Κυριακή 4 Φεβρουαρίου 2024

Ο αγρότης που άναψε το φιτίλι των κινητοποιήσεων στη Γαλλία

Ο αγρότης που άναψε το φιτίλι των κινητοποιήσεων στη Γαλλία

«Δεν μου αρέσει να χάνω» είπε στον Γάλλο πρωθυπουργό ο 42χρονος Ζερόμ Μπαΐλ, ο οποίος ηγήθηκε των αγροτικών κινητοποιήσεων στην Τουλούζη
Ο Ζερόμ Μπαΐλ ανέλαβε τη φάρμα δημητριακών και βοοειδών της οικογένειάς του το 2015, αφού αυτοκτόνησε ο πατέρας του, Αλέν, εν μέσω οικονομικών δυσκολιών. «Δεν ήθελα να δω τους φίλους μου να κάνουν το ίδιο πράγμα», είπε σε συνέντευξή του. - Φωτ.: New York Times

ΟΖερόμ Μπαΐλ συμμετείχε για μέρες σε ένα μπλόκο αγροτών έξω από την Τουλούζη, όταν ο Γάλλος πρωθυπουργός, Γκαμπριέλ Ατάλ, έφτασε στο σημείο, ντυμένος με κοστούμι και γραβάτα, για να τους ευχαριστήσει που «έκαναν τη Γαλλία υπερήφανη» και να τους ανακοινώσει ότι θα ικανοποιήσει τα αιτήματά τους.

Μπροστά στα φλας των φωτογράφων και στα απλωμένα μικρόφωνα, ο Μπαΐλ είπε ευθέως στον Γάλλο πρωθυπουργό ότι αντιμετωπίζει την κατάσταση ως έναν αγώνα μεταξύ δύο ομάδων: των εξεγερμένων αγροτών, με επικεφαλής τον ίδιο, και της κυβέρνησης, με επικεφαλής τον Ατάλ. «Δεν μου αρέσει να χάνω», είπε ο Μπαΐλ, ντυμένος σαφώς πιο χαλαρά, με ένα καπέλο του μπέιζμπολ στο κεφάλι. Μόλις άκουσε την ατάκα, το πυκνό πλήθος αγροτών που βρισκόταν γύρω του, γέλασε.

Ο 42χρονος Ζερόμ Μπαΐλ θεωρείται ότι έγινε η «σπίθα» που πυροδότησε τις μαζικές αγροτικές κινητοποιήσεις σε όλη τη Γαλλία. Πλέον, οι αγρότες έφτασαν μέχρι το Παρίσι μέσα στην εβδομάδα μπλοκάροντας αυτοκινητόδρομους και αγνοώντας τις υποσχέσεις του Ατάλ ότι θα τους προστατεύσει από τον «αθέμιτο ανταγωνισμό». Εμφανώς ανικανοποίητοι, οι αγρότες δηλώνουν ότι θα συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις τους, προτάσσοντας τα τεράστια προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος σε όλη τη χώρα.

Ο Μπαΐλ γνωρίζει καλά αυτά τα προβλήματα. Ανέλαβε τη φάρμα δημητριακών και βοοειδών της οικογένειάς του το 2015, αφού αυτοκτόνησε ο πατέρας του, Αλέν, εν μέσω οικονομικών δυσκολιών. «Δεν ήθελα να δω τους φίλους μου να κάνουν το ίδιο πράγμα», είπε σε μια συνέντευξη από το αγρόκτημά του, περίπου 56 χιλιόμετρα από την Τουλούζη.Φωτ.: New York Times
Το κάλεσμα για μπλόκα

Ο Μπαΐλ ήταν ανάμεσα στους εκατοντάδες αγρότες που διέσχισαν τους δρόμους της Τουλούζης νωρίτερα αυτόν τον μήνα με τα τρακτέρ τους, συμμετέχοντας σε μια διαμαρτυρία που οργάνωσαν τα συνδικάτα.

Οι αγρότες βρίσκονταν στην όμορφη ροζ κεντρική πλατεία της πόλης, όταν έμαθαν ότι η συνάντηση μεταξύ των συνδικαλιστών τους και του νομάρχη δεν είχε αποφέρει κανένα συγκεκριμένο αποτέλεσμα όσον αφορά τα αιτήματά τους. Τότε, φίλοι του Μπαΐλ, του έδωσαν το μικρόφωνο, σε μια προσπάθεια να συσπειρωθεί το απογοητευμένο πλήθος αγροτών.

«Δεν περιμένω άλλο», φώναξε ο Μπαΐλ από το μικρόφωνο και κάλεσε όλους όσοι αισθάνονται περήφανοι για αυτή τη δουλειά να προχωρήσουν σε μπλόκα στους αυτοκινητόδρομους. Δύο ημέρες αργότερα, ένας «στρατός» από τρακτέρ βγήκε στον αυτοκινητόδρομο που συνδέει την Τουλούζη με τα ισπανικά σύνορα, κοντά στην πόλη Καρμπόν, και τον απέκλεισε με μπάλες από άχυρο. Οταν εμφανίστηκε η αστυνομία, ο Μπαΐλ τους ξεκαθάρισε ότι δεν θα φύγει από το σημείο μέχρι να δοθούν συγκεκριμένες λύσεις για τρία βασικά τους αιτήματα.

«Είναι ο μόνος που θα μπορούσε να το κάνει. Εχει το χάρισμα», δήλωσε ο Ζοέλ Τουρνιέ, επίσης αγρότης που συμμετείχε στο εν λόγω μπλόκο.Φωτ.: APwww.kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου