ΛΕΥΚΩΣΙΑ: Γιώργος Τσαλακός
Η τριμερής συνάντηση της Γενεύης μεταξύ του γενικού γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Μπαν Κι Μουν και των ηγετών των δύο κοινοτήτων στην Κύπρο Δημήτρη Χριστόφια και Ντερβίς Ερογλου έθεσε τις απευθείας διαπραγματεύσεις για την επίλυση του Κυπριακού σε νέα, τελική φάση. Στην ουσία τα Ηνωμένα Εθνη πρότειναν - και οι δύο ηγέτες αποδέχθηκαν - έναν οδικό χάρτη με καθορισμένους χρονικούς σταθμούς, τροποποιημένη διαδικασία διαπραγμάτευσης, με επιστέγασμα μια διεθνή διάσκεψη ως τελικό στάδιο.
Μετά το γεύμα με το οποίο ολοκληρώθηκαν οι συνομιλίες, ο κ. Μπαν Κι Μουν ανέγνωσε την τελική δήλωσή του και έδωσε λεπτομέρειες του οδικού χάρτη. Σύμφωνα με πληροφορίες, τα Ηνωμένα Εθνη προβλέπουν ως χρονικό ορίζοντα την 1η Ιουλίου 2012, ημέρα κατά την οποία η Κύπρος αναλαμβάνει την προεδρία της Ευρωπαϊκής Ενωσης.
ΕΠΙΔΙΑΙΤΗΣΙΑ. Ο κ. Μπαν ζήτησε και έλαβε από τους δυο ηγέτες διευρυμένο ρόλο στις απευθείας διαπραγματεύσεις. Στις δηλώσεις του ανέφερε πως «ενώ συμφωνεί ότι οι διαπραγματεύσεις πρέπει να είναι κυπριακής καθοδήγησης και ιδιοκτησίας», θα ήταν έτοιμος να προσφέρει «μια ενισχυμένη ανάμειξη των Ηνωμένων Εθνών και οι δύο ηγέτες αποδέχθηκαν».
Αυτό σημαίνει ότι ο εκπρόσωπός του κ. Ντάουνερ - τον οποίο πολιτικές δυνάμεις στην Κύπρο έχουν στο στόχαστρο - αποκτά αναβαθμισμένο ρόλο και λόγο παρέμβασης που δεν είχε έως σήμερα με βάση τη διαδικασία των «κυπριακής ιδιοκτησίας συνομιλιών». Δεν είναι γνωστό αυτή τη στιγμή μέχρι πού εκτείνεται η αναβάθμιση του ρόλου των Ηνωμένων Εθνών, αν δηλαδή κάποια στιγμή μπορεί αυτό να σημαίνει και επιδιαιτησία.
ΕΝΤΑΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ. Ο γενικός γραμματέας ζήτησε από τους δύο ηγέτες να πυκνώσουν τις συναντήσεις και τις διαπραγματεύσεις τους και ώς τον Οκτώβριο να έχουν συζητήσει όλα τα θεμελιώδη θέματα και να αναφέρουν τις συγκλίσεις που επιτεύχθηκαν. Στα τρία χρόνια που διαρκούν οι συνομιλίες δεν έγιναν συζητήσεις π.χ. για το εδαφικό, λόγω άρνησης της τουρκικής πλευράς.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Ερογλου αποδέχθηκε με υποδείξεις της Αγκυρας όλα όσα ζήτησε ο κ. Μπαν και αυτό που αναμένεται τώρα, όταν θα ανοίξει το κεφάλαιο του εδαφικού, είναι να υποβληθούν λεπτομερείς χάρτες. Στο διάστημα αυτό, πηγές των Ηνωμένων Εθνών αναμένουν ότι οι δύο ηγέτες θα επιδοθούν σε ένα πάρε δώσε ώστε να μπορούν να σταθμίσουν τα ωφελήματα για κάθε πλευρά.
ΝΕΑ ΤΡΙΜΕΡΗΣ. Ο γενικός γραμματέας έδωσε νέο ραντεβού στους δυο ηγέτες περί τα τέλη Οκτωβρίου στη νέα Υόρκη και προσδοκά πως τότε οι δύο ηγέτες θα είναι σε θέση να αναφέρουν ότι πέτυχαν συγκλίσεις σε όλα τα θεμελιώδη θέματα, κάτι που, όπως είπε, «θα οδηγήσει κοντά στην ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων» και θα του επιτρέψει να υποβάλει θετική έκθεση στο Συμβούλιο Ασφαλείας. Στην ουσία ο κ. Μπαν θέτει ένα πιεστικό χρονοδιάγραμμα δυόμισι μηνών στο οποίο θα συζητηθούν όλα τα θέματα για να θεωρηθεί ότι η διαδικασία των απευθείας διαπραγματεύσεων έφθασε στο τέλος της.
Στην τελική δήλωσή του ο κ. Μπαν δεν έκανε λόγο για δημοψηφίσματα, αφού για να διενεργηθούν αυτά πρέπει πρώτα να υπάρξει συμφωνημένη λύση και αυτό διαφέρει ουσιαστικά από τη διαδικασία που ακολουθήθηκε το 2004 με το σχέδιο Ανάν. Ο οδικός χάρτης πάντως που ανακοίνωσε μοιάζει πολύ με εκείνη τη διαδικασία. Οπως π.χ. η έκκλησή του προς τους δύο ηγέτες «να αρχίσουν να προετοιμάζουν τις αντίστοιχες κοινότητές τους για τους συμβιβασμούς που απαιτούνται για μια λύση και την προοπτική της συμβίωσης σε μια ενωμένη Κύπρο».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου