι ενώ εξακολουθούσαν να υπάρχουν βάσιμοι λόγοι για την Ουκρανία να συνεχίσει να υπερασπίζεται τον Μπαχμούτ, η ικανότητά της να προκαλεί βαρύτερες απώλειες στον εχθρό της έχει αποδυναμωθεί, ειδικά αφότου οι ρωσικές δυνάμεις κατέλαβαν τη βόρεια πλευρά τον περασμένο μήνα.
Γιατί χρειάζεται την Μπαχμούτ η Ρωσία;

Ένας περιφερειακός κόμβος μεταφορών και υλικοτεχνικής υποστήριξης, η Μπαχμούτ θα ήταν χρήσιμη για τις ρωσικές δυνάμεις.

Το πιο σημαντικό, θα παρείχε ένα σκαλοπάτι για τη Ρωσία να προχωρήσει σε δύο μεγαλύτερες πόλεις που επιθυμεί από καιρό στην περιοχή του Ντόνετσκ: το Κραματόρσκ και το Σλοβιάνσκ. Και οι δύο θα βρίσκονταν πλέον στην εμβέλεια του ρωσικού πυροβολικού. Η Μόσχα χρειάζεται να ελέγξει και τις δύο πόλεις για να ολοκληρώσει την «απελευθέρωση» της «Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντόνετσκ».

Η κοντινή πόλη Τσάσιβ Γιαρ, δυτικά της Μπαχμούτ, θα ήταν πιθανώς η επόμενη πόλη που θα δεχτεί ρωσική επίθεση, αν και βρίσκεται σε υψηλότερο έδαφος και οι ουκρανικές δυνάμεις πιστεύεται ότι έχουν χτίσει ισχυρές αμυντικές οχυρώσεις.

Για τη Ρωσία, η κατάληψη της Μπαχμούτ θα ήταν μια νίκη που θα τονώσει το ηθικό στο πεδίο της μάχης μετά από μια σειρά από ήττες, κυρίως στο βόρειο και νότιο μέτωπο. Για την Ουκρανία, η απώλεια της πόλης θα μπορούσε να ρίξει το ηθικό του στρατού, ακόμη κι αν – όπως λένε οι σύμμαχοί της – μπορεί να μην έχει μεγάλη στρατηγική διαφορά.
Ο ρόλος της Wagner

Η κατάληψη της πόλης θα ήταν μια ώθηση για τους μισθοφόρους της Ρωσίας που μάχονται στην περιοχή, και κυρίως τον Γεβγκένι Πριγκόζιν και την μισθοφορική οργάνωση Wagner.

Ορισμένοι δυτικοί στρατιωτικοί εμπειρογνώμονες πιστεύουν ότι στόχος της Ουκρανίας είναι να καταστρέψει την Wagner ως μαχητική δύναμη και ότι δεν θα μπορέσει να αναπληρώσει γρήγορα τις τάξεις της για να αποτελέσει απειλή οπουδήποτε αλλού σύντομα.

Ο συνταγματάρχης Oleksandr Syrskyi, ο διοικητής των χερσαίων δυνάμεων της Ουκρανίας, δήλωσε πρόσφατα ότι το Κίεβο έχει έναν «καλό λόγο» να κρατήσει την πόλη. «Η άμυνα της Μπαχμούτ μας δίνει την ευκαιρία να συγκεντρώσουμε αποθέματα και να προετοιμαστούμε για την αντεπίθεση της άνοιξης, η οποία δεν είναι μακριά».

Πηγή: Reuters / Φωτογραφία αρχείου Reuters
onalert.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου