Κυριακή 21 Φεβρουαρίου 2010

Οι τουρκικές προκλήσεις, η Εργκένεκον και η επίσκεψη Δρούτσα

http://news.kathimerini.gr/

Η Αγκυρα αξιοποιεί τις παραβιάσεις και τις υπερπτήσεις εναντίον της Ελλάδας ως βαλβίδα εκτόνωσης των εσωτερικών κρίσεων

Δωρα Αντωνιου

Τη δυναμική επανεμφάνιση των τουρκικών προκλήσεων στο Αιγαίο στην πιο προωθημένη τους μορφή, αυτή, δηλαδή, των υπερπτήσεων και των παραβιάσεων περιοχών που έχουν δεσμευθεί για ασκήσεις, αξιολογούν στο υπουργείο Εξωτερικών, τη στιγμή που προετοιμάζεται με εντατικούς ρυθμούς η επίσκεψη του αναπληρωτή υπουργού κ. Δημήτρη Δρούτσα στην Αγκυρα. Επειτα από «διάλειμμα» δύο, περίπου, μηνών, την περασμένη εβδομάδα τουρκικά μαχητικά πραγματοποίησαν υπερπτήση πάνω από το Φαρμακονήσι, ενώ μόλις την περασμένη Πέμπτη, αγνοώντας προκλητικά τους κανονισμούς ασφαλείας και ανεβάζοντας τον κίνδυνο πρόκλησης ατυχήματος στο Αιγαίο στο κατακόρυφο, τέσσερα τουρκικά F-16 εισήλθαν στο πεδίο βολής Ανδρου, τη στιγμή που η φρεγάτα «Αιγαίο» του Πολεμικού Ναυτικού πραγματοποιούσε βολές κατά εικονικών στόχων.

Στις αναλύσεις που κάνουν διπλωμάτες των αρμοδίων υπηρεσιών, όσο και στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, εξετάζονται όλα τα σενάρια: είναι γεγονός ότι οι νέες τουρκικές προκλήσεις έρχονται σε στιγμή κατά την οποία στο εσωτερικό της γείτονος βρίσκεται και πάλι σε όξυνση η αντιπαράθεση της κυβέρνησης Ερντογάν με το κεμαλικό κατεστημένο για την υπόθεση Εργκένεκον. Η ελληνική πλευρά δεν έχει εγκαταλείψει ποτέ την εκτίμηση ότι παγίως η Αγκυρα αξιοποιεί τις προκλήσεις εναντίον της Ελλάδας ως βαλβίδα εκτόνωσης των εσωτερικών κρίσεων, κάτι που έχει διαχρονικά παρατηρηθεί. Δεν αποκλείεται, βεβαίως, το σενάριο της προσπάθειας από τουρκικής πλευράς, δεδομένης της εκπεφρασμένης βούλησης της ελληνικής κυβέρνησης για διάλογο προς βελτίωση των διμερών σχέσεων, να επιχειρείται με επαναφορά των προκλήσεων να μπουν στην ατζέντα των συζητήσεων οι πάγιες αμφισβητήσεις της Τουρκίας, τόσο όσον αφορά τις λεγόμενες «γκρίζες ζώνες», όσο και σε σχέση με το δικαίωμα της Αθήνας να δεσμεύει περιοχές στο Αιγαίο και να έχει την αρμοδιότητα έρευνας και διάσωσης.

Ανησυχία της Αθήνας

Ωστόσο, ιδιαίτερα η τακτική παραβίασης δεσμευμένων για ασκήσεις περιοχών, έχει προκαλέσει έντονη ανησυχία και η Αθήνα, μέσω των διπλωματικών διαύλων, έχει προβεί σε σχετικές επισημάνσεις προς τους εταίρους της τόσο στην Ε.Ε., όσο και στο ΝΑΤΟ.

Υπό τη σκιά αυτών των δεδομένων, συνεχίζεται εντατικά η προεργασία, προκειμένου να οριστικοποιηθεί, πιθανότατα στις αρχές Μαρτίου, η συνάντηση των υπηρεσιακών παραγόντων Αθήνας και Αγκυρας, που θα προετοιμάσουν την ατζέντα της επίσκεψης Δρούτσα στην Τουρκία και, κατ’ επέκταση, της επίσκεψης του Τούρκου πρωθυπουργού, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στην Αθήνα, που θα ακολουθήσει. Οπως αναφέρουν διπλωματικές πηγές, η ελληνική πλευρά επιθυμεί οι επισκέψεις να παράξουν ουσιαστικό αποτέλεσμα στην προώθηση των διμερών σχέσεων, να μην εξαντληθούν σε δηλώσεις καλών προθέσεων. Ετσι, στο υπουργείο Εξωτερικών, γίνεται η προεργασία σε συνεργασία με τις αντίστοιχες υπηρεσίες των συναρμόδιων υπουργείων, όπως των υπουργείων Οικονομικών, Πολιτισμού, Προστασίας του Πολίτη κ.ά. Ο πρωθυπουργός και υπουργός Εξωτερικών κ. Γιώργος Παπανδρέου έχει διαμηνύσει ότι θέλει να αρχίσει να συζητείται όλο το φάσμα των διμερών σχέσεων με την Τουρκία και να προωθηθούν το συντομότερο δυνατόν πρωτοβουλίες που θα δώσουν το μήνυμα θετικής κινητικότητας ανάμεσα στις δύο πλευρές.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου