Πέμπτη 11 Ιανουαρίου 2024

Η Νέα Γεωπολιτική Εποχή: Έξι Χώρες εντάσσονται στην BRICS

Η Νέα Γεωπολιτική Εποχή: Έξι Χώρες εντάσσονται στην BRICS, μετασχηματίζοντας τις Παγκόσμιες Δυναμικές Ισχύος

Του Κωνσταντίνου Πογιατζή *

Σε μια κομβική κίνηση που σηματοδοτεί μια σεισμική αλλαγή στις παγκόσμιες γεωπολιτικές δυναμικές, η ομάδα BRICS – που αποτελείται από τη Βραζιλία, τη Ρωσία, την Ινδία, την Κίνα και τη Νότια Αφρική – έχει επεκτείνει τη σύνθεσή της για να περιλάβει έξι ακόμη χώρες:

την Αργεντινή, την Αίγυπτο, την Αιθιοπία, το Ιράν, τη Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Αυτή η επέκταση, ανακοινώθηκε στη 15η Σύνοδο της BRICS στο Γιοχάνεσμπουργκ της Νότιας Αφρικής, αποτελεί έναν κρίσιμο σταθμό στην εξέλιξη της ομάδας από ένα οικονομικό συνασπισμό σε ένα σημαντικό γεωπολιτικό φορέα.

Η BRICS, από την ίδρυσή της το 2009, έχει θεωρηθεί ως μια αντίβαρο στην κυριαρχία της Δυτικής παγκόσμιας οικονομικής τάξης.

Αρχικά ως οικονομική ομάδα που επικεντρώθηκε στην αγορά και την χρηματοοικονομική συνεργασία μεταξύ των αναδυόμενων οικονομιών, η BRICS έχει σταδιακά εξελιχθεί για να περιλαμβάνει ευρύτερα πολιτικά και στρατηγικά συμφέροντα.

Η ένταξη έξι διαφορετικών και στρατηγικά τοποθετημένων χωρών ενισχύει περαιτέρω τη θέση της BRICS ως σημαντικού παίκτη στην παγκόσμια σκηνή.

Οι νέες χώρες φέρνουν στην BRICS μια πλούσια ποικιλία γεωγραφικών, οικονομικών και πολιτιστικών διαφορών.

Η Αργεντινή, με οικονομία κυρίως βασισμένη στη γεωργία και τη βιομηχανία, προσθέτει Νοτιοαμερικανική πινελιά στην ομάδα. Η Αίγυπτος, με τη στρατηγική της θέση ως πύλη ανάμεσα στην Αφρική και τη Μέση Ανατολή, προσφέρει νέους διπλωματικούς διαύλους.

Η Αιθιοπία, συχνά αποκαλούμενη ως μία από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες οικονομίες της Αφρικής, φέρνει μια μοναδική προοπτική από το Κέρας της Αφρικής.

Το Ιράν και η Σαουδική Αραβία, δύο περιφερειακές δυνάμεις στη Μέση Ανατολή με σημαντικά αποθέματα πετρελαίου, προσθέτουν μια νέα διάσταση ενεργειακής πολιτικής στις δυναμικές της BRICS.

Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, ένας παγκόσμιος επιχειρηματικός κόμβος γνωστός για τις στρατηγικές του οικονομικής διαφοροποίησης, συμπληρώνουν την ομάδα με την εμπειρία τους στο εμπόριο και τις επενδύσεις.

Η επέκταση δεν είναι απλά μια αριθμητική αύξηση, αλλά μια στρατηγική κίνηση για την αναδιαμόρφωση των παγκόσμιων οικονομικών αφηγημάτων.

Με αυτή τη νέα σύνθεση, οι χώρες της BRICS καλύπτουν συλλογικά ένα σημαντικό μέρος του παγκόσμιου πληθυσμού, του ΑΕΠ και της γεωγραφικής έκτασης.

Η επιρροή της ομάδας στα παγκόσμια θέματα, από το εμπόριο και τις επενδύσεις μέχρι την ενέργεια και τη βιώσιμη ανάπτυξη, αναμένεται να αυξηθεί εκθετικά.

Η ένταξη αυτών των χωρών συμβολίζει επίσης μια μετατόπιση προς έναν πιο πολύπλοκο κόσμο, αμφισβητώντας τη μακροχρόνια Δυτική κυριαρχία στα παγκόσμια θέματα.

Οι χώρες της BRICS έχουν συχνά επικρίνει την υφιστάμενη παγκόσμια χρηματοοικονομική αρχιτεκτονική για την άδικη φύση της και έχουν εκφράσει ανοικτά την επιθυμία τους για μεταρρύθμιση θεσμών όπως το ΔΝΤ και η Παγκόσμια Τράπεζα.

Οι οικονομικές συνέπειες της επέκτασης είναι τεράστιες.

Συλλογικά, οι χώρες της BRICS έχουν τώρα μια σημαντικότερη μερίδα της παγκόσμιας παραγωγής, κατανάλωσης και αποθεμάτων πετρελαίου.

Αυτή η μεταβολή θα μπορούσε να οδηγήσει σε νέες δυναμικές στις παγκόσμιες αγορές ενέργειας, ιδιαίτερα αν αυτές οι χώρες αποφασίσουν να εμπορεύονται με νομίσματα διαφορετικά από το δολάριο των ΗΠΑ, αμφισβητώντας την κυριαρχία του στο παγκόσμιο εμπόριο πετρελαίου.

Η επέκταση του μπλοκ BRICS παρουσιάζει επίσης τεράστιες ευκαιρίες για εμπόριο και επενδύσεις μεταξύ των χωρών-μελών.

Με την ποικιλία των οικονομιών που περιλαμβάνει, η BRICS μπορεί να διευκολύνει το εμπόριο σε διάφορους τομείς, από τη γεωργία και τη βιομηχανία μέχρι την τεχνολογία και τις υπηρεσίες, μειώνοντας έτσι την εξάρτηση από τις παραδοσιακές Δυτικές αγορές.

Ωστόσο, η επέκταση δεν είναι απαλλαγμένη από προκλήσεις. Οι διαφορετικές πολιτικές και οικονομικές συστήματα των νέων μελών θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε πολυπλοκότητες στις διαδικασίες λήψης αποφάσεων εντός της BRICS.

Η ευθυγράμμιση των συμφερόντων αυτών των διαφορετικών οικονομιών προς κοινούς στόχους θα είναι ένα σημαντικό τεστ για της συνοχής και της αποτελεσματικότητας της ομάδας.

Επιπλέον, οι ιστορικές και πολιτικές εντάσεις μεταξύ κάποιων από τα νέα μέλη, όπως το Ιράν και η Σαουδική Αραβία, θα μπορούσαν να αποτελέσουν προκλήσεις στην προώθηση ενός ενιαίου μετώπου.

Η BRICS θα πρέπει να προηγηθεί προσεκτικά αυτές τις λεπτές σχέσεις για να διατηρήσει την ενότητα και την επικέντρωση στους κοινούς στόχους.

Καθώς η BRICS εισέρχεται σε αυτή τη νέα φάση, αντιμετωπίζει τόσο ευκαιρίες όσο και προκλήσεις.

Η ικανότητα της ομάδας να εκμεταλλευτεί την επεκταμένη επιρροή τ ης για συλλογικό όφελος, ενώ ταυτόχρονα διαχειρίζεται τις εσωτερικές διαφορές, θα είναι κρίσιμη για την επιτυχία της.

Η BRICS θα μπορούσε ενδεχομένως να ηγηθεί πρωτοβουλιών για μια πιο δίκαιη παγκόσμια τάξη, να πρωταγωνιστήσει στην προώθηση της βιώσιμης ανάπτυξης και να προσφέρει μια εναλλακτική αφήγηση στη Δυτική κυρίαρχη παγκόσμια πολιτική.

Η επέκταση της BRICS σηματοδοτεί την αυγή μιας νέας γεωπολιτικής εποχής.

Συμβολίζει τις αυξανόμενες φιλοδοξίες των αναδυόμενων οικονομιών να παίξουν έναν πιο σημαντικό ρόλο στον σχηματισμό των παγκόσμιων υποθέσεων.

Καθώς ο κόσμος παρακολουθεί, η επιτυχία αυτής της επεκταμένης συμμαχίας στη διαχείριση του περίπλοκου δικτύου της παγκόσμιας πολιτικής και οικονομίας θα έχει μακροπρόθεσμες επιπτώσεις για το μέλλον των διεθνών σχέσεων.

* Διεθνολόγος BSc | MPA | MBA | MSc

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου