http://www.ethnos.gr
Η αποστολή της ΕΕ που εποπτεύει το κρατίδιο προσπαθεί να συνεφέρει την οικονομία με αθρόες ιδιωτικοποιήσεις, την ώρα που διαφθορά και φτώχεια σπρώχνουν τους Κοσοβάρους στη μετανάστευση
Το επίσημο προτεκτοράτο της Ευρωπαϊκής Ενωσης, το Κόσοβο, την περασμένη Τετάρτη 17 Φεβρουαρίου γιόρτασε τα δύο χρόνια από τότε που το Κοινοβούλιό του ψήφισε τη διακήρυξη της ανεξαρτησίας.
Στη συγκεκριμένη διακήρυξη υπάρχει η ρητή αναφορά πως το κράτος βρίσκεται υπό την επιτήρηση της πολιτικής αποστολής της Ευρωπαϊκής Ενωσης (EULEX), ωστόσο την -έτσι κι αλλιώς- ανάπηρη ανεξαρτησία του Κοσόβου αναγνώρισαν μέχρι σήμερα 65 χώρες.
Μεταξύ αυτών οι ΗΠΑ και οι 22 από τις 27 χώρες της ΕΕ, που το επιτηρεί. Μέσα στο 2009 μάλιστα το Κόσοβο έγινε δεκτό ως μέλος στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και, σχεδόν ταυτόχρονα, στην Παγκόσμια Τράπεζα, όπου μόλις μπήκε έπρεπε να αρχίσει να ξεπληρώνει χρέη 381 εκατ. δολαρίων, τα οποία κληρονόμησε από τη Γιουγκοσλαβία.
Τα χρήματα που δωρήθηκαν στο Κόσοβο ήταν πολλά. Περίπου 3,5 δισ. ευρώ κατά το διάστημα 1999-2007. Τα δύο τρίτα εξ αυτών προήλθαν από την ΕΕ, όπως εξηγούσε περιχαρής ο Ολι Ρεν λίγους μήνες μετά τη μονομερή ανεξαρτησία του Κοσόβου σε διεθνές γκαλά δωρητών προς το νεαρό κρατικό μόρφωμα.
Τον Ιούλιο του 2008 στις Βρυξέλλες συγκεντρώθηκε 1,2 δισ. ευρώ. Η ευρωπαϊκή συνεισφορά ενθουσίασε τον Φινλανδό επίτροπο: «Είμαι περήφανος που μέσω της δωρεάς μισού δισ. ευρώ, η ΕΕ αποδεικνύει τη δέσμευσή της απέναντι στο Κόσοβο και στη σταθερότητα των Δυτικών Βαλκανίων».
Το ίδιο χαρούμενος πρέπει να αισθάνθηκε και ο Χασίμ Θάτσι. Γιατί αν ο πρωθυπουργός του Κοσόβου έχει, όπως λέγεται, πλουτίσει μυστηριωδώς ήδη από την εποχή που ήταν μέλος του UCK... εξωτερικού (Ελβετία), σίγουρα τούτο συνέβη χάρη στη βοήθεια την οποία έχουν παράσχει αφειδώς οι τσιγκούνηδες -κατά τ’ άλλα- Ευρωπαίοι επίτροποι.
Ανέχεια και ιδιωτικοποιήσεις
Η EULEX αυτοχαρακτηρίζεται ως πολιτική αποστολή της ΕΕ. Το σίγουρο είναι ότι μέχρι τον Ιούνιο θα έχει κοστίσει ήδη 265 εκατ. ευρώ στον κοινοτικό προϋπολογισμό. Στους κόλπους της εργάζονται περίπου 3.200 άτομα, εκ των οποίων οι 6 στους 10 είναι ξένοι.
Μεταξύ αυτών είναι 1.400 αστυνομικοί, 70 δεσμοφύλακες, 60 δικαστές και εισαγγελείς, καθώς και 46 τελωνειακοί - να μια καινούρια προσέγγιση στην έννοια «πολιτική αποστολή»!
Στο τιμόνι της βρίσκεται ο παλιός στρατιωτικός διοικητής των ΝΑΤΟϊκών δυνάμεων στην Πρίστινα, ένας Γάλλος στρατηγός με εμπειρία στη Λεγώνα των Ξένων και με το αριστοκρατικό όνομα Ιβ ντε Κερμαμπόν. Στο εσωτερικό το Κόσοβο δείχνει να πηγαίνει από το κακό στο χειρότερο: η ανεργία έχει φτάσει το 43%, ενώ το 40% του πληθυσμού ζει ξοδεύοντας λιγότερο από ενάμισι ευρώ τη μέρα. Το όνειρο της φυγής είναι το μόνο ρεαλιστικό για ένα καλύτερο μέλλον, για όσους ζουν έξω από το κύκλωμα που πλουτίζει μέσω της διαφθοράς.
Ομως κι αυτό κοστίζει. Οι Κοσοβάροι δίνουν 3.000 - 4.000 ευρώ για να φύγουν προς τη Δύση. Περίπου το 15% του ΑΕΠ του Κοσόβου οφείλεται σε εμβάσματα που στέλνουν χιλιάδες μετανάστες.
Η προτεραιότητα του Πιέτερ Φέιθ, του Ολλανδού ειδικού εκπροσώπου της Ευρωπαϊκής Ενωσης στο Κόσοβο, είναι οι ιδιωτικοποιήσεις. Η ΕΕ ανανέωσε στις 12 Φεβρουαρίου τη θητεία του Φέιθ, ο οποίος, λίγες μέρες πιο πριν, ως επικεφαλής του Διεθνούς Πολιτικού Γραφείου για το Κόσοβο, είχε παραχωρήσει αρμοδιότητες στην κυβέρνηση της χώρας.
Κράτησε, εντούτοις, τον έλεγχο της Ελεγκτικής Επιτροπής και, κυρίως, την Υπηρεσία Ιδιωτικοποιήσεων. Πολλές φωνές διαμαρτυρίας έχουν υψωθεί για τις μαζικές ιδιωτικοποιήσεις που συνόδευσαν εξαρχής τον «ανθρωπιστικό πόλεμο» του ΝΑΤΟ.
Το 2002 απαλλοτριώθηκε κάθε «συλλογική ιδιοκτησία» και οι εργαζόμενοι αποζημιώθηκαν με το 20% των νόμιμων. Από το 2002 έως το 2007 ιδιωτικοποιήθηκαν 260 εταιρείες. Οι επικριτές αυτής της πολιτικής ισχυρίζονται πως οι κρατικές επιχειρήσεις πωλούνται σε τεχνητά υποτιμημένες λόγω κρίσης τιμές.
ΝΙΚΗΤΑΣ ΚΟΥΡΙΔΑΚΗΣ
ΥΠΕΞ ΕΕ
«Ανήκετε στην Ευρώπη»
Επιβεβαιώνοντας τα «μεγαλεπήβολα» σχέδια που έχει η ΕΕ για το «ανεξάρτητο» Κόσοβο, η υπουργός Εξωτερικών της ΕΕ, Κάθριν Αστον, τόνισε απερίφραστα την Παρασκευή από την Πρίστινα, τον τελευταίο σταθμό της περιοδείας της στα Βαλκάνια, ότι «το Κόσοβο ανήκει στην Ευρώπη» και αποτελεί μια από τις «σημαντικές προτεραιότητες» της ΕΕ. Ως εκ τούτου, η Γηραιά ήπειρος οφείλει να το «υποστηρίξει» σε «πρακτικά ζητήματα», όπως αυτό της οικονομικής του ανάπτυξης. «Είναι πολύ σημαντικό να επιτύχουμε όλοι μια τέτοια οικονομική ανάπτυξη που θα επιτρέψει στους πολίτες του Κοσόβου να προσεγγίσουν τα οφέλη της ΕΕ», δήλωσε η Αστον μετά από συνάντηση με τον πρωθυπουργό Χασίμ Θάτσι.
Γ. ΣΚΑΦΙΔΑΣ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου