Κυριακή 12 Απριλίου 2009

ΓΙΑ ΝΑ ΜΗ ΜΑΣ ΠΕΡΝΟΥΝ ΓΙΑ ΧΑΖΟΥΣ ΝΑ ΔΟΘΟΥΝ ΟΙ ΔΩΡΕΑΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΕΠΙΒΙΒΑΣΗΣ ΣΤΟΥΣ ΦΑΝΤΑΡΟΥΣ


Χρήσιμες πληροφορίες για τους φαντάρους που αυτές τις μέρες επιστρέφουν στα σπίτια τους με εορταστικές άδειες.

Σύμφωνα με την με την πάγια διαταγή 5-276, όσοι υπηρετούν τη θητεία τους και απέχουν (η μονάδα ή η μόνιμη κατοικία) άνω των 500 χλμ. Δικαιούνται ως (6) καταστάσεις επιβίβασης και έως (3) με την Ολυμπιακή ή αεροπορική εταιρεία ελληνικών συμφερόντων. Σύμφωνα δε με την τροποποίηση του Δεκεμβρίου του 2005 καταστάσεις επιβίβασης δικαιούνται για οποιαδήποτε μορφής άδεια οι φαντάροι και όσοι υπηρετούν στην παραμεθόριο δικαιούνται τη χορήγηση μέχρι 6 καταστάσεων επιβίβασης., 4 εκ των οποίων αεροπορικώς χωρίς καμία προϋπόθεση!


Στις περισσότερες μονάδες όμως δεν χορηγούνται καταστάσεις επιβίβασης στους φαντάρους ειδικά για τις γιορτές, με πρόσχημα ότι αυτές οι μέρες άδειας είναι άγραφες και δεν δικαιολογούν χορήγηση τέτοιων καταστάσεων! Εκτός του ότι δεν καλύπτονται νομικά είναι απαράδεκτο να επιβαρύνεται ο φαντάρος με τα έξοδα μετακίνησης για τις ημέρες των εορτών. Εκτός του ότι επιβαρύνεται με ένα σωρό έξοδα κατά τη διάρκεια της θητείας του αυτός και η οικογένεια του, του λένε ότι άμα θες να πας να δεις τους δικούς σου τις μέρες των γιορτών πρέπει να πληρώσεις.


Επιπλέον χρησιμοποιείται κατά κόρον ένα άλλο «τέχνασμα». Χορηγείται αεροπορική κ.ε. μόνο αν η απόσταση από τη μόνιμη κατοικία σου είναι πάνω από 500 χλμ σε...ευθεία γραμμή!! Έτσι ένα φαντάρος που υπηρετεί στη Χίο και διαμένει μόνιμα στην Κρήτη δε δικαιούται αεροπορική κατάσταση παρά το γεγονός ότι δεν έχει απευθείας πλοίο Χίο- Κρήτη και πρέπει να ταξιδέψει μέσω Πειραιά αφού στην ευθεία η Κρήτη απέχει λιγότερο από 500χλμ! Το ίδιο μπορεί να πουν και σε φαντάρο που υπηρετεί στον Έβρο και έχει τόπο διαμονής τη Λάρισα.

Επίσης πουθενά δεν αναφέρεται στην υπουργική απόφαση ότι όταν χρησιμοποιούνται δύο μέσα μεταφοράς (π.χ. αεροπλάνο και τρένο ή λεωφορείο) μοιράζεται η χιλιομετρική απόσταση. Τα ίδια ισχύουν και για όσους θα μετακινηθούν με τρένο intercity. Για όσους θέλουν μετακινηθούν με C-130: Κάθε μονάδα της αεροπορίας στην παραμεθόριο έχει την υποχρέωση σε εύλογο χρονικό διάστημα να ενημερώσει για τους στρατευμένους που δικαιούνται να μετακινηθούν κάνοντας χρήση των αδειών τους.

Πάντα οι φαντάροι έχουν προτεραιότητα, κι ας είναι οι δωρεάν θέσεις των C-130 περιζήτητες από αξιωματικούς-απόστρατους-παιδιά αξιωματικών (που σπουδάζουν π.χ. σε επαρχιακές πόλεις κλπ).

Ένα ολόκληρο πλέγμα αξιωματικών, υπεύθυνων γραφείων κινήσεως, επιτελικών γραφείων που «κάνουν τα στραβά μάτια» και διαφόρων άλλων «κοράκων», προσπαθούν να μειώσουν νόμιμα ή – κυρίως - παράνομα το κόστος επωμίζοντάς το στους φαντάρους, λέγοντας ψέματα. Είναι απαράδεκτο να βγάζουν κέρδος από την εκμετάλλευση της άγνοιας των νόμων από τους οπλίτες και μετά να δηλώνουν πως δεν ήξεραν.

Καλούμε τους συναδέλφους να μην ψαρώνουν.
Τους καλούμε σε κάθε περίπτωση αυθαιρεσίας ή αδικίας σε βάρος τους να υπερασπιστούν τα δικαιώματά τους.

Να βγουν παραπονούμενοι και να απαιτήσουν όσα δικαιούνται.
Να καταγγείλουμε επώνυμα κάθε αυθαιρεσία και παρατυπία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου