Κυριακή 12 Νοεμβρίου 2023

Στη δίνη του πολέμου και η Γεωργία: Ένοπλα επεισόδια σε Ν.Οσετία και Αμπχαζία

Στη δίνη του πολέμου και η Γεωργία: Ένοπλα επεισόδια σε Ν.Οσετία και Αμπχαζία – “Εισέβαλλε ομάδα σαμποτέρ με ΝΑΤΟϊκά όπλα” λέει η Μόσχα!
Επικίνδυνες εξελίξεις στην Γεωργία - Πάει για τρίτο μέτωπο ο πλανήτης;
Επικίνδυνες εξελίξεις σημειώνονται στα σύνορα Γεωργίας-Ρωσίας καθώς η Μόσχα κατήγγειλε πως ομάδα δολιοφθοράς και αναγνώρισης με νατοϊκά όπλα μπήκε στην Αμπχαζία. Λίγες ώρες πριν Ρώσοι στρατιώτες άνοιξαν πυρ και σκότωσαν Γεωργιανό για πρώτη φορά από το 2008.

Και τα δύο επεισόδιο, το ένα βρίσκεται ακόμη σε εξέλιξη, σημειώθηκαν μέσα σε 24 ώρες.

Σύμφωνα με ρωσικές πηγές, οι δυνάμεις ασφαλείας αναζητούν 7 ένοπλους ανθρώπους στην περιοχή του χωριού Azanta, στο Gulrypsh. Όλες οι δρόμοι που οδηγούν στην πόλη Σουχούμι έχουν αποκλεισθεί και υπάρχει αυξημένη ασφάλεια, δήλωσε ο επικεφαλής του Υπουργείο Εσωτερικών Robert Kiut.

«Οι άνδρες ήταν οπλισμένοι με ξένα όπλα, πιθανώς όπλα M-4, με μαύρες στολές, μάσκες, κράνη και καλά εξοπλισμένοι. Είχαν επίσης ένα ελικόπτερο που πετούσε πάνω από την περιοχή», είπε ο de facto υπουργός Εσωτερικών Ρόμπερτ Κιουτ.

Είναι αξιοσημείωτο ότι ο γνωστός Ρώσος Vladimer Solovyov ισχυρίστηκε ότι μια ομάδα σαμποτάζ από τη Γεωργία, αποτελούμενη από έως και 50 άτομα, διείσδυσε στην Αμπχαζία για να πραγματοποιήσει μια «τρομοκρατική» επίθεση στο αεροδρόμιο του Σουχούμι.

Τα ρωσικά κανάλια ισχυρίστηκαν ότι μονάδες των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων και «άλλες δυνάμεις ασφαλείας που έχουν αναπτυχθεί στην Αμπχαζία» έχουν τεθεί σε κατάσταση συναγερμού.

Στο ΝΑΤΟ έχει σημάνει συναγερμός. ΝΑΤΟϊκοί Αξιωματούχοι κάνουν λόγο για “ρωσική επιχείρηση False flag” στην Αμπχαζία η οποία σχετίζεται με τις επαφές της Γεωργίας με την ΕΕ και το ΝΑΤΟ αλλά και την πρόσφατη ανακοίνωση περί δημιουργίας μόνιμης ναυτικής βάσης στην Αμπχαζία.

Ίσως είμαστε στην αρχή μιας ιστορίας που μπορεί να οδηγήσει σε τρίτο μέτωπο μετά την Ουκρανία και την Γάζα.

Ν.Οσετία: Χύθηκε αίμα, με εμπλοκή Ρώσων, για 1η φορά από το 2008!

Ένας Γεωργιανός σκοτώθηκε από Ρώσους στρατιώτες που είχαν αναπτυχθεί κατά μήκος των μη αναγνωρισμένων συνόρων μεταξύ της υποστηριζόμενης από τη Μόσχα αποσχισθείσας επαρχίας της Νότιας Οσετίας και των εδαφών που βρίσκονται υπό τον έλεγχο των γεωργιανών ενόπλων δυνάμεων, δήλωσε ο πρωθυπουργός της Γεωργίας Ιρακλί Γκαριμπασβίλι.

Σε δήλωση που δημοσιεύτηκε στην επίσημη σελίδα του στο Facebook, ο πρωθυπουργός Γκαριμπασβίλι ανέφερε ότι ένας γεωργιανός πολίτης πυροβολήθηκε και σκοτώθηκε, ενώ ένας άλλος αιχμαλωτίστηκε από Ρώσους στρατιώτες κοντά στο χωριό Κιρμπάλι, σε μικρή απόσταση από τα de facto σύνορα.

«Ο αδερφός μου ήταν στο νεκροταφείο για να ανάψει ένα κερί στον τάφο των γονιών μας. Μετά ανέβηκε στην εκκλησία για να προσευχηθεί και πυροβολήθηκε στο δρόμο της επιστροφής», δήλωσε ο αδερφός του θύματος.

Πρόκειται για το πρώτο φονικό περιστατικό που σημειώνεται στην περιοχή από την πολεμική σύγκρουση Ρωσίας-Γεωργίας τον Αύγουστο του 2008.

Συλλήψεις αμάχων κατά μήκος των μη αναγνωρισμένων συνόρων αποτελούν συχνό φαινόμενο.

Μετά τον σύντομο πόλεμο του 2008, η Ρωσία αναγνώρισε την ανεξαρτησία της Νότιας Οσετίας και της Αμπχαζίας, μιας επίσης αποσχισθείσας γεωργιανής επαρχίας.

Η Ρωσία σχεδιάζει να φτιάξει ναυτική βάση στην Αμπχαζία

Υπενθυμίζουμε ότι πριν ένα μήνα η Ρωσία ανακοίνωσε ότι σχεδιάζει ναυτική βάση στις ακτές του Ευξείνου Πόντου και συγκεκριμένα στην περιοχής της Αμπχαζίας, δήλωσε ο ηγέτης της περιοχής σύμφωνα με την εφημερίδα Izvestiya, μια ημέρα μετά τη συνάντηση με τον πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν.

Ο Ασλάν Μπζάνια, ο αυτοαποκαλούμενος πρόεδρος της αποσχισθείσας περιοχής που υποστηρίζεται από τη Ρωσία, δήλωσε ότι έχει υπογραφεί συμφωνία για μια μόνιμη ναυτική βάση στην περιοχή Οχαμτσίρα.

“Υπογράψαμε μια συμφωνία και στο εγγύς μέλλον θα υπάρχει μια μόνιμη βάση του ρωσικού ναυτικού στην περιοχή Οχαμτσίρα”, δήλωσε ο Μπζάνια στην Izvestiya.

“Όλα αυτά στοχεύουν στην αύξηση του επιπέδου αμυντικής ικανότητας τόσο της Ρωσίας όσο και της Αμπχαζίας και αυτού του είδους η αλληλεπίδραση θα συνεχιστεί”, είπε.

“Υπάρχουν επίσης πράγματα για τα οποία δεν μπορώ να μιλήσω”.

Η Ρωσία αναγνώρισε την Αμπχαζία και μια άλλη αποσχισθείσα περιοχή, τη Νότια Οσετία, ως ανεξάρτητα κράτη το 2008, αφού τα ρωσικά στρατεύματα απέκρουσαν μια γεωργιανή προσπάθεια να ανακαταλάβουν τη Νότια Οσετία σε έναν πενθήμερο πόλεμο που έληξε στις 12 Αυγούστου 2008.
Η Γεωργία ανησυχεί για τα ρωσικά σχέδια…

Αμέσως μετά η Γεωργία εξέφρασε την “ανησυχία” της για την προσεχή δημιουργία μιας ρωσικής ναυτικής βάσης στην Αμπχαζία καθώς θεωρεί πως συνιστά “παραβίαση” της κυριαρχίας της, ανακοίνωσε το γεωργιανό υπουργείο Εξωτερικών.

“Τέτοιες ενέργειες συνιστούν κατάφωρη παραβίαση της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας” της Γεωργίας και “πρόκληση με στόχο να νομιμοποιηθεί η παράνομη κατοχή της Αμπχαζίας”, υπογράμμισε το υπουργείο εκφράζοντας την “ανησυχία” του.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου