Σάββατο 18 Νοεμβρίου 2023

Γενική απεργία στην Ιταλία κατά της πολιτικής της κυβέρνησης Μελόνι

Φωτ. αρχείου - Από κινητοποιήσεις εργαζομένων στην Ιταλία | AP Photo/Salvatore Cavalli
Γενική απεργία στην Ιταλία κατά της πολιτικής της κυβέρνησης Μελόνι
efsyn.gr
Τα συνδικάτα Cgil και Uil, δυο από τα τρία μεγαλύτερα της Ιταλίας, πραγματοποιούν γενική απεργία κατά του προσχεδίου προϋπολογισμού της κυβέρνησης Μελόνι. Βασικό αίτημα της κινητοποίησης είναι η αύξηση των μισθών και ο σεβασμός των κοινωνικών δικαιωμάτων. Το συνδικάτο Cisl, τέλος, παρόλο που ζητά να αλλάξει μεγάλο μέρος του προσχεδίου του κρατικού προϋπολογισμού, θεωρεί λανθασμένη την προσφυγή σε γενική απεργία και, για τον λόγο αυτό, δεν συμμετέχει στις κινητοποιήσεις.

Η απεργία θα διαρκέσει οκτώ ώρες σε όλους τους κύριους τομείς της δημόσιας διοίκησης, από τα σχολεία μέχρι τα νοσοκομεία και τα ταχυδρομεία. Μοναδική εξαίρεση, ο τομέας των δημοσίων μέσων μεταφοράς, διότι ο ακροδεξιός υπουργός Υποδομών και επικεφαλής της Λέγκας του Βορρά, Ματέο Σαλβίνι, υπέγραψε διάταγμα πολιτικής επιστράτευσης των εργαζομένων. Τα συνδικάτα συνεπώς υποχρεώθηκαν να μειώσουν τη διάρκεια της κινητοποίησης σε μετρό, λεωφορεία και ακτοπλοϊκές συνδέσεις σε τέσσερις ώρες.

Από την σημερινή απεργία εξαιρούνται μόνο οι αερομεταφορές και η Πυροσβεστική.

Στην κεντρική Ιταλία, επίσης, η απεργιακή κινητοποίηση αφορά και τoν ιδιωτικό τομέα, με κύρια έμφαση στο εμπόριο και στις οικοδομές.

Επίκειται πάντως, τη Δευτέρα 20 Νοεμβρίου νέα, οκτάωρη απεργία στο νησί της Σικελίας, στις 27 Νοεμβρίου στην Σαρδηνία, ενώ στις 24 Νοεμβρίου θα απεργήσουν τα μέλη των συνδικάτων Cgil και Uil που εργάζονται στις περιφέρειες της βόρειας Ιταλίας και την 1η Δεκεμβρίου οι εργαζόμενοι του ιταλικού Νότου.

Συνολικά, έχουν προγραμματιστεί πέντε οκτάωρες κινητοποιήσεις, με συγκεντρώσεις σε πενήντα οκτώ πλατείες της Ιταλίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου