Τετάρτη 8 Νοεμβρίου 2023

Γάζα: Πάνω από 10.000 οι νεκροί Παλαιστίνιοι από τις ισραηλινές επιδρομές

Τουλάχιστον 10.022 Παλαιστίνιοι, ανάμεσά τους και 4.104 παιδιά, έχουν σκοτωθεί από τα ισραηλινά πυρά από τις 7 Οκτώβρη, καθώς με τις πλάτες των ΗΠΑ και των ισχυρών συμμάχων του σε ΕΕ και ΝΑΤΟ, το Ισραήλ συνεχίζει για 31η μέρα το συνεχές σφυροκόπημα της Λωρίδας της Γάζας

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας της Γάζας, 2.641 είναι οι οι νεκρές γυναίκες, ενώ οι τραυματίες έχουν φτάσει τους 25.408.

Το Ισραήλ από χθες το βράδυ έχει εντείνει τους αεροπορικούς βομβαρδισμούς, καθώς ο ισραηλινός στρατός επιχειρεί να μπει στην πόλη της Γάζας και να κόψει στα δύο τον θύλακα. Στο στόχαστρο των αεροσκαφών έχουν μπει νοσοκομεία και υποδομές όπως δεξαμενές νερού, αλλά και φούρνοι, προκειμένου να κάμψουν την αντίσταση των Παλαιστινίων.

Η προστασία των αμάχων θα πρέπει να είναι «πρωταρχικής σημασίας» στη σύγκρουση μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς, τόνισε ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες, προειδοποιώντας ότι η Λωρίδα της Γάζας μετατρέπεται σε «νεκροταφείο παιδιών».

«Οι χερσαίες επιχειρήσεις των Ισραηλινών Αμυντικών Δυνάμεων και οι συνεχιζόμενοι βομβαρδισμοί πλήττουν αμάχους, νοσοκομεία, προσφυγικούς καταυλισμούς, τεμένη, εκκλησίες και εγκαταστάσεις του ΟΗΕ, συμπεριλαμβανομένων και καταφυγίων. Κανείς δεν είναι ασφαλής», είπε ο Γκουτέρες μιλώντας σε δημοσιογράφους.

«Ταυτόχρονα, η Χαμάς και άλλοι μαχητές χρησιμοποιούν αμάχους ως ανθρώπινες ασπίδες και συνεχίζουν να εκτοξεύουν ρουκέτες αδιακρίτως εναντίον του Ισραήλ», συνέχισε.

Ο Γκουτέρες είπε ότι διαπράττονται σαφείς παραβιάσεις του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου και έκανε ξανά έκκληση για μια ανθρωπιστική κατάπαυση του πυρός.

Σήμερα μόνο το νοσοκομείο Al-Rantisi στοχοποιήθηκε δύο φορές, ενώ βόμβες έπεσαν δίπλα από το αντικαρκινικό νοσοκομείο της Γάζας και το νοσοκομείο Παίδων.

Πλέον τα νοσοκομεία που έχουν αναστείλει την λειτουργία τους λόγω χτυπημάτων από ισραηλινά πυρά, ανέρχονται σε 16.

Η αναστολή λειτουργίας και η καταστροφή δικτύων και υποδομών, έχουν ως αποτέλεσμα την εμφάνιση λοιμωδών ασθενειών στους ανθρώπους που βρίσκουν καταφύγιο στα καταφύγια του UNRWA, αναφέρει η υπηρεσία του ΟΗΕ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters, AFP, dpa, Al Jazeera

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου