Τρίτη 8 Σεπτεμβρίου 2009

Λιγότερες σκοπιές

Μελέτη η οποία έγινε από στρατιώτη της Ομάδας Ψυχοκοινωνικής Μέριμνας «δείχνει» τρόπους βελτίωσης της καθημερινότητας στο στρατόπεδο. Αγνοήθηκε από τη διοίκηση

«E» 8/9

Μερικές απλές λύσεις θα βελτίωναν αισθητά την καθημερινότητα των φαντάρων, όμως προσκρούουν σε μία περίεργη στρατιωτική λογική και δεν εφαρμόζονται, με αποτέλεσμα να διαιωνίζονται προβλήματα, υποστηρίζει μελέτη που συντάχθηκε από στρατιώτη, μέλος της Ομάδας Ψυχοκοινωνικής Μέριμνας του Κέντρου Εκπαίδευσης Υγειονομικού, η οποία όμως δεν υπογράφηκε ποτέ από τη διοίκηση του στρατοπέδου ώστε να προωθηθεί στην ιεραρχία.


Λιγότερες σκοπιές

Λίγους μήνες μετά τη σύνταξη της μελέτης, ο στρατιώτης αποφάσισε τελικά να τη στείλει στην Επιτροπή Αλληλεγγύης Στρατευμένων, η οποία χθες τη δημοσιοποίησε. Η μελέτη βασίστηκε σε έρευνα που έγινε από την Ομάδα Ψυχοκοινωνικής Μέριμνας στο ΚΕΥΓ το διάστημα 2-10 Φεβρουαρίου σε 720 οπλίτες. Σύμφωνα με αυτήν:



Θα ήταν δυνατόν να μειωθούν οι υπηρεσίες των οπλιτών, οι οποίες σε πολλές περιπτώσεις ξεπερνούν τις 15 τον μήνα, κατά παράβαση των διαταγών του ΓΕΣ. Εφόσον υπάρχουν κάμερες, η περίπολος είναι περιττή ή θα μπορούσε να αντικατασταθεί από κινητές σκοπιές ή να περιοριστεί η λειτουργία της μόνο κατά τις βραδινές ώρες.

Αρκετοί οπλίτες τού εξέφρασαν την επιθυμία τους να χρησιμοποιήσουν το γυμναστήριο και τη βιβλιοθήκη για μία δημιουργική αξιοποίηση του ελεύθερου χρόνου τους, οι αίθουσες αυτές παραμένουν κλειστές.

Τα υπηρεσιακά που δίνονται στους οπλίτες να βγουν λίγο έξω είναι τρίωρης διάρκειας, εξαναγκάζοντας τους οπλίτες να βιάζονται στην πραγματοποίηση των αναγκαίων δραστηριοτήτων τους (μπάνιο, φαγητό στο σπίτι, επικοινωνία με φίλους). Η πίεση του χρόνου στα τρίωρα υπηρεσιακά είναι ακόμα μεγαλύτερη για εκείνους που θα πρέπει να πάνε στο χωριό τους, με αποτέλεσμα να θέτουν σε κίνδυνο τη ζωή τους προσπαθώντας να πάνε στο σπίτι τους και να βρίσκονται στο στρατόπεδο στην ώρα τους.

Το μπετόν στο οποίο είναι στερεωμένα τα κάγκελα των παραθύρων του πρώτου ορόφου δεν είναι συμπαγές και παρουσιάζει ρωγμές. Κάποιες φορές έχουν αποκολληθεί κομμάτια καθιστώντας επισφαλή την υγεία των στρατιωτών για παρόμοια περιστατικά στο μέλλον ίσως θανάσιμα.

Τα παράθυρα έχουν πολύ κακή μόνωση. Ειδικά σε περιόδους βροχών εισέρχεται νερό στους θαλάμους. Επίσης λόγω της πολύ κακής μόνωσης κατά τον χειμώνα, η θερμότητα των καλοριφέρ δεν διατηρείται σε ανεκτά επίπεδα. Η μία τουαλέτα για 30 άτομα -για κάποια περίοδο έφτασαν και στα 40- δεν πληροί σε καμιά περίπτωση τους στοιχειώδεις όρους υγιεινής.

Ερώτημα

Προκύπτει το ερώτημα της άμεσης χρήσης της σε πιθανή περίπτωση γρίπης συνοδευόμενης από διάρροια με δυσάρεστες συνέπειες. Επιπλέον λόγω και του πολύ παλιού αποχετευτικού συστήματος, η τουαλέτα του Λόχου Διοικήσεως βουλώνει πολλές φορές.

Μετά το πέρας της εκπαίδευσής τους οι νεοσύλλεκτοι συνεχίζουν τη θητεία τους αποκτώντας ειδικότητα ανάλογη με αυτή που σπούδασαν και άσκησαν στην πολιτική τους ζωή. Ωστόσο, δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις εκείνων που λόγω των διασυνδέσεων των ίδιων, των οικογενειών τους, φιλικών προσώπων με άτομα που έχουν ισχυρή επιρροή και δύναμη (αξιωματικοί, πολιτικοί κ.λπ.) εξασφαλίζουν τη θητεία τους στο υγειονομικό χωρίς να πληρούν τα κριτήρια κατοχής γνώσεων σχετικών με τον τομέα της υγείας.

Σε αρκετές περιπτώσεις δημιουργεί προβλήματα, όπως εντάσεις, συγκρούσεις αλλά και αποκλεισμό ατόμων από την ειδικότητα την οποία σπούδασαν και ειδικεύτηκαν. Υπήρξαν πολλές περιπτώσεις τέτοιων ατόμων, όπως νοσηλευτές, οδοντοτεχνίτες, που παρά τη διαπιστευμένη γνώση τους πήραν ειδικότητα αποθηκάριου, οδηγού.

ΙΩΑΝΝΑ ΗΛΙΑΔΗ


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου