Δευτέρα 13 Νοεμβρίου 2023

Δένδιας: Μπέρδεψε την ελληνική σημαία με την αστερόεσσα


Δένδιας: Μπέρδεψε την ελληνική σημαία με την αστερόεσσα; Τον αμερικάνικο τρόπο απόδοσης τιμών εισήγαγε ο ΥΕΘΑ από τη Χίο

Μια κίνηση που συζητήθηκε ευρέως έκανε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας χθες στην παρέλαση κατά τις εορταστικές εκδηλώσεις των Ελευθερίων της Χίου, για την 111η επέτειο της Απελευθέρωσης της νήσου.

Την ώρα που περνούσε το άγημα με τις σημαίες μπροστά από τους επίσημους, ο ΥΕΘΑ απέδωσε τιμές όπως κάνουν οι Αμερικάνοι στην δική τους σημαία, την αστερόεσσα.

Και για να εξηγούμαστε: Η απόδοση τιμών στην ελληνική σημαία γίνεται σε στάση προσοχής και την ώρα που περνάει η σημαία ο αποδίδων τιμές κλίνει στιγμιαία το κεφάλι, κάτι σαν νοητό προσκύνημα.

Η απόδοση τιμών στην αμερικανική σημαία, από όσα έχουμε δει, γίνεται σε στάση προσοχής και με το χέρι στην καρδιά (όπως όταν έχει κάποιος στηθάγχη). Είναι χαρακτηριστικό μάλιστα ότι ακόμα και ο Πρόεδρος Μπάιντεν είχε επικριθεί σφοδρά όταν απέδωσε τιμές με τον αμερικανικό τρόπο στην σημαία της Ινδίας, σε αμερικανικό έδαφος. Η είδηση μάλιστα είχε γίνει πρωτοσέλιδο στις εφημερίδες σε παγκόσμιο επίπεδο.

Το γιατί ο Έλληνας υπουργός άμυνας επέλεξε να αποδώσει τιμές στην ελληνική σημαία με αμερικανικό τρόπο είναι ένα θέμα που επιδέχεται πολλών ερμηνειών. Προφανώς έχει να κάνει με τις διμερείς συμφωνίες που έχει υπογράψει η κυβέρνηση, μετατρέποντας ούτε λίγο ούτε πολύ την χώρα μας σε 51η πολιτεία των ΗΠΑ.

Χρησιμοποιώντας τα λόγια του κ. Δένδια όταν ήταν ΥΠΕΞ οι διμερείς σχέσεις Ελλάδας – ΗΠΑ είναι «Σχέσεις στρατηγικές, οι οποίες έχουν φτάσει στο υψηλότερο σημείο τους». Ακόμα και ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν είπε πριν λίγους μήνες: «Ισχυρότερη από ποτέ η συμμαχία Ελλάδας και ΗΠΑ».

Φαίνεται ότι είναι τόσο ισχυρή που ο αμερικανικός τρόπος ζωής έχει αντιγραφεί πλήρως στην Ελλάδα, όπου γιορτάστηκε ακόμα και το Χάλογουίν σε ελληνικά σχολεία σε όλη την Ελλάδα.

Συνεπώς και η κίνηση Δένδια να αποδώσει τιμές στην ελληνική σημαία με αμερικάνικο τρόπο, δείχνει πως πιστεύει ότι η χώρα μας είναι στην απόλυτη επιρροή των ΗΠΑ.

Με την ευκαιρία, ας δούμε ποια είναι η αστερόεσσα:

Η σημαία των Ηνωμένων Πολιτειών αποτελείται από 13 ισομεγέθεις οριζόντιες λωρίδες (συμβολίζουν τις 13 αρχικές πολιτείες) χρώματος κόκκινου (κορυφή και κάτω μέρος), που εναλλάσσονται με λευκές και ένα μπλε ορθογώνιο στην άνω προς τον ιστό γωνία, που φέρει 50 μικρά, λευκά, πεντάκτινα αστέρια, τα οποία συμβολίζουν τις 50 σήμερα πολιτείες.

Τα αστέρια είναι διατεταγμένα σε εννέα οριζόντιες σειρές. Η κάθε σειρά έχει είτε 6 αστέρια είτε πέντε εναλλασσόμενα, με την πρώτη σειρά των 6 να βρίσκεται στην κορυφή. Ονομάζεται επίσης «αστερόεσσα», η οποία λέξη είναι το θηλυκό του αρχαίου επιθέτου «ἀστερόεις», δηλαδή έναστρος.

armyvoice.gr


Joe Biden forgets US national anthem

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου