Τετάρτη 8 Νοεμβρίου 2023

Ισραήλ: Ένας μήνας πολέμου - Ο εφιάλτης της Γάζας, το δράμα των ομήρων και η αδιέξοδη διπλωματία

Συνεχίζεται ο πόλεμος στη Μέση Ανατολή
ΑΡ
Ένας μήνας συμπληρώνεται σήμερα (7.11) από την έναρξη του πολέμου και δε διαφαίνεται φως στο τούνελ για τον τερματισμό της κρίσης. Η αιματοχυσία στη Γάζα συνεχίζεται, ενώ ο Νετανιάχου απέρριψε για άλλη μια φορά την κατάπαυση του πυρός αν δεν απελευθερωθούν οι όμηροι της Χαμάς

Οι ισραηλινές δυνάμεις έχουν αποκόψει τη βόρεια Γάζα από την υπόλοιπη πολιορκημένη περιοχή και την έπληξαν με σφοδρές αεροπορικές επιδρομές χθες Δευτέρα (6.11), δημιουργώντας το υπόβαθρο για μια αναμενόμενη ώθηση στα πυκνά όρια της πόλης της Γάζας και μια ακόμη πιο αιματηρή φάση του πολέμου που διαρκεί εδώ και ένα μήνα

Περισσότεροι από 10.000 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί σε ισραηλινές επιθέσεις στον πολιορκημένο θύλακα, 25.408 τραυματίστηκαν και εκατοντάδες φέρεται να είναι θαμμένοι κάτω από τα ερείπια. «Αυτό αψηφά την ανθρωπότητα» ήταν το μήνυμα που έστειλε ο επικεφαλής αρωγής του ΟΗΕ Μάρτιν Γκρίφιθς σε ανάρτησή του στο X.
Περισσότεροι από μισό εκατομμύριο άνθρωποι στη βόρεια Γάζα αντιμετωπίζουν θάνατο από την πείνα καθώς τα αποθέματα τροφίμων εξαντλούνται «επικίνδυνα», προειδοποίησε μια διεθνής φιλανθρωπική οργάνωση. Ο Ριάμ Τζαφάρι, συντονιστής επικοινωνίας για την ActionAid Palestine, δήλωσε ότι «τα κρούσματα αφυδάτωσης και υποσιτισμού αυξάνονται ραγδαία».

Τα αποθέματα καυσίμου για τις γεννήτριες που τροφοδοτούν το νοσοκομείο αλ Κουντς στην πόλη της Γάζας βρίσκονται σε κρίσιμο επίπεδο και θα εξαντληθούν εντός 48 ωρών, ανέφερε σε tweet η παλαιστινιακή Ερυθρά Ημισέληνος. Ο επικεφαλής του νοσοκομείου αλ Άουντα στη βόρεια Λωρίδα της Γάζας είπε επίσης στο Al Jazeera ότι θα μπορούσε να κλείσει εντελώς το βράδυ της Τετάρτης λόγω έλλειψης καυσίμων.

Παλαιστίνιοι στη Γάζα ψάχνουν για επιζώντες στα ερείπια

«Καθώς τα τρόφιμα και το νερό αρχίζουν να τελειώνουν εντελώς, οι μητέρες αγωνίζονται να ταΐσουν και να φροντίσουν τις οικογένειές τους, αυξάνοντας απότομα τον κίνδυνο υποσιτισμού, ασθενειών και θανάτου», λέει ο Τζαφάρι. Ο αριθμός των φορτηγών βοήθειας που επιτρέπεται να έχουν πρόσβαση στη Γάζα κάθε μέρα έχει μειωθεί από την περασμένη εβδομάδα, με λιγότερα από 30 να περνούν τα σύνορα σήμερα, σύμφωνα με τις ΗΠΑ.

Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, δήλωσε ότι η προστασία των αμάχων «πρέπει να είναι πρωταρχικής σημασίας» στη σύγκρουση μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς, προειδοποιώντας ότι η Λωρίδα της Γάζας γίνεται «νεκροταφείο για τα παιδιά».
Νετανιάχου: «Οχι στην κατάπαυση πυρός»

Ο Νετανιάχου απέρριψε για άλλη μια φορά την ιδέα για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα εκτός εάν απελευθερωθούν οι όμηροι, αλλά πρότεινε ότι μπορεί να είναι δυνατή μια σειρά από «μικρές τακτικές παύσεις».

Σε συνέντευξή του στο ABC News, ο πρωθυπουργός του Ισραήλ είπε: «Δεν θα υπάρξει κατάπαυση του πυρός, γενική κατάπαυση του πυρός, στη Γάζα χωρίς την απελευθέρωση των ομήρων μας. Όσον αφορά τις τακτικές μικρές παύσεις, μια ώρα εδώ, μια ώρα εκεί. Υπήρξαν και στο παρελθόν, υποθέτω». Το Ισραήλ πρόσθεσε θα έχει «τη συνολική ευθύνη ασφάλειας» για τη Γάζα μόλις τελειώσουν οι μάχες.
Benjamin Netanyahu discusses the Israel-Gaza conflict

«Νομίζω ότι το Ισραήλ θα έχει, για αόριστο χρονικό διάστημα θα έχει τη συνολική ευθύνη για την ασφάλεια, επειδή έχουμε δει τι συμβαίνει όταν δεν την έχουμε. Όταν δεν έχουμε αυτή την ευθύνη για την ασφάλεια, αυτό που έχουμε είναι η έκρηξη της τρομοκρατίας της Χαμάς σε μια κλίμακα που δεν μπορούσαμε να φανταστούμε» σημείωσε
Η αποτυχία της διπλωματίας

Στο διπλωματικό επίπεδο, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν, ολοκλήρωσε την περιοδεία του στη Μέση Ανατολή παραδεχόμενος ότι οι προσπάθειές του να εξασφαλίσει μια διαρκή ανθρωπιστική παύση και μεγαλύτερο περιορισμό στην επίθεση του Ισραήλ στη Γάζα παραμένει ένα «έργο σε εξέλιξη».

Ο Μπλίνκεν δεν μπόρεσε να πείσει τον Νεϊανιάχου, να υιοθετήσει μια ανθρωπιστική παύση, ενώ οι συνομιλίες για τους ομήρους κατέληξαν σε αδιέξοδο σχετικά με την αλληλουχία και τη διάρκεια της παύσης των εχθροπραξιών που απαιτείται για την απελευθέρωσή τους.

Μετά το ταξίδι του στο Ισραήλ, τις αραβικές χώρες και την Τουρκία, έφτασε στην Ιαπωνία για μια συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών της G7 όπου αναμένεται να κυριαρχήσει ο πόλεμος Ισραήλ-Χαμάς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου